Krka je imela letos precej težav z organizacijo napada, s prihodom Matica Rebca in Bobana Tomića pa je zdaj enka celo najmočnejši položaj v novomeškem moštvu. Foto: Krka/Drago Perko/kosarka.s
Krka je imela letos precej težav z organizacijo napada, s prihodom Matica Rebca in Bobana Tomića pa je zdaj enka celo najmočnejši položaj v novomeškem moštvu. Foto: Krka/Drago Perko/kosarka.s
Boban Tomić
Tomić in Rebec sta okrepila konkurenco na položaju organizatorja igre. Po potrebi bo zdaj Matej Rojc igral tudi na položaju dve ali tri. Predvsem v obrambi zaradi višine ne bo imel težav, kar je že dokazal v preteklosti. Foto: Krka/Drago Perko/kosarka.s
Matic Rebec
Rebec je bil pred prihodom prvi strelec in podajalec Rogaške, ki je lani igrala v finalu državnega prvenstva. Foto: www.alesfevzer.com
Boban Tomić
Tomić je v Sloveniji nazadnje igral v Grosuplju. Ljubljančan, ki se je v mlajših selekcijah kalil na Jančah in tudi Olimpiji, je med drugim igral že na Madžarskem, sicer pa je branil barve Škofje Loke, Rogaške in Postojne. Foto: www.alesfevzer.com
Odmevi po tekmi Krka - Tajfun

krepila z dvema košarkarjema na položaju ena. V Novo mesto sta prišla Matic Rebec in Boban Tomić.

Oba organizatorja igre sta v slovenskem prostoru uveljavljeni imeni. Rebec, ki bo čez en mesec dopolnil 21 let, velja za enega najbolj nadarjenih košarkarjev prihajajoče generacije, obenem pa skupaj z Aleksejem Nikolićem verjetno najobetavnejši slovenski "play". Tomić je izkušenejši, 27-letni košarkar, ki se je dolgo "iskal", igral v številnih klubih, v zadnjih letih pa zares dobro branil barve moštev v slovenskem prvenstvu ter si poleti tudi pridobil povabilo Jureta Zdovca na priprave članske reprezentance. Lani si ga je prislužil tudi Rebec, ki se mu je selektor zahvalil kot zadnjemu, v Španijo na svetovno prvenstvo pa odpeljal Nikolića. Prednost pred Tomićem je na letošnjem EuroBasketu dobil Luka Rupnik.

Ob zmagi nad Tajfunom pomembna vloga Rebca
Novi okrepitvi so navijači Krke lahko pozdravili že v torek na dvoboju proti Tajfunu, ki so ga Novomeščani po dveh podaljških dobili s 103:96. Trener Ivan Velić je zajetno minutažo namenil predvsem Rebcu, ki je igral 31 minut, na parket – igro Krke je vodil pet minut – pa je stopil tudi Tomić. "Rebec se je dobro odzval. Igral je več, kot pa smo načrtovali. Naši igri je dodal hitrost in prodornost. Zadovoljen sem, a se ne sme tu ustaviti. Mora trdo delati. Pričakujem, da se bo na sistem hitro navadil tudi Tomić. Tako bomo lahko igrali agresivneje, kar je tudi moja želja," je povedal Krkin trener.

Šentjurčani so imeli na obračun slovenskega prvaka in pokalnega zmagovalca pol ure niti igre v svojih rokah in pred zadnjo četrtino vodili za 14, a je Krki uspel preobrat. V zadnjih desetih minutah je odlično Krkino igro vodil Rebec, za katerega so v Novem mestu odšteli za slovenske razmere kar zajetno odškodnino: "Najpomembneje je, da smo zmagali. Verjeli smo vase in vedeli smo, da je skoraj nemogoče, da Tajfun tudi v nadaljevanju tako zadeva, kot je v prvem polčasu. Na koncu smo po zaslugi dobre obrambe slavili."

V Rogaški dobil novo priložnost
Že na prvi tekmi v novem dresu se je mladenič, ki prihaja iz Pivke, izkazal s kar devetimi podajami. Prav tolikšno je bilo letos njegovo povprečje v Ligi Telemach, s čimer je bil prvi podajalec državnega prvenstva. Sezono je začel v dresu Rogaške, kjer se je odlično znašel in po težki sezoni, ki jo je zaznamovala poškodba kolena, spet dosegel vrhunsko raven. "Rogaška je zelo dobro organiziran klub. Vse je bilo na pravi ravni. Morda je bilo le malce premalo tekem," je dejal Rebec, ki je hvaležen Damjanu Novakoviću, da mu je namenil toliko priložnosti.

Lanska sezona je bila zanj izjemno težka. V Domžalah so ekipo zgradili okoli njega, nato pa si je hudo poškodoval koleno in sezone je bilo konec. "Četudi večina ni verjela, sem jaz verjel, da se lahko hitro vrnem. Okrevanje je bilo napovedano za od pol do enega leta. Mislim, da sem se kar hitro vrnil na kar visok raven, tako da sem zadovoljen. Najtežje je, ko ne moreš igrati in trenirati. Le spremljaš lahko s strani. Takrat moraš urediti stvari v glavi," je dodal Rebec, ki se nato s Heliosom ni razšel v najboljših odnosih.

Konkurenca na "playu" velika
Potem ko je Krko zapustil Dušan Katnić, ki v Novem mestu ni upravičil pričakovanj, so v dolenjskem klubu v stik stopili z Rebcem: "Prišla je konkretna ponudba. Vse skupaj se je odvilo zelo hitro. Z Rogaško smo se razšli v prijateljskem odnosu. Pustili so mi, da odidem in za vse skupaj sem jim zelo hvaležen." Z novo ekipo je bil Rebec le dva dni in je na parketu že prevzel dirigentsko palico: "Komaj sem prišel, a nekaj akcij že poznam. Je pa še precej prostora za napredek. Prišel sem pomagat ekipi. Iz tekme v tekmo se bo treba dokazovati, saj je konkurenca na položaju organizatorja igre zelo močna."

Konkurenco je na položaju "playa", kjer je pred njunim prihodom ostal le Matej Rojc, zaostril še Tomić, ki je prav tako izjemno zadovoljen ob selitvi v Leona Štuklja in mu nova epizoda v karieri z Ligo ABA ter evropskim tekmovanjem predstavlja velik izziv: "Zagotovo to pomeni veliko stopnico v moji karieri. Zato sem se tudi odločil za prestop h Krki. Rad bi spisal lepo zgodbo v Novem mestu in po najboljših močeh pomagal klubu. Trije igralci smo na položaju ena, kar je samo dodaten plus, saj pomeni, da bomo lahko igrali agresivno košarko, ki se od nas tudi zahteva."

Tomić si je v Avstriji priigral selitev na višjo raven
Tomić je lani odlično vodil igro Grosbasketa in si prek B-reprezentance tudi priigral mesto na pripravah članske. Že med lansko sezono ga je pohvalil - in s tem pokazal zanimanje zanj - Aleksandar Džikić, a je srbski trener zapustil Novo mesto in do prestopa h Krki je prišlo šele zdaj. 27-letni Ljubljančan, ki je prav tako v mlajših selekcijah veliko obetal, je v Novem mestu še manj časa kot Rebec, saj je v soboto še igral tekmo za zdaj že svoj stari klub: "Vse skupaj je bilo zelo na hitro. Vem, da bom potreboval nekaj časa, da spoznam soigralce in način igre, a verjamem, da ne bo težav in da se bom hitro vklopil."

"Zagotovo je lažje, ker sva dva novinca, obenem pa še oba organizatorja igre. Lažje je zame in zanj, saj si lahko pomagava. Igrava na istem položaju in podobno gledava na stvari," je dejal Tomić, ki je reprezentanco zapustil z lažjo poškodbo. Hitro se je pozdravil in se z željo uspešne vrnitve na parket preselil v sredino, kjer pritisk ni tako intenziven. Novo izkušnjo je našel v Gradcu, avstrijska liga pa ga je presenetila: "To je bila zelo zanimiva izkušnja. Liga je močna, čvrsta in fizično na zavidljivi ravni. Iskreno povedano, nisem pričakoval, da bo taka igra na kontakt in da bo tako fizično zahtevna. Postalo mi je všeč, košarka se mi je v Avstriji zdela kar zanimiva in hita. Dobro sem se ujel."

Odmevi po tekmi Krka - Tajfun