Antoine Rigaudeau (levo) je najstarejši igralec turnirja. Foto: EPA
Antoine Rigaudeau (levo) je najstarejši igralec turnirja. Foto: EPA
Mehmet Okur
Mehmet Okur Foto: EPA

Z dvojčki se lahko pohvalijo v reprezentanci Litve (Ksistof in Darius Lavrinovic), Bolgarije (Dean in Kalojan Ivanov) in Ukrajine (Igor in Rostislav Krivic). Najmlajši igralec je Rus Anton Ponkrašov, ki ima 18,5 leta, najstarejši pa Francoz Antoine Rigaudeau, ki jih ima 34.

- Najnižja igralca sta Bolgar Plamen Aleksijev in Izraelec Afik Nisim. Oba imata po 180 cm. Najvišji je z 2,21 metra Aleksandar Radojević iz Bosne in Hercegovine.

- Prvič evropsko prvenstvo sodi ženska, in sicer Francozinja Chantal Julien.

- Od 192 košarkarjev jih 26 igra v španski ligi, 24 pa v italijanski. Tretja po zastopanosti je liga NBA.

- Med klubi imata največjo zastopanost Efes Pilsen in Panathinaikos. Iz teh dveh klubov prihaja po 8 igralcev.

Legendarni Trbovc spremlja že 17. prvenstvo stare celine
Upokojeni novinar Dela Stane Trbovc spremlja že svoje 17. evropsko prvenstvo, sicer ne v aktivni vlogi, a s srcem vedno za slovensko reprezentanco. 66-letni Stane Trbovc je prvo prvenstvo obiskal leta 1961, vmes jih nekaj tudi izpustil, zadnjega pa je poklicno spremljal pred desetimi leti v Atenah.

Tanjevič bi tudi ubijal
Za prvi škandal znotraj reprezentance so za razliko od prejšnjega prvenstva na Švedskem, ko je to uspelo Sloveniji oziroma Borisu Gorencu in Marku Tušku, poskrbeli Turki. Mirsad Turkcan je bil tako razočaran nad neangažiranostjo Mehmeta Okurja, da mu je sredi tekme z Bolgarijo zabrusil, da mu bo zlomil obe roki. Soigralci so komaj preprečili pretep, trener Bogdan Tanjević pa je na novinarsko vprašanje, kako bo kaznoval igralca, dejal: "Vzel bom pištolo in oba ubil."

Nagradne igre