Grški kapetan Michail Kakiouzis je takole dvignil prestižno nagrado. Foto: Reuters
Grški kapetan Michail Kakiouzis je takole dvignil prestižno nagrado. Foto: Reuters
Panagiotis Giannakis
Panagiotis Giannakis je leta 1987 postal evropski prvak kot igralec, 18 let kasneje pa je prvak postal še kot trener. Foto: EPA
Theodoros Papaloukas
Theodoros Papaloukas je bil najzaslužnejši za zmago Grkov. Foto: Reuters
Vlade Divac in Dirk Nowitzki
Tudi Vlade Divac je tolažil Dirka Nowitzkega. Foto: EPA

Grčija je po lanskem juliju, ko so najboljši na stari celini postali njihovi nogometaši, znova na nogah, slavi pa skupno četrto medaljo z evropskih prvenstev. Leta 1989 je osvojila srebro, leta 1949 pa bron.

V beograjski Areni varovanci Panagiotisa Giannakisa niso razočarali več kot deset tisoč svojih navijačev, prvo ime tekme pa je bil zagotovo njihov najboljši strelec Theodoros Papaloukas, ki je dosegel 22 točk.

Na začetku so se Grki sicer mučili, saj so kar tri minute in pol čakali na prvi koš, nato pa jim je le steklo. Prvo četrtino so dobili z 19:12. Dobro so ustavili Dirka Nowitzkega, ki je v tem delu dosegel le štiri točke, končni izid po prvih desetih minutah pa je s trojko postavil Giannis Kakiouzis.

Ta košarkar je dobro igro nadaljeval tudi v drugi četrtini, v kateri je Grčija največ vodila za 10 točk. V 15. minuti je na semaforju pisalo 28:18.

Da ne bi s to razliko ekipi odšli tudi v slačilnico, je poskrbel Nowitzki, ki je tik pred sireno s trojko obudil upanje Nemcev.

To je postalo še nekoliko večje na začetku tretje četrtine, ko so znižali na 39:34, vendar so nato Grki v naslednjih minutah prišli do neulovljive prednosti. S trojko Nikosa Chatzivrettas in dvema Papaloukasa so ušli na 48:34 in zlomili odmor nasprotnikov. Nemci so se sicer še približali na 52:44, vendar so Grki z novim delnim izidom 9:0 spet učinkovito odgovorili. V zadnji četrtini so brez težav nadzirali srečanje.

Nowitzki (23 točk) je ob bučnem aplavzu občinstva, ki je tako nagradilo najboljšega igralca prvenstva, sedel na klop že tri minute pred koncem. Nemci, ki so bili prvaki leta 1993, so imeli kar 21 izgubljenih žog.

Grki so v Srbiji in Črni gori izgubili le v predtekmovanju proti Sloveniji, že pred prvenstvom pa so veljali za favorite, saj so zmagali na osmih pripravljalnih tekmah zapored. "Sanjsko. Še vedno ne morem verjeti, da smo evropski prvaki. Vsi moji igralci so heroji. Upam, da bodo po tem uspehu ostali na tleh," je po tekmi dejal trener Panagiotis Giannakis. Navdušen je bil tudi Papaloukas:"Od takrat, ko je Grčija leta 1987 prvič osvojila naslov, sem sanjal o tem trenutku."

V nemškem taboru niso bili pretirano razočarani. "Pred prvenstvom nismo bili niti v krogu kandidatov za medalje. Igrali smo kot pravo moštvo in presegli naše limite. Ponosen sem na moje fante," je povedal nemški trener Dirk Bauremann. najboljši igralec prvenstva Nowitzki pa je dejal:"Izgubili smo proti boljšemu moštvu in nimamo za čim žalovati. Odigrali smo odličen turnir. Zelo sem ponosen na to kolajno."

Končni vrstni red: 1. Grčija, 2. Nemčija, 3. Francija, 4. Španija, 5. Litva, 6. Slovenija, 7. Hrvaška, 8. Rusija, od 9. do 12. mesta. Italija, Turčija, SČG, Izrael, od 13. do 16. mesta Ukrajina, BiH, Bolgarija in Latvija.

Na svetovno prvenstvo, ki bo od 19. avgusta do 3. septembra prihodnje leto na Japonskem, se je uvrstilo pvih šest moštev. Naslednje evropsko prvenstvo bo čez dve leti v Španiji.

Finale:
GRČIJA - NEMČIJA 78:62 (19:12, 20:20, 25:16, 14:14)

Papaloukas      22  Nowitzki     23   
Zisis           13  Femerling    11   
Kakiouzis       11  Wucherer      6   
Tsartsaris       9  Schultze      5   
Chatzivrettas    8  Roller        4   
Ntikoudis        8  Demirel       3   
Bourousis        4  Garret        2   
Diamantidis      2  Greene        2   
Spanoulis        1  Maras         2   
                    Nikagbatse    2   
                    Pesic         2   
                                      
Met za dve točki:  20/39; 17/26 
Met za tri točke:   7/21;  3/16       
     Prosti meti:  17/24; 19/20       
           Skoki:     29;    28