Janez Drvarič je Slovenijo vodil na prvem prvenstvu. Foto: RTV SLO
Janez Drvarič je Slovenijo vodil na prvem prvenstvu. Foto: RTV SLO
Zmago Sagadin
Sagadin: Reprezentanca je dozorela. Foto: EPA
Boris Zrinski
Zrinski je bil selektor na dveh prvenstvih. Foto: RTV SLO
Sašo Filipovski
Filipovski: Pipan pozna posel. Foto: RTV SLO
Zoran Predin
Predin verjame, da poškodba Udriha pomeni pozitivni šok. Foto: RTV SLO

Večina pričakuje, da bo reprezentanci uspel korak naprej v primerjavi s prejšnjimi prvenstvi. K temu naj bi poleg vrhunskih igralcev pripomogla tudi precejšnja podpora s tribun, ki se obeta Sloveniji. Največji favorit za končno zmago je zaradi domačega igrišča Srbija in Črna gora.

Janez Drvarič, selektor na prvenstvu 1993:
Na vsak način pričakujem kvalitetno igro, ki jo je reprezentanca že pokazala na nekaterih pripravljalnih tekmah. Na podlagi tega pričakujem boljši dosežek kot na dozdajšnjih prvenstvih. Kakšen, je težko reči, saj so vse reprezentance zelo kvalitetne. Bilo bi idealno, če bi se nam uspelo uvrstiti na svetovno prvenstvo. Favoriti so domačini, ne glede na to, da so doživeli nekaj porazov na pripravljalnih tekmah. Za vrh se bodo borile še Španija, Litva, glede na imena pa tudi Slovenija.

Zmago Sagadin, selektor na prvenstvu 1995: Tudi moja pričakovanja so velika. Dozorel je čas in ekipa, da naredi dosežek. Slovenija je mlada reprezentanca, kar na nekaj prvenstvih smo se učili in nabirali izkušnje. Znanja in izkušenj je zdaj dovolj. Imamo igralce, ki igrajo v največjih klubih. Verjamem v Pipana in v te fante. Mislim, da jim bo tudi okolje naklonjeno. Uspeh bi bil uvrstitev na svetovno prvenstvo. Krog favoritov je širok, zaradi domačega igrišča pa bi izpostavil SČG. Poleg domačinov je še osem ali devet reprezentanc izjemno izenačenih. To so Slovenija, Grčija, Italija, Francija, Španija, Hrvaška, Rusija in tudi Nemčija.

Andrej Urlep, selektor na prvenstvu 1997:
Jaz pričakujem dober rezultat, to je uvrstitev na svetovno prvenstvo. Izrazitega favorita ni. V ožji krog kandidatov za naslov sodijo SČG, Italija in Grčija, v širšega pa Slovenija, Španija in Francija.

Boris Zrinski, selektor na prvenstvih 1999 in 2001:
Ne glede na pripravljalne tekme mislim, da imamo dobro reprezentanco. Prišel je čas, ko bo padel tudi urok 1. kroga. Pričakujem uvrstitev najmanj med osem, kar bi pomenilo veliko olajšanje. Ko bo reprezentanca sproščena, pa lahko premaga vsakogar. Favoriti so vsekakor domačini, ob njih pa lahko visoko pridejo Hrvati in kljub številnim poškodbam tudi Litovci.

Slobodan Subotič, selektor na prvenstvu 2003:
Želim jim vso srečo, kaj drugega pa ne bi napovedoval.

Sašo Filipovski, trener: Mislim, da je reprezentanca sestavljena iz dobrih igralcev. Pipan pozna svoj posel. Jaz verjamem v te fante in v to, da bodo pokazali pravi obraz. Vsekakor pa ne bo lahko. Treba je iti korak za korakom. Prva tekma bo zelo pomembna. Če se bo dobro začelo, bo tudi samozavest večja. Zame bi bil uspeh, če bi se uvrstili na svetovno prvenstvo. Prvi favorit je zaradi domačega igrišča SČG. Močni so še Italijani in Grki, medtem ko Litvi ne pripisujem boja za najvišja mesta, saj bo nastopila brez veliko kakovostnih igralcev.

Franci Pavšar ml., radijski športni novinar:
Odločilno bo, če bo reprezentanca vzdržala stresne situacije, ki so na prvenstvu. Do zdaj je reprezentanca v sicer manj obremenilnih pripravljalnih tekmah dobro delovala. Uspeh bi bil, če bi napredovali korak naprej. Favoriti so vedno isti. To so SČG, Italija in Litva, ki kljub oslabljenosti igra lepo košarko.

Zoran Predin, glasbenik: Držim pesti za naše fante. Glede na to, da Beno Udrih ne bo nastopil, upam, da bo to na igralce vplivalo kot pozitiven šok in da bodo še bolj zagrizeno in borbeno odigrali tekme v predtekmovanju. Spremljal sem igro vseh treh nasprotnikov Slovenije in vem, da ne bo lahko. Zato bodo morali fantje igrati na polno, če želijo osvojiti prvo mesto. V nadaljevanju je vse mogoče.