Optimistični in dobro razploženi pred evropskim prvenstvom. Foto: RTV SLO
Optimistični in dobro razploženi pred evropskim prvenstvom. Foto: RTV SLO
Rašo Nesterovič Foto: RTV SLO
Sani Bečirovič Foto: RTV SLO
Boštjan Nachbar Foto: RTV SLO
Primož Brezec Foto: RTV SLO
Erazem Lorbek Foto: RTV SLO
Uroš Slokar Foto: RTV SLO
Jaka Lakovič Foto: RTV SLO
Marko Milič Foto: RTV SLO
Aleš Pipan Foto: RTV SLO

Vsi reprezentanti poudarjajo odlične priprave in izjemno razpoloženje, ki vlada v ekipi. Osebni cilji so podrejeni moštvu, so posebej za Multimedijski center v en glas zatrjevali igralci.

Lepo, toda tudi pred prejšnjimi prvenstvi je bilo tako, domov pa so se vedno vračali sklonjenih glav. Na šestih prvenstvih je bil najboljši izid 10. mesto. Upajmo, da bo tokrat pred 4.000 slovenskimi navijači v dvorani Pionir le drugače. Napočil je čas za nekaj več.

Kapetan Rašo Nesterovič: Cilj je jasen – vsaj četrtfinale. Smo maksimalno optimistični. Pripravljalne tekme so eno, EP pa drugo. To so drugi pritiski, odloča lahko ena žoga. Gremo od tekme do tekme. Razlike med moštvi v naši skupini so majhne. Če eno izgubimo, ne bo konec sveta. Jutri je nov dan. Če nam ne uspe priti na svetovno prvenstvo, se bom poslovil od reprezentance. Ozračje v reprezentanci je res odlično. Vsi smo podredili svoje osebne želje in motive ekipi. Seveda se kdaj tudi skregamo, ampak to je pač normalno, če je 15 ljudi skupaj vsak dan. Če bi delil medalje pred prvenstvom, bi dal eno Sloveniji, drugo Srbiji in Črni gori, tretjo pa po doslej prikazanih igrah Grčiji. Seveda pa je v igri za kolajne še vsaj pet drugih reprezentanc.

Sani Bečirovič: Mislim, da je naša skupina ena najbolj neugodnih, ravno zaradi tega, ker prvo tekmo igramo z Bosno in Hercegovino. Tukaj so še Grki, ki trenutno igrajo najbolje od vseh reprezentanc. Igrajo zelo agresivno in fizično v obrambi, v napadu pa imajo kopico izvrstnih igralcev, ki lahko vsi po vrsti sami končujejo akcije. Nazadnje je tu Francija, ki nam nikakor ne leži. Na papirju je mogoče videti naša skupina lahka, toda daleč od tega. Vse, kar lahko rečem, je, da bomo dali vse od sebe. Upam na najboljše. Merimo na četrtfinale, potem pa je marsikaj odvisno od sreče. Moj osebni cilj je svetovno prvenstvo, toda pojdimo korak za korakom.

Boštjan Nachbar: Pripravljenost je dobra. Mislim, da smo v teh 45 dneh, odkar smo skupaj, zelo trdo delali. Priprave so bile dobro organizirane. Optimizem je velik, tudi pri meni osebno. Verjamem in upam, da nam bo uspelo osvojiti vsaj šesto mesto, ki vodi na svetovno prvenstvo. Menim, da je to realen cilj. Rad bi pač enkrat igral na svetovnem prvenstvu, kjer so tudi druge reprezentance. Za Slovenijo bi to bil veki korak naprej. Vzdušje v ekipi je super. Malo so nas šokirale poškodbe, ampak mislim, da bomo prav zaradi tega še bolj stopili skupaj. O favoritih je izredno težko govoriti. Res se ne morem odločiti, koga pred prvenstvom vidim med nosilci medalj. To bo najbolj izenačeno evropsko prvenstvo doslej, zato je nemogoče povedati, kdo bo prvi, drugi in tretji. Če pa res moram nekoga izbrati, je to Srbija in Črna gora, predvsem zato ker so domačini. Ampak stavil ne bi niti enega tolarja.

Primož Brezec: Imamo samo en cilj. Doseči najboljšo uvrstitev slovenske reprezentance na evropskih prvenstvih. To je četrtfinale in šesto mesto, ki vodi na svetovno prvenstvo na Japonskem prihodnje leto. Zame je prvi favorit Srbija in Črna gora, ker je igranje pred domačim občinstvom še dodaten motiv. Mislim pa, da ima možnost za medalje enajst reprezentanc.

Erazem Lorbek: Gremo vsaj po četrtfinale. Favoritov je veliko. Malce prednosti ima Srbija in Črna gora, ki bo s svojimi NBA-košarkarji igrala pred domačim občinstvom. Imajo tudi izvrstnega trenerja. Potem sta na žalost tu dve reprezentanci iz naše skupine Francija in Grčija, pa Španija in Litva. Mogoče smo tukaj tudi mi. Res se obeta ogorčen boj.


Uroš Slokar:
Če se bomo zbrali in odigrali tako kot zmoremo, ne pa tako kot na zadnjih šestih prvenstvih, bomo prišli v četrtfinale. Tudi če nam to ne bo uspelo neposredno, imam občutek, da se nam bo v repesažu uspelo sestaviti in priti do želenega cilja. Vesel sem, da sem v izbrani vrsti. Vseeno mi je, če bom igral 25 minut ali pa 2,5 minute. Dal bom vse od sebe. Ne glede koliko igralcev manjka, je zame še vedno prvi favorit Srbija in Črna gora. Ko imaš podporo pet tisoč gledalcev in še kakšnega več na vsaki tekmi ter tako izvrstne košarkarje, ki so vsi po vrsti evropski zvezdniki, je favorit jasen. Tu so še Grki, ne smemo pozabiti na Litovce in pa seveda na Italijane, ki se vedno po nekakšnem ključu uvrstijo na visoka mesta.

Jaka Lakovič: Moja osebna pričakovanja so visoka. Lepo bi bilo, če bi prišli v četrtfinale, toda moje želje se ne ustavijo tam. Od četrtfinala do finala je ena tekma in vse se lahko zgodi. Precej bo odvisno tudi od sreče in dnevne forme. Med kandidati za zlato medaljo je vsekakor Srbija in Črna gora, ne smemo pa pozabiti na Grke, ki so ne samo favoriti naše skupine, ampak tudi prvenstva. Zelo dobro poznam vse igralce in vem, da imajo vrhunsko ekipo. Večina košarkarjev je nosilcev v svojih klubih. Igrajo izvrstno obrambo, v napadu pa so njihove akcije zelo enostavne. Njihov kreator igre je Dimitris Diamantidis, ki je moj soigralec pri Panathinaikosu. On je idejni vodja in motor ekipe.

Marko Milič: Mislim, da smo sposobni priti v četrtfinale. V naši skupini ni favorita. Vsaka reprezentanca lahko premaga vsako. Mi nismo neka dominantna reprezentanca, da bi se zagotovo borili za naslov evropskega prvaka, vendar ko prideš med osem, je vse možno. Razlike med ekipami so zdaj tako majhne, da si lahko prvi ali pa osmi. SČG nima tako dobre reprezentance kot v preteklosti, toda pred domačimi navijači so vseeno favoriti. Tu so vedno neugodni Italijani, pa Litovci, Španci, Grki in zakaj pa ne tudi Slovenci.

Selektor Aleš Pipan: Cilj je doseči najboljšo slovensko uvrstitev na evropskih prvenstvih. Fantom zaupam. Smo dobro pripravljeni, samozavestni in optimistični. Ne bojimo se nikogar. Že v pripravljalnih tekmah smo dokazali, da lahko premagamo vsako reprezentanco, na žalost pa so ekipe tako izenačene, da lahko z vsako tudi izgubimo. Gremo od tekme do tekme. Ne kalkuliramo. Cilj je zmagati na vseh treh dvobojih in osvojiti prvo mesto v skupini. Če že moram rangirati reprezentance v naši skupini so Francozi trenutno pred Grki, BiH je zadnji, mi pa prvi.