Boštjan Nachbar bo eden izmed glavnih adutov Slovenije v napadu. Foto: RTV SLO
Boštjan Nachbar bo eden izmed glavnih adutov Slovenije v napadu. Foto: RTV SLO
Nikolaos Zisis
Nikolaos Zisis je eden izmed vodilnih branilcev pri Grkih, ki v Beogradu veljajo za skrite favorite prvenstva. Foto: EPA
Erazem Lorbek
Erazem Lorbek bo eden izmed skritih slovenskih upov na srečanju z Grki, ki po izjemni seriji v pripravljalnih tekmah veljajo za rahlega favorita. Foto: RTV SLO

Košarkarje z Balkana, ki so bili zadnjič na vrhu Evrope leta 1987, odlikujeta agresivna obramba in kolektivna igra v napadu, kjer ni iztopajočega posameznika. Obeta se pravi boj centrov, kjer bosta imela Rašo Nesterovič in Primož Brezec za nasprotnika Lazarosa Papadopulosa in Antonisa Fotsisa.

"Grki so ekipa odličnih posameznikov, ki delujejo izvrstno kot ekipa. Mislim, da so dobro stopnjevali ritem in da so prav zdaj v najboljši formi," pred srečanjem meni Brezec.

Podobnega mnenja kot center Brezec je tudi branilec Sani Bečirovič, ki je za MMC pred tekmo povedal: "Igrajo zelo agresivno in fizično v obrambi, v napadu pa imajo kopico izvrstnih igralcev, ki lahko vsi po vrsti sami končujejo akcije."

Na prvi tekmi je prijetno presenetil Erazem Lorbek, ki pred zelo pomembnim obračunom, ki bo morda odločil že potnika v četrtfinale, meni: "Grki so zelo uigrani. Treba bo biti maksimalno pozoren, saj so nevarni z vseh položajev. Za zmago bo potrebno odigrati perfektno tekmo."

Varovanci Panagiotisa Giaankisa so blesteli na pripravljalnih turnirjih, kjer so osemkrat zapored zmagali, v vseh dosedanjih srečanjih s Slovenijo pa so bili Grki poraženi. Pred srečanjem je njihov center Papadopulos povedal: "Slovenci igrajo zelo raznovrstno v napadu in agresivno v obrambi. Ne smemo jim dopustiti, da dosegajo lahke koše. Če bomo v obrambi tako "zagrizeni" kot smo bili proti Francozom, ne bi smeli imeti težav."

Francozi in BiH za prvo zmago
Košarkarji Francije in BiH-a bodo ob 17.30 odigrali prvo današnje srečanje v skupini C. Oba protagonista sta v prvem krogu klonila, tako je zmaga v boju za repasaž za obe moštvi nujna. Francozi, ki so proti Grkom v prvem polčasu dosegli vsega 14 točk, naj bi se zbrali in pokazali svojo pravo moč, pravi zvezdnik Tony Parker.
Skupina C, 2. krog, danes ob 20.30:
SLOVENIJA - GRČIJA                    
                                      
Bečirovič          Bourousis          
Brezec             Diamantidis        
Ćapin              Dikoudis           
Joksimovič         Fotsis             
Jurak              Hatzivrettas       
Lakovič            Kakiouzis          
Lorbek             Papadopoulos       
Maravič            Papaloukas         
Milič              Spanoulis          
Nachbar            Tsartsaris         
Nesterovič         Vasilopoulos       
Slokar             Zisis
Ob 17.30:
FRANCIJA - BiH

PREOSTALE SOBOTNE TEKME
Skupina A (Vršac), ob 18.00:
ITALIJA - RUSIJA
Ob 21.00:
UKRAJINA - NEMČIJA

Skupina B (Podgorica), ob 18.00:
LITVA - HRVAŠKA
Ob 21.00:
BOLGARIJA - TURČIJA

Skupina D (Novi Sad), ob 17.30:
ŠPANIJA - LATVIJA
Ob 20.30:
SČG - IZRAEL