Carlo Recalcati (desno) po lanski zmagi v četrtfinalu olimpijskih iger. Se bo takole veselil tudi v Srbiji in Črni gori? Foto: EPA
Carlo Recalcati (desno) po lanski zmagi v četrtfinalu olimpijskih iger. Se bo takole veselil tudi v Srbiji in Črni gori? Foto: EPA
Dirk Nowitzki
Andrej Kirilenko
Andrej Kirilenko bo glavni adut Rusov. Foto: EPA

Ekipa brez pravih zvezdnikov je na prejšnjem prvenstvu na Švedskem presenetila s tretjim mestom, lani na olimpijskih igrah pa se je povzpela še stopničko višje. Stari trenerski maček Carlo Recalcati je ohranil jedro srebrnega moštva iz Aten in mu dodal mlada upa, 22-letna Angela Giglija in Stefana Mancinellija, ter 32-letnega ostrostrelca Danteja Calabrio.

Na pripravljalnih srečanjih so »azzurri« igrali po sistemu toplo-hladno. Nazadnje so v torek v Milanu izgubili proti Franciji, za katero ni nastopil Tony Parker, in se po srečanju pritoževali nad utrujenostjo. So Italijani z nekoliko starejšimi nosilci igre še kandidati za najvišja mesta?
»Če hočemo spet osvojiti medaljo, moramo ustvariti boljši kolektiv kot ostali. Če nam to ne uspe, smo ekipa, ki lahko premaga vsakogar, hkrati pa tudi z vsakim izgubi. Želimo doseči čim več, to je jasno, toda zavedati se moramo, da so nekatere ekipe močnejše od nas,« opozarja Recalcati.

Nemčija - "Nismo več lovci"
Če je pri Italijanih vse odvisno od kolektiva, je povsem drugače pri Nemcih. Nemčija je Dirk Nowitzki. Pred dvema letoma je zvezdnik Dallasa na Švedsko prišel poškodovan in Nemci so se poslovili že pred četrtfinalom. Leta 2001, ko je bil najboljši strelec prvenstva v Turčiji, so bili četrti, naslednje leto pa so na SP-ju v Indianapolisu osvojili celo bronasto kolajno.

Tudi letos imajo visoke cilje, saj je jedro ekipe skupaj že šest, sedem let. Zaradi poškodbe je doma sicer ostal Ademola Okulaja, eden nosilcev igre v zadnjem obdobju, kljub temu pa Nemci pravijo, da lahko presenetijo. Nowitzki svojo reprezentanco postavlja ob bok najboljšim, saj se je slikovito izrazil:
»Vemo, da nismo več lovci, temveč tisti, ki se jih lovi.«

Rusija - napad iz ozadja
Tihi favoriti so zagotovo tudi Rusi, ki so brez medalje z največjih tekmovanj že vse od leta 1998. Na prejšnjem EP-ju so jih v četrtfinalu izločili Francozi.

Mešanica starejših igralcev (Zahar Pašutin, Nikita Morgunov in naturalizirani Američan John Robert Holden) ter mladih NBA-jevcev Andreja Kirilenka, Viktorja Hrjape in Sergeja Monje obeta veliko, čeprav trener Sergej Babkov poudarja, da od te reprezentance ne gre pričakovati čudežev, saj je v tej postavi zbrana prvič.

Ukrajina - verjetno le opazovalec
Ukrajinci so v zadnjih letih redni udeleženci evropskih prvenstev, vendar so vedno obstali v prvem krogu. Letos v reprezentanci ni njihovega najboljšega strelca z zadnjih dveh EP-jev Aleksandra Okunskega, je pa zato prvič po petih letih državni dres oblekel Stanislav Medvedenko, ki igra pri Los Angeles Lakersih. Centrski par dopolnjuje Sergej Liščuk, ki ga je lani na naboru Lige NBA izbral Memphis. Preostali košarkarji prihajajo večinoma iz ukrajinske lige.