Tony Parker (levo) bo eden največjih zvezdnikov evropskega prvenstva. V nedeljo se bo srečal tudi s svojim soigralcem pri San Antoniu Rašom Nesterovičem, žal pa bo odpadel neposredni dvoboj z Benom Udrihom. Foto: EPA
Tony Parker (levo) bo eden največjih zvezdnikov evropskega prvenstva. V nedeljo se bo srečal tudi s svojim soigralcem pri San Antoniu Rašom Nesterovičem, žal pa bo odpadel neposredni dvoboj z Benom Udrihom. Foto: EPA
Lazaros Papadopoulos
Lazaros Papadopoulos (desno) se je na lanskih olimpijskih igrah takole boril proti Timu Duncanu. Foto: EPA
Henry Domercant
Henry Domercant (desno) je imel letos pri Efes Pilsnu v rednem delu Evrolige povprečje 12 točk na tekmo, v končnici pa 17. Foto: EPA

Kolajna je Francozom pred dvema letoma na Švedskem ušla za las. Na tekmi za tretje mesto so jih za dve točki presenetljivo ugnali Italijani, pred tem pa so v polfinalu klonili proti kasnejšim evropskim prvakom Litovcem.

23-letni Tony Parker in deset let starejši Antoine Rigaudeau, ki je francoski dres oblekel prvič po letu 2001, tokrat tvorita odličen branilski par, pomanjkanje višine pa bodo poskušali nadoknaditi z eksplozivnostjo Mickaela in Florenta Pietrusa ter še enega NBA-jevca Borisa Diawa.

V zadnjem trenutku je trikolore okrepil še 217 cm visoki center Frederic Weis, ki je zamenjal poškodovanega Vincenta Masingueja. Weis se ni udeležil priprav, zato je njegov vpoklic sprožil tudi nekaj vznemirjenja med igralci. Še posebej nejevoljen je bil Parker.

Francozi na pripravljalnih tekmah sprva niso blesteli, saj so izgubili kar petkrat zapored. Kot kaže, so dobro tempirali formo, saj so v zadnjih dneh najprej trikrat zmagali na turnirju v Limogesu, na torkovi generalki pa so v Milanu ugnali še Italijane. Francozi so odigrali že vrsto tekem proti Sloveniji in jih z izjemo lanskega kvalifikacijskega srečanja v Celju tudi vselej premagali.

Grčija - presenečenje pripravljalnih tekem
Boljše spomine imajo slovenski košarkarji na Grke, ki pa tokrat, sodeč po zadnjih predstavah, še zdaleč ne bodo lahek zalogaj. Varovanci Panagiotisa Giannakisa so čez noč postali eni glavnih favoritov za končno zmago. Zmagali so na zadnjih osmih prijateljskih tekmah! Na turnirju v Atenah so premagali Nemčijo, Srbijo in Črno goro ter Italijo, v Madridu pa še Hrvaško in Španijo.

V izjemno dobro uglašenem kolektivu je za malenkost odstopal 210 cm visoki Lazaros Papadopoulos. Gre za mlado moštvo, v katerem nihče ni starejši od 28 let in v katerem je prvo pravilo 'obramba je najboljši napad'. Grki so pred dvema letoma izpadli v četrtfinalu proti Italiji, zadnjo medaljo pa so na velikih tekmovanjih osvojili leta 1998 na svetovnem prvenstvu pred domačimi gledalci.

BiH - čas za drugo zmago?
Bosna in Hercegovina se od osamosvojitve ni uvrstila le na evropsko prvenstvo leta 1995, edino zmago pa ima s prvenstva v Nemčiji dve leti prej. Tudi letos ji v konkurenci Slovenije, Francije in Grčije ne bo lahko.

Neobremenjenost in pomoč navijačev bosta poleg odlik Kenana Bajramovića, Jasmina Hukića in ameriškega branilca Henryja Domercanta njena glavna adut.

Pogrešala pa bo Harisa Mujezninovića, 217 cm visokega Nedžada Sinanovića, Damirja Krupalijo in Barišo Krasića, ki se je poškodoval ob koncu priprav.