Uspeh SČG-ja bo v prvi vrsti odvisen od razpoloženosti Dejana Bodiroge (levo). Na svetovnem prvenstvu leta 2002 je v finalu proti Argentincem praktično sam preobrnil potek srečanja. Foto: EPA
Uspeh SČG-ja bo v prvi vrsti odvisen od razpoloženosti Dejana Bodiroge (levo). Na svetovnem prvenstvu leta 2002 je v finalu proti Argentincem praktično sam preobrnil potek srečanja. Foto: EPA
Pau Gasol
Pau Gasol je prisilni dopust izkoristil tudi za snemanje reklam. V Barceloni se je udeležil predstavitve računalniške igrice NBA live 06. Na Švedskem pred dvema letoma je v povprečju dosegel skoraj 26 točk na srečanje. Kdo bo v Novem Sadu in kasneje v Beogradu nadomestil njegovo odsotnost? Foto: EPA
Uvis Helmanis
Latvijci (v sredini Uvis Helmanis) se bodo v predtekmovanju ponovno pomerili z Izraelom. Na Švedskem so izgubili. Foto: EPA

Za večino so glavni favoriti za naslov. Bučna podpora s tribun, rojeni vodja in eden najboljših evropskih igralcev zadnjih let Dejan Bodiroga, NBA-jevci Marko Jarić, Nenad Krstić, Vladimir Radmanović in Darko Miličić ter povratnika Željko Rebraća in ostrostrelec Milan Gurović so odlični aduti za naskok na vrh. Pa čeprav manjkajo taki asi, kot so Predrag Stojaković, Predrag Drobnjak, Miloš Vujanić in tudi Vlade Divac.

Že prva tekma proti Španiji bo pokazala, ali so svetovni prvaki iz leta 2002 ponovno na pravi poti po velikih razočaranjih na Švedskem, ko so v četrtfinalu izgubili proti Litvi, in lani v Atenah, ko so v predtekmovalni skupini olimpijskih iger z le eno zmago osvojili zadnje mesto.

»Pravi trenutek je, da dokažemo, da smo še vedno najboljši. Je še kje boljši kraj za to, kot je naša domovina in naši navijači?,« pravi Jarić. Bodiroga je nekoliko bolj previden: »Ne bo nam lahko. Na prvenstvu bo deset izjemno močnih in kakovostnih reprezentanc. V taki konkurenci bo podvig osvojiti kolajno, da ne govorim o naslovu. A naredili bomo vse, da razveselimo naše rojake.« Na pripravljalnih tekmah je SČG precej nihal v igri, zdaj si napak ne bo več smel privoščiti.

Španija - močni tudi brez Gasola
Tudi Španci v Novi Sad prihajajo izjemno motivirani in prepričani v uspeh. Po srebrni medalji leta 1999 in 2003 ter bronasti leta 2001 bodo lovili četrto zaporedno kolajno na EP-jih, kar je doslej uspelo le Sovjetski zvezi in Jugoslaviji. Beseda stopničke je na jeziku vseh, beseda zlato pa na jeziku večine igralcev, je dva dneva pred začetkom prvenstva zapisal največji španski športni dnevnik Marca.
Tudi publike se Španci ne bojijo. »V takem ambientu vsi igralci te reprezentance igramo bolje. Zmaga je slajša, poraz nasprotnikov pa še bolj boleč,« meni košarkar Toronta Jose Manuel Calderon, ob odsotnosti Pauja Gasola in Raula Lopeza edini NBA-jevec v španskem dresu. Manjka tudi orjak Roberto Duenas. Prvi zvezdnik ekipe je tako Juan Carlos Navarro, največ izkušenj pa imajo Carlos Jimenez, Jorge Garbajosa in Ignacio De Miguel. Kompaktna ekipa je največji adut Špancev, ki so Srbijo in Črno goro premagali na zadnjih petih tekmah!

Najboljši strelec prejšnjega prvenstva Gasol bo v Beogradu strokovni komentator španske televizije. »Jezen sem, ker ne morem igrati. Ko gledam našo reprezentanco, si predstavljam, kako bi bilo, če bi bil jaz v njej. Kaže, da so odlično pripravljeni, toda kot vedno bo tesno in vsaka napaka bo lahko usodna,« pravi poškodovani zvezdnik Memphisa. Na pripravljalnih tekmah so Španci petkrat zmagali in dvakrat izgubili.

Latvija - se bo poznala odsotnost Kambale?
Latvijski košarkarji so pred štirimi leti z uvrstitvijo v četrtfinale pripravili veliko presenečenje v Turčiji, pred dvema letoma pa so na Švedskem trikrat izgubili. Tokrat lahko realno računajo na največ tretje mesto v skupini. Da jih kljub temu ne gre podcenjevati, so pokazali avgusta na turnirju v Italiji, ko so premagali gostitelje, Grke in Hrvate.

Prvo ime ekipe je stari znanec slovenskih ljubiteljev košarke Roberts Štelmahers, »težkokategornik« Kaspars Kambala pa se je najprej s poletne Lige NBA na priprave vrnil teden kasneje, kot so pričakovali, nato pa se je sam odločil, da v Novi Sad ne bo odpotoval. Prav tako v reprezentanci ni 19-letnega Andrisa Biedrinsa, ki je bil lani 11. izbor na naboru Lige NBA in je letos igral za Golden State.

Izrael - ponovno snidenje s Slovenci?
Izrael se je na evropsko prvenstvo uvrstil po dodatnih kvalifikacijah. Do napredovanja bi mu lahko pomagala dobra tekmovalna forma, v repasažu pa se kaj lahko sreča s Slovenci. V tej fazi tekmovanja sta se moštvi pomerili že na Švedskem, ko so košarkarji z Bližnjega vzhoda po zaostanku z 20 točkami naposled zmagali. Prvi zvezdnik ekipe je igralec Maccabija Tal Burstein.