Andrej Kirilenko je edini poleg Dirka Nowitzkega, ki je dvoštevilčen tako po točkah kot po skokih. Foto: EPA
Andrej Kirilenko je edini poleg Dirka Nowitzkega, ki je dvoštevilčen tako po točkah kot po skokih. Foto: EPA
Tony Parker
Marsikaj bo odvisno od Tonyja Parkerja, ki je izvrstno igral na tekmi proti SČG-ju. Foto: EPA

Podobno kot se Slovenci ubadajo s strategijo, kako zaustaviti Dirka Nowitzkega, Grke muči misel na Andreja Kirilenka. 209 centimetrov visoki košarkar Utah Jazza je vodilni v statistiki svojega moštva po točkah (16,7), skokih (10,3), ukradenih žogah (3,7) in blokadah (2,7).

Toda za razliko od Nemcev Rusi grozijo z vseh položajev. Igro organizira odlični John Robert Holden, ki je doslej prebil največ minut na parketu in v povprečju dosega čez 14 točk na srečanje. Jedro ekipe tvorita še dva odlična krilna igralca, oba člana Portland Trailblazersov, Viktor Hrjapa in Sergej Monja. Svoje minute odlično izkoriščajo Nikita Morgunov, Zahar Pašutin in Petr Samojlenko.

Grki so po porazu proti Sloveniji prišli spet v ritem zmag, ki ga držijo s pripravljalnih tekem, na srečanjih z Bosno in Hercegovino ter Izraelom. So izjemno kompaktno moštvo brez izstopajočega zvezdnika. Imajo najboljšo obrambo na prvenstvu, ki je nasprotnikom doslej dovolila v povprečju 57 točk na srečanje. Podobno je tudi z Rusijo, tako da se na srečanju, ki se bo začelo ob 17.30, obeta nizek rezultat.

Francoski atleti proti litovskim umetnikom
Na drugem dvoboju so favoriti evropski prvaki, čeprav Francozi še vedno letijo na krilih zmage proti gostiteljem prvenstva. Litovci vodijo v statistiki zadetih metov za tri, za dve in prostih metov. Svojim nasprotnikom v predtekmovanju so v povprečju nasuli po 11 trojk. Nekoliko šepajo le v skoku. S 16,7 točkami na srečanje izstopa Ramunas Šiškauskas, še trije igralci (D. Lavrinovič, Jasaitis in Javtokas) pa presegajo deset točk na srečanje.

Francoski atleti stavijo na trdo igro, s katero naj bi razbili igro litovskih umetnikov. Conska obramba za razliko od tekme proti SČG-ju tokrat ne pride upoštev. Veseli jih vrnitev Tonyja Parkerja, ki je po obupnem predtekmovanju proti gostiteljem pokazal svojo pravo vrednost. Srečanje se bo začelo ob 20.30.