Peter Vilfan: Ponavljam - Nemčija samo z enim vrhunskim igralcem ne more premagati Slovenije. Foto: RTV SLO
Peter Vilfan: Ponavljam - Nemčija samo z enim vrhunskim igralcem ne more premagati Slovenije. Foto: RTV SLO
Slavje v francoski reprezentanci po uvrstitvi v četrtfinale. Foto: EPA

Ne zato, ker Francija ne bi imela dovolj kakovostnih igralcev, ampak zato, ker je bila njihova igra do zdaj katastrofalna. Na drugi strani so aktualni svetovni prvaki dovolili nekaj, kar se dogaja samo povprečnim ali podpovprečnim reprezentancam, ki organizirajo velika tekmovanja, na primer Švedski pred dvema letoma.

Že po prvih odzivih tu v novosadskem novinarskem centru, ki sem jih bil deležen od kolegov, se bodo simpatije zdaj očitno povsem preselile na stran Slovencev. Upam, da bodo naši fantje, ki bodo na ta način dobili še nepričakovano dodatno podporo domačinov, to znali unovčiti že v petek in, upajmo, v nadaljevanju.

Zdaj se je pokazalo, da je bila skupina v Beogradu ena najmočnejših, saj so se kar tri reprezentance iz nje uvrstile v četrtfinale. To daje slovenskemu 1. mestu v tej skupini še dodatno dimenzijo. Drugi izidi so bolj ali manj pričakovani.

Hrvaška je izkoristila prednost "domačega" igrišča in izločila nosilce bronaste medalje z zadnjega EP-ja in srebrne z olimpijskih iger Italije, ki na tem prvenstvu, tako kot SČG, nima ne igre ne igralcev.

Grčija je prav tako pričakovano premagala Izrael, čeprav je bilo tudi tu videti sledove razočaranja s tekme proti Sloveniji. Grki so se s to zmago verjetno vrnili v normalno stanje, v kakršnem so bili pred EP-jem, tako da bodo nevarni tudi Rusom.

Nemčija je bila moj favorit za našega nasprotnika že v nedeljo, kajti prepričan sem, da en sam igralec, pa čeprav se piše Dirk Nowitzki, ne more premagati slovenske reprezentance. Seveda, če bo ponovila igre, ki jih je pokazala v prvem delu prvenstva.