Peter Vilfan: Na začetku se mi je zdelo, da bo štiridnevni odmor za Slovenijo celo nekoliko predolg, toda po pogovorih s Pipanom in igralci ugotavljam, da ni tako. Foto: RTV SLO
Peter Vilfan: Na začetku se mi je zdelo, da bo štiridnevni odmor za Slovenijo celo nekoliko predolg, toda po pogovorih s Pipanom in igralci ugotavljam, da ni tako. Foto: RTV SLO

... uvrstitev na svetovno prvenstvo na Japonskem naslednje leto. Vložek je torej ogromen in seveda temu primerna tudi pritisk in odgovornost pri vseh osmih ekipah in njihovih trenerjih.

Tisti, ki je ta odmor najbolje izkoristil, to še posebej velja za prvo uvrščene ekipe v predtekmovanju, in ki mu je uspelo zadržati visok tekmovalni naboj in dobro formo, bo na teh tekmah v prednosti.

Na začetku se mi je zdelo, da bo štiridnevni odmor za Slovenijo celo nekoliko predolg, toda po pogovorih s Pipanom in igralci ugotavljam, da ni tako. Naši so potrebovali skoraj dva dneva, da so se odpočili tako psihično kot fizično in potem v naslednjih dneh na treningih in sestankih zadržali odlično razpoloženje, dober tonus in, upam, tudi dobro formo. Prepričan sem, da bodo petkovo tekmo z Nemčijo pričakali enako dobro pripravljeni kot začetek evropskega prvenstva. Zdi se mi, da so prav vsi igralci in tudi Pipan zadovoljni z razpletom in nasprotnikom v četrtfinalu. Imeli so več kot dovolj časa za analizo, tako da bodo zgodovinsko tekmo za slovensko košarko pričakali nabrušeni kot še nikoli. Moja napoved je torej Slovenija v polfinalu.

Tam bo njihov nasprotnik zmagovalec dvoboja Španija - Hrvaška. To bo ena bolj zanimivih tekem, saj so se Hrvati in Španci srečali že v pripravah, izid teh dveh obračunov pa je bil 1:1. Nisem prepričan, da je Špancem dolg odmor koristil tako kot Sloveniji. Oni so svojo ključno tekmo v skupini odigrali že v prvem krogu in se v nadaljevanju niso tako iztrošili kot Slovenci. Hrvatom je na drugi strani ta dodatna tekma in zmaga proti Italiji prinesla zagotovo dodatno spodbudo in vrnitev samozavesti.

Na srečanju med Rusijo in Grčijo večina meni, da so Rusi veliki favoriti, sam pa menim, da imajo vsaj enake možnosti tudi Grki. Za njih velja enako kot za Hrvate, saj jim je tekma z Izraelom pomenila dobro pripravo za četrtfinalno tekmo.

Še bolj kot Slovenci so z razpletom zadovoljni Litovci, saj so se izognili gostiteljem. Toda pozor. Francozi so na neki način vstali od mrtvih, nimajo kaj za izgubiti in bodo aktualnim evropskim prvakom izjemno nevarni. Kljub temu slednje vidim kot favorite.