Slovenska reprezentanca je v rojstnem mestu Matjaža Smodiša, Trbovljah, preizkušala prve taktične zamisli. Foto: EPA
Slovenska reprezentanca je v rojstnem mestu Matjaža Smodiša, Trbovljah, preizkušala prve taktične zamisli. Foto: EPA
Uroš Slokar
Uroš Slokar je bil s 13 točkami najučinkovitejši pri Sloveniji. V trenutkih, ko so se Makedonci približali le na -5, je zadel dve trojki zapored. Foto: EPA
Goran Dragič
Goran Dragič je bil eden boljših posameznikov na igrišču. Foto: EPA
Košarkarji za začetek ugnali Makedonce

Slovenska reprezentanca, ki je začela v postavi Lakovič, Klobučar, Nachbar, Smodiš, E. Lorbek, je prvi polčas dobila zlahka, točkovno razliko pa večala iz minute v minuto. Ta je bila v 2. četrtini že 19 točk (43:24), a se je v drugem delu stopila. Varovanci Jovice Arsića, ki bodo na EP-ju nastopili prvič, so se približali (60:65) predvsem zaradi trojk, medtem ko je obramba zeleno-belih, verjetno zaradi težkih rok med kondicijskimi pripravami, pešala. Končnih 77:68 je rezultatsko sicer dober uvod v prijateljske tekme, a tudi kazalnik, da bo treba še veliko dela v taktičnem smislu.


Dragič blestel v napadu, Udrih v obrami
Odlično igro je v uvodnih minutah pod košem pokazal Erazem Lorbek, na katerega je letelo večino žog v napadu, ki ga je organiziral strelsko sicer ne najbolj učinkovit Jaka Lakovič. Nepričakovano se je v prvi peterki znašel Jaka Klobučar, ki je svojo nalogo opravil dobro. Lakoviča je pozneje na mestu organizatorja igre zamenjal Samo Udrih, ki je blestel v obrambi in poskrbel tudi za dve ukradeni žogi. Eden boljših v napadu je bil tudi Goran Dragič, ki je v dobri strelski formi.

Pod košem sta se dobro znašla tudi Jurica Golemac, ki je zamenjal rutinerja Matjaža Smodiša in Primož Brezec, ki je prikazal nekaj dobrih napadalnih akcij. Priložnost so na tekmi dobili vsi košarkarji z izjemo rahlo poškodovanih Domna Lorbka in Saše Vujačiča ter Bena Udriha, ki tokrat ni bil uvrščen v dvanajsterico.

Izjave po tekmi:

Matjaž Smodiš: "Igra ni bila cvetoča, rezultatsko pa je tekma uspešna. Glede na to, da je bilo to prvo srečanje, smo lahko zadovoljni."

Jure Zdovc: "Vsaka zmaga je sladka. Pred tekmo nisem imel pravega občutka, kaj lahko pričakujem od igralcev, saj smo v dosedanjem delu priprav le nekajkrat opravili treninge na oba koša. Trideset minut smo igrali dobro obrambo, nato pa kljub opozorilom igralcem, da ne smemo popustiti, padli v igri. Makedonci so hkrati zadeli nekaj težkih metov, tako da je bila tekma odprta skoraj do konca."

PRIJATELJSKA TEKMA (M), Trbovlje

SLOVENIJA - MAKEDONIJA
77:68 (20:15, 23:9, 22:28, 12:16)

Slokar     13       V. Stefanov   19 
Dragič 12 Antić 13
Klobučar 10 Dimitrovski 10
Brezec 8 Samardžiski 8
E. Lorbek 8 Gečevski 5
Lakovič 7 Mirakovski 5
Smodiš 7 Massey 4
Nachbar 4 Tasovski 3
Golemac 4 Blaževski 1
S. Udrih 2
Jagodnik 2

Prosti meti: 6/11 16/22
Met za dve: 25/42 11/23
Met za tri: 7/22 10/24
Skoki: 29 23
Košarkarji za začetek ugnali Makedonce