Španska reprezentanca ima veliko razlogov za veselje, saj jo bosta sestavljala tudi Pau Gasol in Juan Carlos Navarro. Foto: EPA
Španska reprezentanca ima veliko razlogov za veselje, saj jo bosta sestavljala tudi Pau Gasol in Juan Carlos Navarro. Foto: EPA
Sergio Scariolo
Nekdanji trener Unicaje je špansko reprezentanco prevzel na začetku letošnjega leta. Na Poljskem bo njegov cilj le en, osvojitev naslova evropskega prvaka. Foto: EPA

Najstarejši izmed bratov Gasol je že pred časom na eni izmed ameriških zabavnih oddaj sporočil, da bo morda nastopil na EP-ju na Poljskem, kar je zdaj postalo tudi uradno. V Alicanteju se je sešel z vodstvom španske košarkarske zveze (FEB) in potrdil lov na zlato medaljo: "Najprej sem želel govoriti s Sergiom Scariolom, ki je ključni mož v tem projektu. Želel si je mojega nastopa, vsi pa si želimo uspešnega prvenstva."

EP močnejši od mundiala
Gasol, ki meni, da je evropsko prvenstvo veliko bolj kakovostno od svetovnega, je mnenja, da ima španska reprezentanca velike možnosti, da končno osvoji naslov evropskega prvaka, ki ga na španskem seznamu uspehov še ni. Košarkarji s Pirenejskega polotoka so kar petkrat izgubili odločilno tekmo turnirja, še najbolj pa "boli" srečanje izpred dveh let proti Rusiji, ko je španske sanje 2,6 sekunde pred koncem razblinil J. R. Holden.

"Mislim, da imamo pravo mentaliteto, da postanemo prvaki in da lahko igramo pod tem pritiskom. To je dobro," je še povedal 213 cm visok (krilni) center, ki je letos postal prvi španec z NBA-prstanom. "Sezona je bila zame zelo dobra, zdaj pa želim braniti barve Španije."

Zahvala v imenu Španije
Eden najponosnejših je bil po sestanku državni sekretar za šport Jaime Lissavetzky, ki se je Pauju zahvalil v imenu vse države. Če bo Španija res postala prvak, potem se mora zahvaliti tudi Gasolovemu dobremu prijatelju Juanu Carlosu Navarru, ki je prav tako potrdil udeležbo na Poljskem.

Igralci, ki jih je Sergio Scariolo povabil na priprave: Raül López (Real Madrid), Carlos Cabezas (Unicaja), Ricky Rubio (Joventut), Juan Carlos Navarro (Barcelona), Berni Rodríguez (Unicaja), Rudy Fernández (Portland), Alex Mumbrú, Victor Claver (Pamesa Valencia), Jorge Garbajosa (Himki), Pau Gasol (LA Lakers), Marc Gasol (Memphis), Felipe Reyes (Real Madrid), Sergi Llull (Real Madrid), Saúl Blanco (Fuenlabrada), Guillem Rubio (RicohManresa).