Dušan Ivković je na Poljsko pripeljal po letih najmlajšo ekipo. Najstarejši igralec ima 26 let. Foto: EPA
Dušan Ivković je na Poljsko pripeljal po letih najmlajšo ekipo. Najstarejši igralec ima 26 let. Foto: EPA
Jure Zdovc
Jure Zdovc je prišel v jugoslovansko reprezentanco prav po zaslugi Ivkovića. Foto: MMC RTV SLO
Zgodba o Dušanu Dudi Ivkoviću

V obdobju pred razpadom skupne države je v tisti reprezentanci nastopal tudi naš zdajšnji selektor Jure Zdovc. To je kratka zgodba o Dudi Ivkoviću.

Pred 22 leti prav Duda prvič vpoklical Zdovca
Ivković bo 29. oktobra letos dopolnil 66 let. Svojo trenersko pot je priljubljeni Duda začel pri Radničkemu iz Beograda. Za prvi zares odmeven rezultat pa je moral prestopiti k mestnemu tekmecu Partizanu, s katerim je že v prvi sezoni osvojil naslov pokalnega in državnega prvaka, ob tem pa je tudi zmagal v evropskem pokalu Radivoja Koraća. Potem je vodil grški Aris in Šibenik; leta 1987 pa je prevzel vodenje takratne jugoslovanske reprezentance. In prav Ivković je prvi vpoklical Zdovca, ki je takrat že napravil prve korake v najboljši evropski košarki.

Zdovc: Kar malce smo se ga bali
"Vpoklical me je med 12, pozneje pa mi je dal priložnost igrati celo v prvi peterki, čeprav nisem bil neka forsirana zvezda, kot so bili drugi igralci. Nekaj je našel v meni in me porinil naprej. Na meni je bilo samo to, da njegovo zaupanje upravičim. Zato sem mu zelo hvaležen. Konec koncev me mogoče danes ne bi bilo tukaj, če mi ne bi dal možnosti," je o svojih spominih na prvi vpoklic v reprezentanco dejal Zdovc. In kakšen trener je Duda Ivković? "On je dejansko fant z ulice. Tako je tudi velikokrat nastopal oziroma še nastopa. Je zelo avtoritativen. Velikokrat hitro izgubi živce, tako da smo se ga kar bali. Ni dvoma, da gre za vrhunskega trenerja, ki ima za sabo dolgo kariero," pravi Zdovc.

Avtoriteta in stroga disciplina
Slovenska reprezentanca in Ivković imata še eno stično točko - Jadranko Nikolić, kondicijski trener slovenske reprezentance na Rogli, je po razpadu nekdanje skupne države postal pomočnik jugoslovanske reprezentance. "Prva naša akcija je bilo evropsko prvenstvo leta 1989 v Zagrebu, ko je Jugoslavija suvereno osvojila zlato medaljo. V finalu smo premagali Grke za 27 točk. Takrat je bil zraven tudi Jure. Zdaj sva Duda in jaz v nasprotnih taborih," je v smehu razlagal Nikolić in dodal: "Duda je zelo avtoritativen trener, ki svoje delo opravlja zelo strokovno. Zahteva izjemno disciplino." Bi lahko potegnili kakšno podobnost med Ivkovićem in Zdovcem? "Težko je reči. Ivković je trener, ki je v svojem zenitu, Jure pa šele začenja kariero. Ne morem jih primerjati, saj se ne spomnim Dude, ko je začel kariero," pravi Loki.

Kakor koli že, Zdovca čaka še veliko dela, da bo dohitel svojega mentorja. Kako velik trener je Ivković, pove podatek, da je leta 1997 prejel nagrado za najboljšega evropskega trenerja.

Miha Mišič

Zgodba o Dušanu Dudi Ivkoviću