Erazem Lorbek (proti Litvi 17 točk in 8 skokov) je v življenjski formi, je prepričan Marko Milič, zato bo tudi Matjažu Smodišu lažje, ko bo spet stopil na parket. Foto: Reuters
Erazem Lorbek (proti Litvi 17 točk in 8 skokov) je v življenjski formi, je prepričan Marko Milič, zato bo tudi Matjažu Smodišu lažje, ko bo spet stopil na parket. Foto: Reuters
Jaka Lakovič
Znova se je izkazal tudi prvi oragnizator slovenske igre Jaka Lakovič, ki je bil tokrat tudi prvi strelec tekme. Foto: EPA

Dejstvo je, da smo res košarkarska država. Poglejte Ruse, kaj bi brez Kirilenka? Da ne govorimo o Nemcih, ki so brez Nowitzkega povsem nekonkurenčni.

Uroš Slokar in Marijonas Petravicius
Slovenski centri so povsem prekosili litovske zvezdnike. Foto: Reuters

košarkarjev.

Slovenija je na evropskem prvenstvu zlahka premagala Litvo (81:58), branilec Jaka Lakovič pa je dosegel 24 točk: "Jaka je pravi motor v obrambi in napadu in nesporni vodja te reprezentance. Na letošnjem prvenstvu že na začetku zadene dve trojki in s tem razbremeni ekipo. Le nekaj me skrbi po tej perfektni tekmi: da Jaka ne bi pregorel. Znano je, da vedno igra na polno in ne varčuje z močmi. Jasno, da ga bomo krvavo potrebovali, zato bi jaz na koncu poskusil z Goranom Dragičem v vlogi organizatorja igre. Glavne tekme še prihajajo. Na srečo danes ni bilo nobene poškodbe, igralci pa bodo imeli tudi dan premora pred tekmo proti Poljski."


Centre pospravili v žep
Milič, ki za MMC komentira slovenske tekme letošnjega prvenstva, je pričakoval tesno tekmo: "Mislil sem, da se bodo morali fantje zelo potruditi za par točk. Velika stvar je, da so ponižali tako ekipo, kot je Litva. Bili so dva razreda boljši in se na trenutke prav poigravali z njimi, saj so si privoščili atraktivne podaje v stilu Harlem Globetrottersov. Litva je s svojo zvezdniško zasedbo in odličnimi centri na čelu z Linasom Kleizo, ki je za 12 milijonov dolarjev iz Denverja prestopil v Olympiakos, izpadla smešno. Erazem Lorbek jih je ob odlični pomoči Slokarja in Golemca pospravil v žep."

Tudi mi smo brez prve peterke!
Milič, ki je za Slovenijo odigral vsa evropska prvenstva od leta 1993 do 2003, je bil presenečen, da je Litva igrala tako slabo, brez repa in glave. Izgovor, da so najboljši branilci ostali doma, je slab: "Ne nazadnje imamo tudi mi veliko poškodovanih oziroma jih ni na prvenstvu: B. Udrih, Bečirovič, Vujačič, Nesterovič in Smodiš sestavljajo izjemno peterko. Dejstvo je, da smo res košarkarska država. Poglejte Ruse, kaj bi brez Kirilenka? Da ne govorimo o Nemcih, ki so brez Nowitzkega povsem nekonkurenčni."

Smoki bo adut v izločilnih bojih
Spet smo se dotaknili poškodbe Matjaža Smodiša. Slovenija za zdaj tudi brez njegove pomoči blesti. Kdaj ga bo Jure Zdovc sploh potreboval? "Res je, mladi zdaj igrajo odlično, a to je še predtekmovanje, ko pritisk ni tako velik. Smodiš bo pomagal v izločilnih bojih v ključnih trenutkih, ko bo treba prebroditi krizo ali odločiti tekmo. Lažje mu bo, ker ve, da je E. Lorbek v življenjski formi, vrnil se je tudi Uroš Slokar. Verjetno pa ne moremo pričakovati, da bo Smodiš igral zelo veliko."

Poljaki slabši na vseh položajih
Pred ponedeljkovo tekmo proti Poljski daje Marko Milič brez pomisleka prednost Sloveniji: "Na vseh položajih so Poljaki slabši, na tem evropskem prvenstvu zmagujejo le zaradi bučnih navijačev. A Slovencem to ne bi smelo povzročati težav. Polna dvorana je lahko šok za neizkušene igralce, mi pa imamo košarkarje iz NBA-ja, Jaka Lakovič igra pri Barceloni in je vajen, če ti žvižga 10 tisoč gledalcev. Sicer pa verjamem, da bodo Slovenci spet dobro začeli tekmo in utišali gledalce, tako da se bo bolj slišalo slovenske navijače! Ti so že danes preglasili Litovce, ki so znani po tem, da na prvenstvih množično spodbujajo svojo reprezentanco."

Dejstvo je, da smo res košarkarska država. Poglejte Ruse, kaj bi brez Kirilenka? Da ne govorimo o Nemcih, ki so brez Nowitzkega povsem nekonkurenčni.