Zdovc je s tem, ko je iz reprezentance poslal Vujačiča, sprožil nemalo polemik. Po nocojšnji tekmi temu zagotovo ne bo tako. Klobučar in Vidmar sta kot najmlajša, čeprav sta odlično delala, pričakovano izpadla. Foto: KZS
Zdovc je s tem, ko je iz reprezentance poslal Vujačiča, sprožil nemalo polemik. Po nocojšnji tekmi temu zagotovo ne bo tako. Klobučar in Vidmar sta kot najmlajša, čeprav sta odlično delala, pričakovano izpadla. Foto: KZS
Erazem Lorbek
Erazem Lorbek je bil znova prvi slovenski strelec, a naziv najkoristnejšega igralca tekme je pripadel tokrat prizadevnemu Primožu Brezcu. Očitno Breza uresničuje obljube iz torkovega klepeta z MMC-jevimi bralci. Foto: MMC RTV SLO/A. B.
Slovenska reprezentanca
Tekma proti Grčiji je bila za slovenske košarkarje enajsta v pripravljalnem obdobju. Na sedmih so slavili (po dvakrat Makedonija in Hrvaška ter Rusija, Bolgarija in Grčija), na štirih pa izgubili (Rusija, Litva, Španija, Velika Britanija). Foto: MMC RTV SLO/A. B.
Nor koš Lakoviča s svoje polovice
Slovenska generalka uspela

Zanjo je bilo seveda več razlogov: ugleden nasprotnik, polna dvorana Tabor (3.500 gledalcev) v Mariboru in to, da je Jure Zdovc po tekmi določil dvanajsterico za Poljsko. Iz nje sta pričakovano izpadla Jaka Klobučar in Gašper Vidmar, ki pa bosta ostala kot rezervi vsaj še na zadnjih dveh pripravljalnih tekmah v torek in sredo v Nemčiji proti tamkajšnji reprezentanci. Zatem reprezentanca potuje neposredno na Poljsko.

Že v ponedeljek sta brez EP-ja ostala Saša Vujačič in Miha Zupan.

Odlični prva in zadnja četrtina
Slovenci so skozi ves obračun kazali agresivno in trdo obrambo, ki je prejela manj kot 70 točk, v napadu pa z nekaj akcijami znova navdušili. Odlični sta bili predvsem prva in zadnja četrtina. Dvoboj je bil odločen v zadnjih petih minutah, ko je prednost narasla na 11 točk (70:59) in nič več skopnela.

Najboljših 10 minut v pripravah
Sijajna predstava v prvi četrtini, morda celo najboljša od vseh pripravljalnih tekem. Slovenci so začeli s peterko Primož Brezec, Boštjan Nachbar, brata Lorbek in Jaka Lakovič. Obramba je bila trdna, v napadu pa je ob domiselnih akcijah sčasoma stekel tudi met. Temu primerno se je višala tudi prednost - najvišja po trojki Gorana Dragiča v zadnjih sekundah - 23:10.

Nor koš Jaka Lakoviča iz svoje polovice
Slovenci so v drugi četrtini nekajkrat povedli že za 16 točk, nato pa so gostje z agresivno obrambo v drugi polovici četrtine vzpostavili ravnotežje in se do odmora tudi s serijo 10:0 približali le na šest točk (37:31). Bilo je že -3, vendar je spektakularen koš od table v zadnji sekundi druge četrtine iz svoje "rakete" dosegel Lakovič.

Grki prvič povedli v drugem delu, tretjič na tekmi
Peterka Lakovič, Brezec, Golemac, D. Lorbek in Nachbar ni bila prava rešitev za začetek tretje četrtine. V napadu je bilo preveč napak, Grki so po nekaj protinapadih in prostih metih Gianisa Bourousisa v 25. minuti tekme izenačili (44:44), v zadnji minuti pa po košu Sofoklisa Shortsanitisa prvič v drugem polčasu povedli (49:50). Tik pred koncem tretjega dela sta se ne ravno prijateljsko "pogledala" Nachbar in Stratos Perperoglou. Zraven je pristopil še Vasilis Spanoulis, vendar so sodniki strasti pomirili, "petelina" pa izključili. Nikos Zisis je v tem delu dosegel kar 10 točk, od tega dve trojki.

Ključna serija za zmago 11:0
Podobno kot prva je bila izjemna, iz slovenskega zornega kota seveda, tudi zadnja četrtina, v kateri je zablestel Samo Udrih (skupno 10 točk). Gostitelji so jo dobili z 29:13, ključna serija pa 11:0 in vodstvo s 70:59. V drugem polčasu zaradi poškodbe kolena ni igral Dragič. Več o njegovem stanju bo znano po preiskavah.

Zdovc: Te tekme na Poljskem ne bodo pomembne
"Čestitam fantom za zmago. Znova so dokazali, da zmorejo odigrati zelo dobro tekmo. V slačilnici med odmorom sem jim povedal, da sem užival ob spremljanju igre. Bili so povsod, metali so se za žogami in bili res fantastični. A ostajamo na trdnih tleh, saj se zavedamo, da vse te tekme na Poljskem ne bodo več pomembne. Zares se bo začelo šele 7. septembra," je po tekmi dejal selektor.

Turnir v Mariboru:
SLOVENIJA - GRČIJA
81:64 (23:10, 14:21, 15:20, 29:13)

E. Lorbek    13   Printezis      11 
Brezec 12 Zisis 10
Nachbar 11 Schortsanitis 10
Lakovič 11 Spanoulis 8
S. Udrih 10 Fotsis 7
B. Udrih 5 Kalabokis 6
Dragič 3 Boroussis 4
Jagodnik 4 Kofos 4
Golemac 5 Perperoglou 3
D. Lorbek 7 Calathes 1

Prosti meti: 16/21; 22/29
Met za dve: 22/33; 9/24
Met za tri: 7/18; 8/19
Skoki: 30; 20

SLOVENIJA - BOLGARIJA
80:77 (22:26, 18:22, 19:9, 21:20)

GRČIJA - BOLGARIJA 100:73

Nor koš Lakoviča s svoje polovice
Slovenska generalka uspela