Predsednik je z videnim zadovoljen, z nasmehom pa že pričakuje priprave, ki se začnejo 21. julija na Rogli. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik je z videnim zadovoljen, z nasmehom pa že pričakuje priprave, ki se začnejo 21. julija na Rogli. Foto: MMC RTV SLO
Jure Zdovc
Za Zdovca meni, da je svoje delo pri Union Olimpiji opravil dobro, kar daje reprezentanci optimizem. Foto: MMC RTV SLO
Ben Gordon in Derrick Rose
Za Šešoka bodo glavno nevarnost v prvem delu predstavljali Britanci, ki jih ne poznamo dobro. Vemo pa, da bodo za njih zaigrali Ben Gordon, Luol Deng, Robert Archibald, Pops Mensah-Bonsu, Eric Boateng in drugi. Foto: Reuters

Verjamem, da bomo pristali med vodilnimi, upam, da bomo med štirimi oziroma da bomo osvojili tako želeno medaljo.

Šešok je pred Poljsko optimist.

Osebno sem mnenja, da bo na Poljskem, kjer bomo imeli svoje skupno zbirališče, ansambel in navijaške majice, najmanj 2.500 navijačev.

Koliko Slovencev se bo odpravilo na Poljsko?
Šešok: Na Poljskem najmanj 2.500 navijačev

Na čelo krovne slovenske košarkarske organizacije je stopil leta 1996, lanskega junija pa je bil izvoljen za nov, štiriletni mandat. V svojem obdobju je prestal tudi slabše organizirane priprave na prvenstvo, ki so po njegovem mnenju letos (končno) odlične.

Ljubitelje košarke je po novinarski konferenci še enkrat spomnil, da je slovenska reprezentanca lahko zadovoljna tudi z uvrstitvijo na EP, kar (še) ni uspelo Italiji in Franciji. "Pa imata ti dve državi veliko daljšo košarkarsko zgodovino," je dejal o (nekdaj) velesilah evropske košarke, zdaj prisiljenih v dodatne avgustovske kvalifikacije.

KZS se je priprav za evropsko prvenstvo 2009 lotil prej kot druga leta, kako ste z njimi zadovoljni?
Zagotovo delamo najbolje do zdaj, saj so se priprave za Poljsko začele že takoj po kvalifikacijskem turnirju v Atenah. Zgodaj smo izbrali selektorja in strokovni štab, opravili pa smo tudi vse obiske pri reprezentantih. To počasi povzroča pozitivno vročico, ki pomeni, da dobro delamo in smo pripravljeni. 21. julija začnemo priprave, na pripravljalnih tekmah pa bomo zaigrali z najboljšimi šestimi ekipami z zadnjega evropskega prvenstva.

FIBA je že pred časom napovedala, da bo lahko reprezentanco sestavljalo 14 košarkarjev, potem pa je to številko vrnila na prvotnih 12. Je to velik minus za slovensko reprezentanco?
Za nas je to majhen minus, saj bi raje potovali s štirinajstimi košarkarji. To je bilo sprejeto zaradi varčevalnih ukrepov znotraj FIBE, saj sta dva igralca manj tudi manjši strošek. Tako se je FIBA odločila na zasedanju skupščine letos maja v Cannesu.

Skupina, s katero igra Slovenija, je težka, s svetovnimi prvaki Španci, mladimi, ambicioznimi Srbi in neugodnimi Britanci. So prav slednji zaradi nepoznanosti najtežji tekmec?
Sam mislim, da nam bo najtežje proti Veliki Britaniji, saj je to v očeh javnosti reprezentanca, ki naj bi jo zlahka premagali, a vendar so to igralci, ki so bolj ali manj šolani v ZDA. Morda bo nekoliko lažje proti Srbiji, čeprav vemo, da je njihova reprezentanca fenomenalna in v izraziti rasti. Srbija je bila v preteklih letih z vsemi selekcijami evropski prvak, ti igralci pa zdaj počasi prehajajo v člansko vrsto. Njihova pomlajena ekipa bo pod vodstvom Dušana Ivkovića, ki je eden najboljših trenerjev vseh časov, zelo nevarna. Tu pa je še Španija, proti kateri smo mi realno slabši, po tej plati pa bomo morda tekmo celo najlažje odigrali. Če bi se nam slučajno zgodil kakšen kiks proti prejšnjim reprezentancam, bi morali prvenstvo reševati proti Špancem, kar bi bilo za nas seveda toliko težje. A če ne bomo dobivali težkih tekem, potem tudi ne moremo doseči zastavljenega cilja.

Kako kot prvi mož KZS-ja ocenjujete delo Jureta Zdovca pri Union Olimpiji, njegov odnos do igralcev?
Zdovc je k Union Olimpiji prišel v zelo turbulentnem obdobju, ko je bila igralska zasedba že definirana, on pa jo je še dopolnil. V nekem prehodnem času se je tudi še malce lovil, kar je tudi logično, saj je slog, ki ga goji, drugačen od Džikićevega. Prisega na zelo čvrsto obrambo, kar pomeni tudi lažji prehod v napad. Tudi če ekipa strelsko ni dovolj razpoložena, je dovolj za zmago naredila že v obrambi. V zadnjem obdobju, ko je ekipo stabiliziral, je ta igrala zelo privlačno košarko, osvojila domača naslova. Vse nas je prepričal, da dobro dela.

Kje bo po vašem mnenju pristala slovenska reprezentanca?
Verjamem, da bomo pristali med vodilnimi, imam upanje, da bomo med štirimi oziroma da bomo osvojili tako želeno medaljo. Še vedno pa bo uspeh, če se kvalificiramo na naslednje evropsko prvenstvo, kamor vodi peto ali šesto mesto.

Bodo navijači na Poljsko prišli z rezultati ali rezultati z navijači?
Mi moramo tja pripeljati dobro pripravljeno in izredno motivirano reprezentanco, seveda pa morajo kamenček v tem mozaiku dati tudi navijači, ki so nas v Beogradu nosili. Takrat nismo imeli tako dobre reprezentance, ki pa je vseeno osvojila zelo dobro šesto mesto, in verjamem, da ne bi dosegli takega rezultata, če bi igrali kje drugje. Menim, da bo na Poljskem, kjer bomo imeli svoje skupno zbirališče, ansambel in navijaške majice, najmanj 2.500 navijačev. To ne bo le košarkarski dogodek, temveč velik "event", saj bo celotno gibanje Slovencev podobno beograjski kulisi, ki je na vse naredila izjemen vtis in je lahko pomemben del naše reprezentance.

Anže Blažič

Verjamem, da bomo pristali med vodilnimi, upam, da bomo med štirimi oziroma da bomo osvojili tako želeno medaljo.

Šešok je pred Poljsko optimist.

Osebno sem mnenja, da bo na Poljskem, kjer bomo imeli svoje skupno zbirališče, ansambel in navijaške majice, najmanj 2.500 navijačev.

Koliko Slovencev se bo odpravilo na Poljsko?
Šešok: Na Poljskem najmanj 2.500 navijačev