"Upam, da mi kot kapetanu ne bo težje igrati," je mnenja Matjaž Smodiš, sicer tudi prvi neruski kapetan CSKA-ja. Foto: MMC RTV SLO
Matej Avanzo, Jure Zdovc, Luka Šefic
"Nekaj košarkarjev je izrazilo željo, da se jih ne uvrsti na seznam, a je ta še vedno sestavljen z izredno kakovostnimi igralci, zato ne odstopamo od svojega cilja," je dejal selektor Jure Zdovc. Foto: MMC RTV SLO
Sani Bečirovič
Sani Bečirovič bo EP izpustil zaradi poškodbe. Foto: EPA

V skladu s Fibo ima njen generalni sekretar pravico zamenjati "košarkarsko" državljanstvo, a se mora s tem strinjati zveza, za katero trenutno igra določen košarkar. Takega scenarija pri nas, tudi če bi BiH tako hotel, ne bo, saj si Preldžič in Begič želita nastopa v slovenskem dresu.

Iztok Rems na vprašanje, ali lahko Preldžič in Begič res zaigrata za BiH.
Zdovc izbral petnajsterico
Zdovc: Ne odstopamo od ciljev
Smodiš: Obljubljam, da se bomo borili
Avanzo o pripravah košarkarjev
Kraljevič: Reakcija vseh je pozitivna
Šešok: S pripravami smo pohiteli

Na seznamu košarkarjev ni 28-letnega Bistričana, za katerega se je že nekaj časa vedelo, da je njegov nastop vprašljiv. "Sani je sodelovanje z reprezentanco odpovedal zaradi poškodbe, saj bo šel na operacijo kolena. Vsi poznamo njegove težave s koleni, tako da smo se sporazumno odločili, da ga letos ne bo z nami na Poljskem," je neigranje MVP-ja rednega dela Evrolige in košarkarja Lottomatice iz Rima pokomentiral slovenski selektor Jure Zdovc. Sani Bečirovič bo navzoč na prvem dnevu priprav, saj mu je Košarkarska zveza Slovenije izpolnila željo, da pride in pozdravi svoje soigralce.

Zdovc čaka na Mahoriča
Znan je tudi strokovni štab reprezentance, kamor je Zdovc kot svojega pomočnika povabil Mira Aliloviča, blizu sodelovanja pa je tudi Tomo Mahorič: "S Tomom sva opravila nekaj pogovorov, a si še vedno išče klub. Nekje do konca meseca bo znano več, če si ne bo našel kluba, se bo pridružil reprezentanci." Analizo tekmecev bo delal Grk Stefanos Dedas, s katerim je Zdovc sodeloval že pri Iraklisu: "Jure je imel popolno avtonomijo pri izboru vseh pomočnikov. Gre za 27-letnega mladega perspektivnega trenerja, ki je pomagal tudi pri PAOK-u," je povedal vodja reprezentance Matej Avanzo. Daljši intervju z njim si boste lahko prebrali v ponedeljek.

Pripravljalne tekme reprezentance:

2. 8. (Trbovlje): SLOVENIJA - MAKEDONIJA
3. 8. (Domžale): SLOVENIJA - MAKEDONIJA
9. 8. (Ljubljana): SLOVENIJA - RUSIJA
10. 8. (Novo mesto): SLOVENIJA - RUSIJA
15. 8. (Poreč): HRVAŠKA - SLOVENIJA
16. 8. (Poreč): HRVAŠKA - SLOVENIJA
19. 8. (Madrid): VELIKA BRITANIJA - SLOVENIJA
20. 8. (Madrid): ŠPANIJA - SLOVENIJA
21. 8. (Madrid): LITVA - SLOVENIJA
28. 8. (Maribor): SLOVENIJA - BOLGARIJA
30. 8. (Maribor): SLOVENIJA - GRČIJA
2. 9. (Bonn): NEMČIJA - SLOVENIJA
3. 9. (Karlsruhe): NEMČIJA - SLOVENIJA

(TV SLO 2 bo prenašala 7 prijateljskih tekem)

Prava ekipa tudi v težkih trenutkih
Po Rašu Nesteroviču, ki se je po desetletju igranja poslovil od dresa Slovenije, bo kapetanski trak prevzel Matjaž Smodiš. Eden najboljših mož Aleša Pipana na EP-ju 2007 pričakuje, da bo naša izbrana vrsta končno pokazala pravo vrednost in "da bomo v težkih trenutkih prava ekipa". "Če bo to dovolj za kakšen večji rezultat, bo pokazal čas. Vsega skupaj se veselim, saj je zadeva zastavljena na zelo visoki ravni, na pravih temeljih in ne vidim razloga, zakaj nam ne bi uspelo."

Vročica pred prvenstvom raste
Optimizma v našem štabu ne manjka, KZS je z organizacijo in s pripravo na največje košarkarsko tekmovanje letošnjega leta pohitel, z videnim je zadovoljen tudi predsednik Dušan Šešok: "Pristop do reprezentance je tako velik kot še nikoli, saj bi vse to bi lahko počeli nekaj mesecev pozneje, a smo pohiteli. Vročica raste, Poljska ni več daleč." Prvi mož slovenske košarke je omenil tudi, da je kakovost evropske košarke široka kot še nikoli: "Nekaterim največjim se še ni uspelo kvalificirati na evropsko prvenstvo, saj Italija in Francija še igrata kvalifikacije, že v prvem krogu pa bo ena izmed velesil evropske košarke odpadla." Intervju s Šešokom si boste lahko prebrali v soboto.

Poudarek na fizični pripravljenosti in obrambi
Slovenski asi priprave začnejo 21. julija, ko se bodo zbrali na Rogli, do samega evropskega prvenstva, ki se začne 7. septembra, pa bodo imeli tudi 8 prostih dni. Med pripravami bo nekaj prostora namenjeno tudi navijačem:"Priprave bodo zelo težke, izredno velik poudarek bo na fizični pripravi, kar mislim, da je ena izmed osnov. Vsi vemo, da so ti igralci vsi dobri individualci, tako da skrbi v zvezi z uigranostjo v napadu ne vidim. Drug poudarek bo obramba, tekom priprav pa bomo videli, ali se bomo še kaj prilagajali," je dejal Zdovc. 8. avgusta bosta v Hali Tivoli na sporedu trening in dan odprtih vrat, kjer bodo lahko navijači pokramljali s svojimi ljubljenci.

Selektor je še omenil, da prijateljski tekmi s Španijo in z Veliko Britanijo, s katerima se bo Slovenija pomerila v 1. delu EP-ja, nista dvorezen meč: "Imel sem željo, da s tema ekipama odigramo v gosteh. Tekma z Veliko Britanijo bo zelo dobrodošla, saj je otoška reprezentanca za nas velika neznanka."

Zgodba s pravljičnim koncem?
Direktor reprezentance Marijan Kraljevič je bil mnenja, da so zastavljeno delo opravili zelo kakovostno, saj jim je uspelo zbrati vse najboljše igralce: "Reakcija vseh igralcev in vseh nas je pozitivna in upam, da bomo naredili nekaj iz te naše zgodbice, ki smo jo začeli. Upam, da bomo prišli vsi zdravi, da bo čim manj poškodb in da dejansko gremo do konca."

Rekordno velik strokovni štab
V štabu bo sodelovalo kar 15 strokovnjakov, kar je rekord v dozdajšnji zgodovini KZS-ja. V njem bo trenerski štab z vsemi spremljevalci (Jure Zdovc, Miro Alilovič, Tomo Mahorič (?), Stefanos Dedas, Jadranko Nikolič - Loki), fizioterapevt (Teo Djekič), dva maserja (Xhevdet Hoxha in Grega Zdolšek) in zdravnik (Slobodan Macura), tehnični asistent (Matjaž Vezjak), Marijan Kraljevič, Matej Avanzo, Iztok Rems kot vodja delegacije in Luka Šefic kot tiskovni predstavnik. Ambasador reprezentance na Poljskem je tudi Walter Jeklin, ki je na Poljskem zelo priljubljen: "Mislim, da gre za kakovostno pripravljen projekt in kakovostne ljudi," je dejal Avanzo.

Seznam reprezentantov (na EP potuje 12 košarkarjev):

Branilci:
Goran Dragič, Phoenix Suns (ZDA), 190 cm, 1986
Jaka Klobučar, U. Olimpija (SLO), 198 cm, 1987
Jaka Lakovič, Barcelona (ŠPA), 186 cm, 1978
Domen Lorbek, Benetton (ITA), 198 cm, 1985
Beno Udrih, Sacramento Kings (ZDA), 191 cm, 1982
Samo Udrih, Estudiantes Madrid (ŠPA), 195 cm, 1979
Saša Vujačič, LA Lakers (ZDA), 200 cm, 1984

Krili:
Goran Jagodnik, Nymburg (ČEŠ), 201 cm, 1974
Boštjan Nachbar, Dinamo Moskva (RUS), 206 cm, 1980

Centri:
Primož Brezec, Roma (ITA), 216 cm, 1979
Erazem Lorbek, CSKA Moskva (RUS), 210 cm, 1984
Uroš Slokar, GMAC Bologna (ITA), 210 cm, 1983
Matjaž Smodiš, CSKA Moskva (RUS), 205 cm, 1979
Gašper Vidmar, Fenerbahče Ülker (TUR), 209 cm, 1987
Mirza Begič, Union Olimpija (SLO), 218 cm, 1985

Rezerve:
Sašo Ožbolt, Union Olimpija (SLO), 188 cm, 1981
Miha Zupan, Union Olimpija (SLO), 206 cm, 1982

Anže Blažič in Tina Vovk

V skladu s Fibo ima njen generalni sekretar pravico zamenjati "košarkarsko" državljanstvo, a se mora s tem strinjati zveza, za katero trenutno igra določen košarkar. Takega scenarija pri nas, tudi če bi BiH tako hotel, ne bo, saj si Preldžič in Begič želita nastopa v slovenskem dresu.

Iztok Rems na vprašanje, ali lahko Preldžič in Begič res zaigrata za BiH.
Zdovc izbral petnajsterico
Zdovc: Ne odstopamo od ciljev
Smodiš: Obljubljam, da se bomo borili
Avanzo o pripravah košarkarjev
Kraljevič: Reakcija vseh je pozitivna
Šešok: S pripravami smo pohiteli