Zadnji sodnikov pisk in izbruh veselja v srbski reprezentanci, ki je že osvojila medaljo na EP-ju 2009. Foto: Reuters
Zadnji sodnikov pisk in izbruh veselja v srbski reprezentanci, ki je že osvojila medaljo na EP-ju 2009. Foto: Reuters
Miloš Teodosić
Miloš Teodosić je s šetimi trojkami, dvema metoma za dve in 10 prostimi meti postal krvnik Slovenije. Foto: Reuters
Razočarani navijač
Finale in medalja sta bila na dosegu roke, a že v nedeljo je nova priložnost za največji uspeh slovenske košarke. Foto: Reuters
Namerna Brezca
Primož Brezec se je neupravičeno razburjal nad sodnikovo odločitvijo, potem ko je nespametno oviral Teodosića., ki je odhitel v protinapad. Foto: Reuters
Boštjan Nachbar
Boštjan Nachbar je z mirno roko v 1. četrtino in 8 točkami poskrbel za lepo začetno slovensko vodstvo. Foto: Reuters
Domen Lorbek
Domen Lorbek se zgleduje po starejšem bratu, skupaj sta tokrat prispevala kar 47 točk. Foto: EPA
Erazem Lorbek
Izjemni Erazem Lorbek je tokrat prenaivno naredil dva prekrška v napadu, kar se je Slovencem močno poznalo v končnici. Foto: Reuters
Jure Zdovc
Cilj Jureta Zdovca je kljub porazu jasen - osvojiti prvo slovensko medaljo na EP-jih. Foto: EPA
Slovenija klonila po podaljšku

Miloš Teodosić je bil z 32 točkami srbski junak, ki se je prebudil v pravem trenutku. Minuto in 44 sekund pred koncem je Slovenija po čudežni trojki Gorana Jagodnika vodila z 78:72, nato pa je sledila nespametna namerna napaka ter peta osebna Primoža Brezca in Srbi so se vrnili v igro. Že predtem je moral zaradi prekrškov na klop tudi prvi adut Slovenije Erazem Lorbek (25 točk in 10 skokov).

Zmanjkalo igralcev in nekaj sreče
Pri 79:79 je imel Lakovič 22 sekund za zadnji napad, a prodor med visoke centre ni obrodil sadov. V podaljšku sta skupaj stopila kapetan "orlov" Nenad Krstić in Teodosić. Niti srčna igra vse manj številnih Slovencev (na klop je moral še Lakovič) ni zmogla novega zasuka in v finale se je uvrstila Srbija.

Prednost 10 točk ni zadostovala
V prvem polčasu so Slovenci vsilil nasprotniku svojo igro in s trdno obrambo prišli do prednosti desetih točk ob odmoru (45:35). Nadaljevanje je postreglo s prebujeno srbsko obrambo, slovenske košarkarje pa so začele pestiti osebne napake. Ko se je razletel organizator igre Teodosić, je pobuda prešla v srbske roke, nato pa je sledila dramatična končnica, ki je dala finalista šele po podaljšku, a žal to ni bila Slovenija.

Proti Grčiji za prestiž in zgodovino
Razočarane slovenske košarkarje in potrte navijače, ki se je v dvorani Spodek zbralo skoraj 4 tisoč, čaka že 19 po tekmi s Srbijo nov izziv. V tekmi za 3. mesto in zgodovinsko odličje se bo Slovenija pomerila z Grčijo. Medalja je bila vseskozi glavni cilj KZS-jeve operacije "Poljska" in je lahko tudi najlepša nagrada za srčne Zdovčeve fante.


Potek tekme Slovenija - Srbija

Pričakovani začetni postavi
Zdovc ni spreminjal začetne peterke, ki so jo sestavljali Jaka Lakovič, Domen Lorbek, Boštjan Nachbar, Erazem Lorbek in Primož Brezec. Zaradi poškodbe nista igrala Matjaž Smodiš in Goran Dragič, Jaka Klobučar pa znova ni igral niti sekunde.

Na drugi strani je Ivković za začetek izbral naslednje peterico: Miloš Teodosić, Milenko Tepić, Uroš Tripković, Miroslav Raduljica in Nenad Krstić.

1. četrtina (19:11) - Izredna obramba onemogočila srbski met
Prvi napad je pripadel Srbiji, a je Raduljica zgrešil polaganje. Na drugi strani je zakorakal Brezec in druge priložnosti za prve točke na tekmi Raduljica ni zapravil. Na sredi četrtine je Nachbar s prostima metoma izenačil na 6:6. Po petem zaporednem zapravljenem napadu Srbov je D. Lorbek izza črte poskrbel za prvo vodstvo Slovenije, ki je s serijo prostih metov naraslo na + 9 (15:6). Posledica slabega meta Srbije in odlične obrambe Slovenije je bila prednost 8 točk po 10 minutah.

2. četrtina (26:24) - Brata Lorbek zadevala v pravih trenutkih
Uvod druge četrtine je zaznamovala nerazumljiva tehnična napaka, ki je bila dosojena Slokarju. Srbi so darilo izkoristili in s serijo 0:8 znižali samo na - 2 (21:19), a je s petimi točkami udarec vrnil Erazem. Za nov izbruh veselja več kot tri tisoč Slovencev v Katovicah je ob izteku napada s trojko poskrbel Domen. S košem pod prekrškom je zablestel še Brezec in tudi boljši srbski met ni mogel stopiti slovenske prednosti. Razigral se je Erazem (16 točk in 7 skokov), novo trojko je dodal njegov brat in prednost ob odmoru je znašala 10 točk (45:35).

3. četrtina (12:21) - Težave z osebnimi in prebujeni "orli"
Odličen začetek drugega polčasa - Erazem je ob izteku časa zadel trojko. Na drugi strani so Srbi neumorno, a katastrofalno metali za tri točke (1:14!). V 24. minuti je bilo + 11 za Slovenijo (52:41). Vseeno je nasprotna stran močneje poprijela v obrambi in serija 0:8 je pripeljala Srbijo na samo -3 (52:49). Odgovoriti je moral E. Lorbek, a to ni zaustavilo prebujenih "orlov". "Pick&roll" in slovenski mrk v napadu, pri katerem si je E. Lorbek prislužil že četrto osebno, sta pred zadnjo četrtino pomenila samo točko prednosti za Slovenijo (57:56).

4. četrtina (22:23) - Jagodnikov izbruh in usoden namerni prekršek
Teodosić je s trojko povedel Srbijo v vodstvo z 59:57, prvo po 5. minuti! Srbski organizator igre je nato zadel še eno trojko za + 4. Na Domnovo trojko za 63:64 je s košem in prostim metom hitro odgovoril Perović. Šok za Slovenijo - štiri minute in pol pred koncem je Erazem Lorbek moral zaradi pete osebne napake na klop. A to ni dotolklo Slovencev, trojko in koš izpod koša je za preobrat prispeval Jagodnik, kar so bile njegove prve točke na tekmi! Po novi odlični obrambi je Domen zadel peto trojko za 75:70, zatem je znova zablestela "Jagoda". 35-letni krilni igralec je ob robu igrišča skoraj izgubil žogo, nato pa zadel trojko iz obupa.

Teodosić je zadel vse tri proste mete, sledila je napaka Domna in nespameten prekršek Brezca, peta njegova. Litovski sodnik je dosodil namerno in Srbija se je vrnila v igro. Lakovič je na drugi strani zadel le en prosti met, Teodosić pa je 22 sekund pred koncem izenačil na 79:79. V zadnjem napadu je odgovornost prevzel Jaka, a dolgo držanje žoge in prodor med visoke srbske centre nista prinesel koša, ki bi Slovenijo popeljal v finale.

1. podaljšek (13:17) - Teodosić dobil krila
Kapetan "orlov" Krstić je dvakrat izkoristil odsotnost E. Lorbka in Brezca ter zlahka zadel izpod koša. Sledila so še prve točke in trojka Tripkovića (79:86). Nekaj srbskih napak in Slovenija se je s prostimi meti Nachbarja približala na -1 (88:89). A z drugo trojko v podaljšku je pol minute pred koncem udaril Teodosić, upanje za Slovenijo je s prvo trojko 12 sekund pred koncem ohranil Lakovič (91:92), a serija prekrškov ni prinesla novega zasuka.

ZAKLJUČNI BOJI (Katovice)

Polfinale:
Slovenija - SRBIJA
* 92:96 (19:11, 26:24, 12:21, 22:23) - po podaljšku

E. Lorbek     25  Teodosić     32
D. Lorbek 22 Perović 18
Nachbar 18 Krstić 18
Jagodnik 8 Tepić 11
Lakovič 7 Veličković 9
Udrih 6 Marković 3
Brezec 3 Tripković 3
Slokar 2 Raduljica 2
Golemac 1

Prosti meti: 40/49; 32/39
Met za dve: 11/26; 20/38
Met za tri: 10/26; 8/28
Skok: 35; 39



ŠPANIJA
- Grčija
82:64 (26:21, 23:19, 15:11, 18:13)
P. Gasol 18, Fernandez 14, Llull in Mumbru po 9, Navarro in Cabezas po 8; Bourousis 11, Calathes 10, Fotsis 8 in 10 skokov.

ZA 3. MESTO, danes ob 18.30:
SLOVENIJA - GRČIJA

FINALE, ob 21.15:
ŠPANIJA - SRBIJA

Slovenija klonila po podaljšku