Evropsko prvenstvo na Poljskem se bo začelo prihodnji ponedeljek. Foto: MMC RTV SLO
Evropsko prvenstvo na Poljskem se bo začelo prihodnji ponedeljek. Foto: MMC RTV SLO
Pogovor z Juretom Zdovcem
Nor koš Lakoviča s svoje polovice
Slovenska generalka uspela

Zaveda se, da je zdaj reprezentanci potreben predvsem mir. V intervjuju za Televizijo Slovenija je povedal, da zadnji pripravljalni tekmi z Nemčijo v sredo in četrtek nista po njegovem okusu in da bo na njih kalkuliral. Igrali bodo košarkarji, ki so do zdaj igrali manj. O primerjavi med Vujačičem in Smodišem pa je slovenski selektor dejal, da se mu zdi ta primerjava povsem nesmiselna.

Prvi del pogovora namenimo tekmam v Mariboru. Dva zelo dobra začetka, potem pa kar nekaj težav po številnih menjavah, ki ste jih opravili.
Najprej čestitam fantom za zmago proti Grčiji. Dokazali so, da zmorejo. V slačilnici sem jim povedal, da sem užival, ko sem jih gledal. Bili so povsod, metali so se za žogo, skratka odigrali so fantastično tekmo. Ni nobene evforije, nasprotno, sam ne čutim nobenega veselja, kajti bilo je preveč nihanj. Tudi tu v Mariboru. Vsi smo na trdnih tleh, kajti zavedamo se, da vse, kar se je dogajalo do zdaj in v naslednjem tednu, ne pomeni nič. Vse se začne 7. septembra.

Tako v petek kot danes ste začeli s postavo brata Lorbek, Nachbar, Brezec, Lakovič. Je to morda napoved prve peterke za Poljsko?
Ne, absolutno ne. Vsi igralci, ki bodo med dvanajstimi, bodo lahko dobili priložnost. Mislim, da bo to potrebno in da se je to videlo že danes. Tekem je veliko. Odvisno je od nasprotnika in števila prekrškov. Če se igra trdo, agresivno, je tudi prekrškov veliko in v takem primeru lahko vsi dobijo priložnost.

V drugem polčasu je na klopi obsedel Dragič, preoblečen v civilno obleko. Gre za novo poškodbo v vaših vrstah?
Bojim se, da ja. Ne bi nič napovedoval. Začutil je bolečino že na začetku ogrevanja. Bolečina se je stopnjevala na igrišču, zato smo se odločili, da nič ne tvegamo. Natančen pregled bo povedal, kaj je z njim.

Sami ste dejali, da vse pripravljalne tekme padejo v pozabo, ko se začne evropsko prvenstvo. Pa se vendar ozrimo malce nazaj. Okrog reprezentance se je nabralo tudi nekaj negativne energije po turnirju v Španiji in odslovitvi Vujačiča prejšnji teden. Bi danes pet, šest dni po tistem naredili kaj drugače oziroma na drugačen način?
Ne, absolutno ne bi nič spremenil. Že prvi dan priprav sem povedal fantom, da moramo držati skupaj. Vedel sem, da se bo po vsakem porazu pojavilo kup neresničnih zgodbic. Neprestano smo pod drobnogledom. Zunanji vplivi in mediji nas ne smejo odvrniti od našega cilja. Najlažje je nekaj porušiti, tudi če trdno gradiš. Še enkrat bi poudaril, da moramo držati skupaj, moramo biti skoncentrirani na evropsko prvenstvo, zato je dobro, da gremo čim prej iz Slovenije.

Za vse tiste, ki iščejo negativne plati vsega dogajanja, se vleče vzporednica med Vujačičem in Smodišem. Smodiš je tudi poškodovan, pa vztrajate z njim do konca. Zakaj?
Tega absolutno ne bom komentiral. Jaz sem se odločil. Saše ni nihče nagnal, enostavno ni prišel v ožji izbor zaradi svoje poškodbe. Ta primerjava med Smodišem in Sašem je absolutno nesmiselna.

Boste glede na zdravstveno stanje v ekipi na Poljsko peljali vseh 14 igralcev in jih držali do konca?
Odločili smo se, da gremo na zadnji pripravljalni tekmi v Nemčijo z dvanajstimi igralci plus dvema rezervama, Gašperjem Vidmarjem in Jako Klobučarjem. Oba sta delala fantastično in bi si morda tudi zaslužila mesto v ekipi, vsekakor pa sta prihodnost slovenske košarke in verjamem, da bosta to tudi dokazala. Z nami gresta, ker imamo dve težki tekmi. Nemci igrajo čvrsto in ne želim si kakšnih novih poškodb. Osebno teh tekem nisem želel igrati, so pa bile dogovorjene že vnaprej, zato bomo malce kalkulirali. Še posebej na drugi tekmi, ko bodo igrali košarkarji, ki zdaj manj igrajo.

Na teh dveh tekmah je lahko več negativnih kot pozitivnih posledic.
Povsem se strinjam. To ni bilo v moji domeni, vendar nič hudega. Moramo jih maksimalno izkoristiti, mogoče pa iz njih potegnemo kaj pozitivnega.

Pogovor z Juretom Zdovcem
Nor koš Lakoviča s svoje polovice
Slovenska generalka uspela