Erazem Lorbek je na tekmi s Španijo dobil močan udarec v rebra. Foto: EPA
Erazem Lorbek je na tekmi s Španijo dobil močan udarec v rebra. Foto: EPA
Rudy Fernandez in Matjaž Smodiš
Matjaž Smodiš je nekaj minut dobil na zadnji tekmi prvega dela, a Zdovc z njim ni želel preveč tvegati. Foto: EPA
Novinarska konferenca po tekmi Španija - Slovenija

"Španci imajo svoj status v košarki in prav je tako, saj so si to zaslužili z rezultati. Vsako tekmo mečejo od 30 do 40 prostih metov, kar je normalno, in tokrat ni odločilo," je nenavaden sodniški kriterij takoj zanikal slovenski selektor, ki je mnenja, da je morda celo bolje, da Slovenija v Lodž potuje z dvema točkama: "Te tri točke nam ne dajo miru in nas držijo pokonci. Morda je to za želeno napredovanje v četrtfinale še celo bolje. Ne smemo biti nezadovoljni."


Obramba ni bila na ravni

Slovenija je dan pred prvim porazom na tem prvenstu, skupno pa že tretjim proti Špancem, odigrala izredno srečanje proti Srbiji, na kateri je bil met za dve točki 66-odstoten, obramba pa odlična. "Pred tekmo sem si postavljal vprašanje, koliko so se igralci izpraznili na obeh uvodnih tekmah, vedel sem, da napadalno ne bomo mogli igrati na taki ravni. Tudi obramba na žalost tokrat ni bila prava, Španci pa so igrali še bolje kot prej, vidi se, da se dvigujejo. Centri so dobivali prelahke žoge, strelci pa prišli do prelahkih metov."

Dva dneva izkoristiti za dvig forme
Še drugič zapored je nekaj minut dobil tudi steber slovenske ekipe Matjaž Smodiš, s katerim Zdovc ni želel preveč tvegati, saj je pred zeleno-belimi še preveč tekem: "Matjaž nam zelo pomaga, ekipi pomeni ogromno. Upam, da bo ta dva dni izkoristil za dvig forme." Oba prosta dneva, Slovenija namreč naslednjo tekmo igra v soboto, bosta pomembna tudi za Erazma Lorbka, ki je na zadnjem srečanju prvega dela dobil močan udarec v rebra.

Erazem je komaj zdržal do konca
"Komaj je zdržal do konca, upam, da ne bo nič hujšega. Ni mu lahko, poleg Primoža Brezca je edini pravi center, obema pa je težko biti bitko z odličnimi centri nasprotnika. Vsa čast jima," je oba najvišja igralca zasluženo pohvalil Slovenskokonjičan, ki ostaja na realnih tleh: "Konec koncev si tako dober, kot igraš na zadnji tekmi, mi pa smo jo izgubili. Zavedam se, da nas v drugem delu čakajo težka srečanja."

Iz Varšave

Novinarska konferenca po tekmi Španija - Slovenija