Gonilna sila Grkov je izvrstni branilec Panathinaikosa Vasilis Spanoulis. Ima izvrsten prodor, met z razdalje in odličen pregled nad igro. Izkušeni 27-letnik je igral eno sezono tudi v Ligi NBA pri Houstonu. Foto: EPA
Gonilna sila Grkov je izvrstni branilec Panathinaikosa Vasilis Spanoulis. Ima izvrsten prodor, met z razdalje in odličen pregled nad igro. Izkušeni 27-letnik je igral eno sezono tudi v Ligi NBA pri Houstonu. Foto: EPA
Sofoklis Schortsanitis
Sofoklis Schortsanitis je zaradi svoje moči nočna mora za vse centre. Foto: Reuters
Roko Leni Ukić
Organizator igre Roko Leni Ukić je bil ena izmed redkih svetlih točk v bledi hrvaški reprezentanci. Foto: EPA
Nikola Vujčić
Center Olympiakosa Nikola Vujčić na Poljskem ne blesti. Foto: MMC RTV SLO/A. B.

Grki so v skupini E zasedli tretje, Hrvati pa četrto mesto. Mnogim slovenskim navijačem obe reprezentanci ponujata dovolj razlogov za optimizem, košarkarjem pa tudi kakšen neporavnan račun.

Še pomnite EP izpred dve let?
Osmerici med njimi zagotovo največjega pomeni tisti izpred dveh let, ko so ravno v četrtfinalu EP-ja v Španiji Grki po senzacionalnem preobratu v zadnjih minutah prišli do zgodovinske zmage s 63:62. Glavnega "krivca" za takratno slavje Thea Papaloukasa na Poljskem ni, ob njem tudi Dimitrisa Diamantidisa. Kaj to pomeni za prvake iz Beograda '05, so strokovnjaki napovedovali (in zadeli) še pred začetkom letošnjega prvenstva.

V drugem delu nič več prepričljivi
Grki zagotovo niso na ravni zadnjih let. S sicer še vedno sijajno obrambo so se brez praske iz skupine A prebili v drugi del, kjer pa so proti uglednejšim nasprotnikom doživeli kar dva poraza. Prvega proti branilcem naslova, Rusom, drugega proti zmagovalcem skupine, Francozom.

Spanoulis in "rušilna" centra
Breme Papaloukasa in Diamantidisa je na svoja pleča prav tako pričakovano sprejel Vassilis Spanoulis in (za zdaj) mu gre odlično od rok. Je z naskokom prvi strelec (15,7 točke pov.) in podajalec moštva (27), pod košem sta mu v veliko pomoč 150-kilogramski Sofoklis Schortsanitis, ki je v "rušilni" formi (11,7), in prvi skakalec Ioannis Bouroussis. Selektor Jonas Kazlauskas je izvrstno postavil napadalno formacijo. Grki dosegajo po največ, 81,0, točk na prvenstvu. Met za dve: nekaj manj kot 58-odstoten, met za tri nekaj več kot 35-odstoten. Za zadnji, vendar zagotovo ne absolutni kazalnik medsebojnega razmerja lahko štejemo pripravljalno tekmo v Mariboru, ki so jo Slovenci prepričljivo dobili (81:64).

Kemija? Pri Hrvatih je očitno ni ...
Naši sosedski tekmeci Hrvati so, če ne največje, pa zagotovo eno večjih razočaranj prvenstva. Še posebej, če pogledamo, kakšna imena so pripeljali na Poljsko. A se tudi tokrat kaže, da ta ne igrajo velike vloge. Ekipa, ki po igralskem kadru sodi na sam vrh, si je četrtfinale zagotovila šele s tesno in (znova) mučno zmago nad Nemčijo. Kje začeti? Ambicoznemu trenerju Jasminu Repeši očitno prave kemije v moštvu ni uspelo vzpostaviti. Zvezdniška branilska linija Ukić-Popović-Planinić-Kus deluje razglašeno, centri so morda še bolj neprepričljivi.

Prišel Vujčić, kje je prava "štirica"?
In to čeprav gre za ekipo, ki večjih sprememb v igralskem in strokovnem štabu v zadnjih letih ni doživela. Pred letošnjim EP-jem jo je okrepil še Nikola Vujčić, vendar bi Hrvatom očitno še bolj prišla kakšna vrhunska "štirica", ki jim v njihovem sistemu, čeprav je Repeša napovedoval drugače, manjka.

Se jim bo "odprlo" v pravem trenutku?
Seveda je kakovost posameznikov nesporna. Lahko bi se jim "odprlo" ravno v tisti ključni, četrtfinalni, tekmi, kar je v takšnem turnirskem načinu tekmovanja še posebej pomembno. Prva strelca moštva sta Marko Popović (12,5) in Roko Ukić (11,7), pri podajah in skokih je med vodilnimi Zoran Planinić. Slovenci so pred prvenstvom Hrvate kar dvakrat "stresli" na njihovih tleh. Prvič v Poreču (78:82), drugič v Pazinu (72:77).