Vlado Ilievski odlično vodi makedonsko igro. Foto: EPA
Vlado Ilievski odlično vodi makedonsko igro. Foto: EPA
Bo McCalebb, Damjan Stojanovski, Vlado Ilievski
Uspešno se dopolnjujeta z Bojem McCalebbom, ki na prvenstvu blesti. Foto: EPA
Erazem Lorbek, DJ Mbenga, Luka Rupnik
Največ pozornosti bodo Makedonci namenili Erazmu Lorbku. Foto: EPA


Pred turnirjem je Ilievski dejal, da bo vsaka zmaga dragocena in da je želja preboj v drugi krog. Makedonci v pripravljalnih tekmah niso blesteli, v Litvi pa igrajo odlično. Izgubili so le uvodno srečanje s Črno goro, nato pa nanizali pet zmag zapored.
Udarna naveza z McCalebbom
V četrtfinale so se Makedonci uvrstili po zmagi nad Gruzijo (65:63), Ilievski pa je po zmagi izpostavil odličnega Boja McCalebba: "To so fenomenalni občutki. Tekmo smo imeli praktično že dobljeno, pa smo v zadnjih petih minutah dopustili, da so se Gruzijci vrnili v igro. Za to zmago je najbolj zaslužen Bo McCalebb, ki je bil praktično nezaustavljiv."
McCalebb, Pero Antić in Todo Gečevski so glavni nosilci igre poleg Ilievskega, ki igra na tekmo po več kot 37 minut, vendar pravi, da ne čuti utrujenosti: "Nosilci igramo po okoli 35 minut na tekmo. Je težko, vendar se izplača. Sploh zdaj, ko vidimo, kakšna evforija je zajela Makedonijo. Ne le v Skopju, ampak praktično na vsakem trgu v vsakem majhnem mestu se zberejo ljudje in proslavljajo uspehe. Ni lepšega, kot videti, da je tvoj narod ponosen nate."
Sproščenost velik makedonski adut
"Nismo le presenečenje. Kemija v ekipi je na najvišji mogoči ravni. Tako na igrišču kot tudi zunaj njega smo zares prava ekipa, kar se vidi v naši igri," je kot enega izmed razlogov za odlične igre izpostavil organizator igre, ki bo v novi sezoni zaigral v Carigradu za Anadolu Efes.
Z doseženim so Makedoncu presegli vsa pričakovanja in zdaj lahko zaigrajo povsem sproščeno, zaradi česar bodo še toliko nevarnejši: "Sproščeni smo bili že pred prvenstvom, vendar je bilo vseeno čutiti nekakšen pritisk. Zdaj ga ni več. Mislim, da ta pritisk vedno bolj občutijo tisti, ki merijo na sam vrh. Tako kot, recimo, Slovenija. Smo sproščeni. Mislim, da se nas lahko vsi bojijo."
Ko bo stekel še met za tri ...
Zdi se, kot da so makedonski reprezentanti presegli sami sebe, vendar 31-letni Ilievski poudarja, da lahko vrsta Marina Dokuzovskega pokaže še veliko več: "Mislim, da imamo še veliko rezerve. Ta ekipa je 'živela' od meta z razdalje. Zdaj pa tega ni videti. Če nam steče še z razdalje, smo lahko za vsakega zelo nevarni. Smo ekipa, ki je veljala za napadalno usmerjeno, zdaj pa smo med tistimi, ki igrajo najboljšo obrambo. Smo zelo nepredvidljivi."
Naslednji nasprotnik Makedonije je slovenska izbrana vrsta. Že pred prvenstvom je Ilievski, ki si je v Ljubljani ustvaril družino, o izbrancih Božidarja Maljkovića govoril le z izbranimi besedami. Zaveda se slovenske moči, izpostavlja pa odlike Erazma Lorbka: "Slovenija ima zelo dobro ekipo s številnimi igralci v samem evropskem vrhu. Mislim pa, da je najnevarnejši Erazem Lorbek, ki dela še nekoliko večjo razliko kot preostali. Resnično je vrhunski igralec. Če njega ustavimo, smo na dobri poti. Če nam bo stekla naša igra, bo imela tudi Slovenija veliko dela."

SKUPINA F, danes ob 14.30:
GRUZIJA - FINSKA

Ob 17.00 (prenos na TVS 2):
MAKEDONIJA - SLOVENIJA

Ob 20.00:
GRČIJA - RUSIJA

Iz Vilne,