Goran Jagodnik se je hrabro boril s Pauom Gasolom. Foto: EPA
Goran Jagodnik se je hrabro boril s Pauom Gasolom. Foto: EPA
Goran Dragić, Jose Calderon
Goran Dragić je naredil dve nespametni nešportni osebni napaki in bil posledično izključen. Foto: EPA
Rudy Fernandez
Predčasno je srečanje končal Rudy Fernandez, ki je dobil neprijeten udarec v komolec. Foto: EPA
Pau Gasol, Uroš Slokar
Pau Gasol je zadel oba poskusa izza črte in dokazal, da ima tudi zelo mehko roko. Foto: EPA

Slovenija je popravila slab vtis, ki ga je pustila po sobotni skromni predstavi v Malagi. V tretji četrtini so varovanci Božidarja Maljkovića na trenutke pokazali vrhunsko igro in z agresivno consko obrambo povsem zaustavili nevarne Špance, ki bodo v Litvi glavni favoriti za naslov prvaka.

Gostitelji, pri katerih tokrat zaradi težav z gležnjem ni igral Ricky Rubio, so v zadnji četrtini nadigrali Slovence, ki so bili povsem brez rešitev po agresivni španski obrambi. Kljub popolnemu mrku v zadnjih desetih minutah pa se je Slovenija predstavila v drugačni luči. Vrsti Maljkovića je celo uspelo dobiti skok (41:44).

Dvojni dvojček Lorbka
V obrambi Slovenci niso našli rešitve za izkušena Katalonca Paua Gasola in Juana Carlosa Navarra. Center Los Angeles Lakersov je bil z 19 točkami prvi strelec srečanja, zablestel je prav v zadnji četrtini. "La Bomba" (13 točk) pa je slovenski koš polnil pred tem. Z vsestransko igro je navdušil tudi Serge Ibaka (12 točk, 9 skokov, 3 blokade). Pri Sloveniji je bil najboljši posameznik Erazem Lorbek, ki mu je uspel dvojni dvojček. Košarkar Barcelone je prispeval 10 točk in 11 skokov ter bil edini Slovenec z dvomestnim številom točk.

Boljši začetek, a znova težave v napadu
Slovenija, pri kateri so začeli brata Dragić, Sašo Ožbolt, Matjaž Smodiš in Lorbek, je tokrat začela bolje. Igra v napadu je bila veliko bolj tekoča, čeprav je imel Goran Dragić kar nekaj težav z organizacijo napada, kar je bila posledica agresivne španske obrambe. Po trojki Lorbka in uspešnem prodoru Zorana Dragića so Slovenci povedli z 9:4. Španci so odgovorili prek na začetku tekme razigranega Ibake in v le minuti so se priključili. Znova je imel težave z osebnimi napakami Ožbolt. Branilec je prvo tekmo končal v tretji četrtini, tokrat pa je imel že v deveti minuti tri osebne napake. Prvo četrtino so gostitelji dobili z 18:15.

Blestela udarna naveza P. Gasol-Navarro
Maljković je v drugi četrtini v igro poslal Jako Blažiča, ki na prvi tekmi ni igral. Novopečeni član Olimpije je tako drugič oblekel reprezentančni dres. V 13. minuti je po nešportni osebni napaki Gorana Jagodnika, ki je pregrobo v protinapadu zaustavil Felipeja Reyesa, španska prednost narasla na 7 (26:19). Naveza Pau Gasol-Navarro je po dveh izgubljenih žogah Jake Lakoviča in nešportni osebni napaki Gorana Dragića poskrbela, da je razlika narasla na 14. Na odmor so Španci odšli z vodstvom 38:28.

Popoln preobrat s consko obrambo
Po znižanju zaostanka na uvodu drugega polčasa so Španci odgovorili z delnim izidom 10:0. Znova so imeli Slovenci ogromno težav z agresivno špansko obrambo na čelu z Ibako. Gostiteljem je steklo še v napadu in z lahkotno igro so si priigrali visoko prednost. Španski nalet sta prekinila Lakovič in Edo Murić, a na vsako približanje Slovenije je v prvi polovici četrtine odgovor našel Navarro. Sledil je popoln preobrat. Španske napade je Slovenija onemogočila s consko obrambo in do konca tretje četrtine ujela priključek (55:50).

Španci s serijo 20:0 do (pre)visoke zmage
Prav ob izteku tretje četrtine je Pau Gasol zadel za 55:50. Katalonski center se je na začetku zadnje četrtine dokončno razigral in bil najzaslužnejši, da je Španija po seriji 13:0 povedla za 16. Za 66:50 je drugo trojko na tekmi dosegel prav Pau Gasol. Pet minut pred koncem je tekmo zaradi druge nešportne osebne napake končal Goran Dragić. Prvi koš v zadnji četrtini so Slovenci dosegli šele po petih minutah in pol. Španija je medtem naredila delni izid 20:0. Razigrani Španci so do konca prednost povišali na 22.

Slovenija bo pred odhodom na evropsko prvenstvo odigrala le še eno pripravljalno tekmo. V sredo se bo v Stožicah pomerila z gostiteljico turnirja. V ekipi je še 13 košarkarjev, tako bo moral selektor pred turnirjem črtati še eno ime.

Pripravljalna tekma (Granada):
ŠPANIJA - SLOVENIJA
79:57 (18:15, 20:13, 17:22, 24:7)
P. Gasol 19, Navarro 13, Ibaka 12 in 9 skokov, Llull 10, M. Gasol 8, Calderon in San Emeterio po 5, Fernandez 4, Reyes 2, Suarez 1; Lorbek 10 in 11 skokov, Lakovič in G. Dragić po 9, Jagodnik 8, Murić 7, Ožbolt 5, Udrih 4, Slokar 3, Z. Dragić 2.
Met za 2 točki: 19/44; 15/43
Met za 3 točke: 8/18; 6/22
Prosti meti: 17/26; 9/14
Skoki: 41; 44

Sobota (Malaga):
ŠPANIJA
- SLOVENIJA
73:61 (16:14, 20:11, 19:21, 18:15)
11.000; P. Gasol 15 in 10 skokov, M. Gasol 14, Navarro in Calderon po 9, San Emeterio 6, Fernandez in Ibaka po 5, Llull 4, Reyes in Suarez po 3; G. Dragić in Smodiš po 11, Z. Dragić 10, Lakovič in Lorbek po 8, Slokar in Begič po 4, Jagodnik in Murič po 2, Ožbolt 1