Litovci so s fantastično igro napovedali pohod proti vrhu. Foto: Reuters
Litovci so s fantastično igro napovedali pohod proti vrhu. Foto: Reuters
Srbi, srbska reprezentanca
Srbska klop je večji del tekme delovala zelo zaskrbljeno. Foto: Reuters
Dirk Nowitzki in Pau Gasol
Evropska zvezdnika v Ligi NBA: Dirk Nowitzki in Pau Gasol. Foto: EPA
Tony Parker
Tony Parker je bil razigran tudi proti Turkom. Foto: EPA

Litovske košarkarje je s tribun spodbujalo razgreto občinstvo, ki je svoje ljubljence poneslo do izjemne predstave, zlasti v kategoriji metov z razdalje (met za tri: 11/20!). V prvi četrtini sta bila nasprotnika zelo izenačena, v drugi polovici prvega polčasa pa so se Litovci na krilih Mantasa Kalnietisa in Pauliusa Jankunasa odlepili od Srbov in ob polčasu vodili za deset točk (44:54). V tretji četrtini se je prevlada domače ekipe nadaljevala, vzdušje v dvorani pa je, kot kaže, prišlo do živega tudi Milošu Teosodiću, ki je na parketu izgubil živce in si prislužil tehnično napako. Srboriteža je selektor Dušan Ivković posedel na klop, kjer je ostal do zadnje četrtine.

Teodosić razigran, a za zmago premalo
V zadnji četrtini so Srbi lovili priključek, znova se je razigral Teodosić, ki je zadel tri trojke, a mu soigralci niso sledili. Povsem drugače je bilo na drugi strani, kjer je celotna izbrana vrsta Litve igrala kompaktno in zanesljivo. Slabo minuto pred koncem je stoto litovsko točko s prostim metom dosegel Jonas Valančiunas in zapečatil usodo Srbov, ki bodo svojo prvo zmago v drugem delu letošnjega EP-ja iskali v petek proti Španiji.

Španci pretrd oreh za Nemce
Že zgodaj popoldne se je začel veliki derbi skupine E, v katerem sta se pomerila aktualni evropski prvak z odličnima bratoma Gasol ter izbrana vrsta Nemčije, v dresu katere igra NBA-dvojec Dirk Nowitzki-Chris Kaman. Nasprotnika sta bila skozi vso tekmo zelo izenačena, srečanje pa se je prelomilo v zadnjih petih minutah, ko se je Špancem z odlično obrambo in mirno roko pri izvajanju prostih metov uspelo odlepiti od nasprotnika. Še tri minute pred koncem so Nemci držali stik s Španci, nato pa so začeli popuščati v obrambi, v napadu pa so storili preveč napak. Brata Gasol (Pau 19 točk in 7 skokov, Marc 24 točk in 5 skokov) sta zanesljivo izvajala proste mete, svoje pa je v ključnem trenutku z ukradeno žogo dodal še Ricky Rubio. Končnih 68:77 je dvanajst in pol sekund pred koncem z zabijanjem postavil Pau Gasol. Španci so bili sicer zreli za poraz, izza črte so metali zelo slabo (5/20), prav tako so bili šibkejši pod obročem.

Prelđić v ključnem trenutku nezbran
Kljub dejstvu, da so Turki z izjemo prve četrtine zaostajali vso tekmo, se do konca niso predali. V zadnjih desetih minutah so uprizorili divji lov na Francoze, jih nadigrali, nato pa je v ključnem trenutku Emir Prelđić, ki je predtem zadel trojko in zaostanek zmanjšal na dve, storil napako in žogo predal nasprotniku. Francozi so se razveselili darila, s prostimi meti je dvome o zmagovalcu dokončno razblinil Tony Parker. Prvi strelec Turkov je bil s 13 točkami Hedo Turkoglu, Prelđžić jih je dodal 11, v francoski izbrani vrsti pa je z 20 točkami znova blestel zvezdnik Lige NBA Parker.

"Skupina E je izjemno težka. Šest vrhunskih reprezentanc bo imelo 'mesarsko klanje' za štiri prosta mesta. Res težko odgovorim na vprašanje, koga vidim v četrtfinalu; verjetno Španijo, Francijo in Srbijo, medtem ko Litovci niso najbolj prepričljivi," meni Sašo Ožbolt.

Slokar: Najtežje bo proti Makedoniji
Slovenija je v torek pripotovala v Vilno in zvečer že opravila prvi trening. Varovanci Božidarja Maljkovića se bodo v drugem delu poleg Grčije (četrtek, 20.00) merili še z Makedonijo (sobota, 17.00) in Finsko (ponedeljek, 14.30), ekipama, ki nista bili med favoriti za napredovanje. "Najtežje bo po mojem mnenju proti Makedoniji, vendar so tudi Finci zelo neugodna ekipa. Mi se moramo izogniti razmišljanju, da smo boljši, saj ste videli, kaj se je zgodilo ekipam, ki so podcenjevale nasprotnike. Odšle so domov, mi pa nameravamo še nekaj časa ostati v Litvi," je povedal Uroš Slokar.

Nesterović: Prvenstvo se začenja danes
Ambasador slovenske košarke Rašo Nesterović, ki se resno spogleduje s koncem kariere, je s predstavami Slovenije zelo zadovoljen. Navdušuje ga predvsem to, da varovanci selektorja Božidarja Maljkovića iz tekme v tekmo igrajo bolje, in prepričan je, da lahko še dvignejo raven igre. Hkrati je mnenja, da tudi preostale reprezentance še niso pokazale vsega. "Evropsko prvenstvo se pravzaprav začenja danes, ko bodo morale tudi velike reprezentance, ki so se do zdaj precej lovile, pokazati, iz kakšnega testa so," pravi Nesterović.

SKUPINA E, 1. krog
NEMČIJA - ŠPANIJA
68:77 (15:16, 18:20, 22:20, 13:21)
Nowitzki 19, Kaman 15 in 12 skokov, Benzing 10; M. Gasol 24, P. Gasol 19, Navarro 14, San Emeterio 12.

TURČIJA - FRANCIJA
64:68 (14:12, 13:19, 17:26, 20:11)
Türkoglu 13, Prelđić 11, Ilyasova in Asik po 10; Parker 20, Batum 13.

SRBIJA - LITVA
90:100 (24:26, 20:28, 24:24, 22:22)
Krstić 21, Teodosić in Savanović 16; Kalnietis 19, Valančiunas 19, Jasikevičius 14.

Lestvica:
FRANCIJA 3 3 0 +16 6
ŠPANIJA 3 2 1 +13 5
LITVA 3 2 1 +5 5
SRBIJA 3 1 2 0 4
TURČIJA 3 1 2 -3 4
NEMČIJA 3 0 3 -31 3