Erazem Lorbek je bil z 20 točkami najučinkovitejši slovenski igralec. Foto: BoBo
Erazem Lorbek je bil z 20 točkami najučinkovitejši slovenski igralec. Foto: BoBo
Matjaž Smodiš
Matjaž Smodiš se je odlično znašel na parketu in je zbral 13 točk. Foto: Rene Gomolj
Pero Antić
Pero Antić je bil daleč najučinkovitejši makedonski košarkar na tekmi. Foto: EPA

Slovenci so imeli nekoliko več dela z Makedonci kot dan prej s Poljaki, a so kljub vsemu brez večjih težav odpravili nasprotnika, pri katerem je bil zelo razigran kapetan Pero Antić, ki je zbral kar 24 točk (met za dve 4/5, met za tri 5/7). Slovenska reprezentanca je z zmago osvojila Pokal Primus.

Odpadla Blažič in Vujasinović
Selektor slovenske košarkarske reprezentance Božidar Maljković se je po današnji prijateljski tekmi z Makedonijo v Kidričevem zahvalil za dosedanje sodelovanje v moštvu dvema mladima košarkarjema. Priprav na jesensko evropsko prvenstvo v Litvi tako ne bosta nadaljevala Jaka Blažič in Danijel Vujasinovič.


Tekmo začeli z udarno peterko
Maljković je v začetno peterko uvrstil Erazma Lorbka, Matjaža Smodiša, Boštjana Nachbarja, Saša Ožbolta in Jako Lakoviča. Uvodne minute tekme so pripadle Smodišu, ki je s številnimi lepimi prodori makedonske košarkarje lovil na levi nogi, z zelo lepo potezo se je v tretji minuti izkazal tudi Lorbek. Slovenci so igrali z rezervo, a jim je kljub temu uspel delni izid 8:1, s katerim so povedli z 19:11. V končnici prve četrtine je Lorbek (v prvi četrtini 8 točk) iz napada v napad dokazoval svojo kakovost, svoje pa je s hitrim protinapadom pristavil še Zoran Dragić. Po desetih minutah igre so imeli Slovenci deset točk prednosti (26:16).

Vrnitev Makedoncev
Drugo četrtino so veliko bolje začeli Makedonci, ki so zaigrali kot prerojeni, hitro so kaznovali napake v obrambi in se po štirih minutah približali na le tri točke zaostanka (29:26). V naslednjih minutah so gostje slovensko mrežico rešetali predvsem z razdalje, učinkovit je bil zlasti kapetan Pero Antić, ki je v prvem polčasu zbral kar 18 točk. Ob polčasu je bil izid 40:39, četrtino pa so s 23:14 dobili Makedonci.

Slovenci dobro v obrambi
Že takoj na začetku drugega polčasa so Makedonci s trojko Gjorgija Čekovskega povedli z 42:40, a jim je milo za drago s še tretjo trojko na tekmi vrnil Goran Jagodnik. Gostje so neprestano pretili, a so se v drugi polovici tretje četrtine Slovenci zbrali v obrambi in ustavili nevarne nalete svojega nasprotnika, ki je povrh vsega začel delati še napake v obrambi in je Maljkovićevim varovancem dopustil vodstvo s +6 (61:55), pred začetkom zadnje četrtine pa so imeli 'zeleni' sedem točk naskoka (64:57).

Dragić postavil piko na i
V drugem polčasu je sijajno igral Lorbek, ki je dosegel kar 12 točk od skupno 20, prav tako pa je z odličnimi podajami razigraval svoje soigralce. Prednost je iz minute v minuto rasla, minuto in pol pred koncem je znašala že 14 točk (80:66). Piko na i je z metom za tri ob sireni postavil Goran Dragić (83:71).

SLOVENIJA - MAKEDONIJA
83:71 (26:16, 14:23, 24:18, 19:14)
Lorbek 20, Smodiš in Lakovič po 13, Jagodnik 9, Slokar in Ožbolt po 7, Z. Dragić 5, G. Dragić 3, Udrih, Nachbar in Begić po 2; Antić 24, Ilievski 13.

Met za dve: 24/37; 11/25
Met za tri: 8/23; 13/26
Skoki: 28; 21
Osebne napake: 20; 19