Božidar Maljković je prvič v vlogi selektorja. Zastavljenih ciljev pred prvenstvom ni uresničil. Foto: MMC RTV SLO
Božidar Maljković je prvič v vlogi selektorja. Zastavljenih ciljev pred prvenstvom ni uresničil. Foto: MMC RTV SLO
slovenska reprezentanca
Proti Litvi je odločala ena žoga ... Foto: Reuters

"Kar se tiče motiva, borbenosti, volje, nihče ne more reči, da je Slovenija razočarala. Samo tisti, ki ima slabe namere," je jasno povedal 59-letni "Boža". Reprezentanca na prvenstvo res ni odpotovala v najmočnejši zasedbi, daleč od tega, a kljub odpovedim so cilji ostajali (pre)visoki. Uvrstitev med osem najboljših ekip v Evropi je seveda dober rezultat, a po napovedih pred prvenstvom so tudi apetiti in pričakovanja javnosti narasla, ne glede na moč moštva, ki je v Litvi zastopalo slovenske barve.

Pred Italijo, Turčijo, Nemčijo ...
Maljković je po tekmi z Litvo znova poudaril, kdo vse je ostal brez četrtfinala na tem prvenstvu: "Zame to ni razočaranje. Slovenija je med najmanjšimi državami na prvenstvu. Ima le dva milijona prebivalcev. Ko manjka šest izjemno pomembnih igralcev in je država s takim rezultatom nezadovoljna, potem tu nekaj ni v redu. Ne smemo pozabiti, da je Italija s tremi igralci iz Lige NBA že doma, da je Srbija bila odvisna tako rekoč od ene žoge, da je doma tudi svetovni podprvak Turčija, da tu ni niti Nemčije z Dirkom Nowitzkim …"

Z delom in pristopom svojih varovancev je srbski strokovnjak zadovoljen, za obračun proti Litvi pa pravi, da je na koncu za uspeh zmanjkalo tudi nekaj sreče: "Če pogledam, kako je moja ekipa reagirala, kako kakovostno je bilo to prvenstvo, vse probleme, ki smo jih imeli s sestavo moštva, sem zadovoljen. Tudi s tekmo proti Litvi sem zadovoljen. Odločala je ena žoga. Ta žoga je pripadla njim. Recimo, na prijateljski tekmi v Kalipedi je pripadla nam in je srečanje s prodorom nato rešil Jaka Lakovič. To je košarka. Tokrat je bilo drugače. Treba je imeti tudi nekaj sreče."

Nosilci v klubih premalo igrajo
Slovenskim košarkarjem, predvsem nosilcem igre z izjemo Erazma Lorbka, je med sezono manjkalo igralnih minut, kar se je odrazilo tudi v reprezentanci: "Moja košarkarji so igrali čvrsto, borili so se, prikazali so dobro in kakovostno košarko. Ti igralci prvič v življenju igrajo skupaj. Izpostavljeni so velikim naporom. V naši ekipi je le Erazem Lorbek med sezono dovolj igral. Drugi so igrali premalo. Imeli so probleme s telesno pripravo, bili so poškodovani … Ne moremo reči pa, da je slovenska liga dovolj kakovostno tekmovanje za pripravo na kaj takega. V državnem prvenstvu so sicer nekateri igrali dovolj."

"Prišlo je do prevzemanja. Gorana Dragića je pokrival Robertas Javtokas, ob Mirzi Begiću je bil nižji košarkar. Morali bi odigrati na prodor, izsiliti osebno napako in bi bila točka prednosti za nas. Jaka Lakovič je predtem v dobri nameri želel podati, a je žoga zletela na tribuno. Še enkrat, ne krivim nobenega igralca. Dali so vse od sebe, borili so se. Težko jim je bilo v garderobi. Rekel sem jim, dajte vse od sebe, drugo je moje," je o zadnji minutah obračuna z Litvo spregovoril Maljković.

Naslednja reprezentančna akcija za prvenstvo 2013
"Tako kot povsod po svetu bomo po koncu prvenstva podali komentar. Komentar bomo dali sam, igralci, zveza, strokovni svet …" je še dodal Maljković. Slovenija je tako ostala tudi brez kvalifikacij za olimpijske igre, ki bodo prihodnje leto v Londonu. Reprezentanco čaka prosto poletje, naslednje veliko tekmovanje pa je že Eurobasket v Sloveniji.

Iz Kaunasa,