Pod obročem je zelo nevaren Ioannis Bourousis. Foto: EPA
Pod obročem je zelo nevaren Ioannis Bourousis. Foto: EPA
Nikolaos Zisis, Sasu Salin
Nikos Zisis je bil eden izmed članov udarne branilske naveze s Spanoulisom, Diamantidisom in Papaloukasom. Foto: EPA
Grki so v predtekmovanju štirikrat zmagali in enkrat izgubili. Na sliki je izjemno obetavni Konstantinos Papanikolaou. Foto: EPA

Grčija, ki na Fibini lestvici zaseda visoko četrto mesto, je prvi tekmec Slovenije v drugem delu evropskega prvenstva. Evropski prvaki iz leta 2005 na vseh stavnicah sodijo v širši krog favoritov za najvišja mesta, strokovnjaki pa jim pripisujejo najmanj četrtfinale.

Presenetljiv poraz proti Makedoncem
Grki so dobro začeli prvenstvo. Najprej so s 76:67 premagali Bosno in Hercegovino, nato pa še z 81:61 Finsko. Po dnevu premora so presenetljivo morali premoč priznati Makedoniji (58:72) in s tem izgubili točko v drugem delu prvenstva. Do konca jim je nato uspelo premagati še Črno goro (55:71) in Hrvaško (74:69). S Hrvati so veljali Grki za glavne favorite skupine C, vendar so na koncu vse presenetili Makedonci.

Grčija je že 23-krat nastopila na evropskih prvenstvih in osvojila pet medalj. Prvič je kolajno osvojila leta 1949 v Kairu, ko je bila bronasta, z bronom pa so se Grki v domovino vrnili tudi z zadnjega Eurobasketa. Na Poljskem so v malem finalu premagali prav Slovenijo (57:56), ki ni našla rešitve za robustnega centra Sofoklisa Schortsanitisa. V grški reprezentanci je na prvenstvu blestel Vassilis Spanoulis, ki je bil skupaj z Erazmom Lorbkom uvrščen v postavo turnirja.
Številne odpovedi tudi pri Grkih
Omenjena košarkarja sta se tik pred prvenstvom želela priključiti izbrani vrsti, vendar ju Ilias Zouros ni sprejel. Poleg teh dveh izjemno pomembnih členov ekipe z zadnjih reprezentančnih akcij manjkajo še nekateri drugi nosilci. Predvsem so Grki oslabljeni na branilskih položajih, saj ni Dimitrisa Diamantidisa in Thea Papaloukasa.
Slednja sta bila uvrščena v postavo prvenstva leta 2005, ko so Grki postali evropski prvaki. V Beogradu so se v skupini srečali tudi s Slovenijo in doživeli edini poraz na turnirju (56:69). V finalu so bili boljši od Nemcev (78:62). Od šampionske ekipe Panagiotisa Giannakisa so danes v ekipi še Nikos Zisis, Ioannis Bourousis in Antonis Fotsis.

Zmaj prvak kot igralec in tudi kot selektor
Giannakis, ki so ga ljubitelji košarke imenovali"zmaj", je kot igralec sodeloval pri prvem slavju Grkov na evropskih prvenstvih. Leta 1987 so bili najboljši pred svojimi navijači. V polfinalu je Grčija premagala Jugoslavijo (81:77), v finalu pa po podaljšku Sovjetsko zvezo (103:101). Jugoslovani so bili na koncu tretji. MVP turnirja je postal Nikos Galis, v prvi peterki pa je bil še en domači košarkar Panagiotis Fasoulas.
Zisis, Bourousis in Fostsis so trenutno najboljši grški strelci. Centrska naveza je v preteklih sezonah igrala za velika tekmeca Panathinaikos in Olympiacos, v novi pa bosta moči združila v Milanu pri Olimpii. Fotsis, ki je tudi kapetan reprezentance, je s povprečjem 13 točk prvi strelec ekipe, Bourousis pa dosega nekaj več kot dve točki manj.
Ob Zisisu nevaren še Calathes
Sledi Zisis, sicer branilec Siene, ki pa v statistiko vpisuje malenkost manj kot deset točk na srečanje. Skupaj z Nickom Calathesom, ki je četrti strelec moštva, je Zisis prvi podajalec Grčije. Svoj delež konstantno prispeva tudi mladi center iz Lige NBA Kosta Koufos.

Iz Vilne,