Prvo srečanje proti Litvi, na katerem je Maljković slovensko predstavo proti Litvi označil za herojsko, je s košem ob koncu odločil kapetan Jaka Lakovič. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Prvo srečanje proti Litvi, na katerem je Maljković slovensko predstavo proti Litvi označil za herojsko, je s košem ob koncu odločil kapetan Jaka Lakovič. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Juan Carlos Navarro, Jaka Lakovič in Pau Gasol
Španija je bila dvakrat premočan tekmec. Na drugi tekmi Slovenija ni našla rešitve za Juana Carlosa Navarra in Paua Gasola. Foto: EPA
Komaj 18-letni Luka Rupnik, ki je najmlajši v reprezentanci, je blizu odhoda na prvenstvo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Stožice
Okoli stoženskega športnega kompleksa bo za tekmo z Litvo znova veljal poseben prometni režim. Foto: BoBo

Slovenijo čaka deseta tekma v sklopu priprav na prihajajoče prvenstvo. Izbranci Božidarja Maljkovića so šestkrat zmagali in trikrat izgubili. Premoč so morali priznati Hrvaški in dvakrat pretekli konec tedna Španiji. Srečanji z aktualnimi evropskimi prvaki, ki bodo v Litvi veljali za glavne favorite za končno slavje, sta razkrili kar nekaj slabosti v igri reprezentance.

V Slovenijo ni prišel po zaslužek
Uvodoma je selektor sicer spregovoril o svoji plači in razkril, da ne zasluži 700.000 evrov, kar je bilo zapisano v enem izmed medijev. Dejal je, da ne dobi niti tretjine zneska in da slovenske reprezentance ni prevzel zaradi zaslužka, saj je v svoji karieri zaslužil že dovolj, poleg tega se zdaj podaja na delo še v Rusijo, v Slovenijo pa so ga pripeljali drugačni izzivi. "Boža" je ob tem še vse pozval k podpori reprezentance.

Maljković je bil s tremi četrtinami drugega obračuna s Španijo zadovoljen. Jasno pa je, da splošno gledano predstavi nista zadovoljili srbskega strokovnjaka. Visoka poraza sta seveda posledica slabe igre in številnih napak slovenskih košarkarjev, a obenem se Maljković zaveda, da so Španci enostavno boljši. V vseh segmentih igre so bili izbranci Sergia Scariola dominantni, le v skoku je Slovencem uspelo parirati na drugem obračunu v Granadi. Slikovito je Maljković špansko izbrano vrsto in še nekaj glavnih kandidatov za medalje na prvenstvu – kamor sodi tudi gostiteljica turnirja in zadnji tekemc Slovenije pred prvenstvom – primerjal z avtomobili. Španijo je označil za mercedes, Slovenijo pa za golf, izpostavil pa je, kako težko je golfu tekmovati z mercedesom. Vseeno pa bodo tudi proti favoriziranim ekipam Slovenci poskušali presenetiti, kar je mogoče s pravim pristopom. Reprezentanca se ne sme bati nikogar in mora biti ravno prav predrzna.

Poprava napak in počitek
Kljub vsemu Maljković verjame v svojo ekipo in je še enkrat več pohvalil reprezentante, ki dobro opravljajo svoje delo, dajejo vse od sebe in zares trdo trenirajo. Tudi reprezentanti – v imenu ekipe so spregovorili kapetan Jaka Lakovič, Sašo Ožbolt, Mirza Begić in Edo Murić – pričakujejo, da bodo že proti Litvi popravili glavne napake. Popravi glavnih slabosti bo namenjeno tudi delo v Kranjski Gori, kjer si Slovenci obenem tudi obetajo, da se bodo ustrezno spočili in nabrali dodatno energijo pred odhodom v Klaipedo.

Po koncu tekme v Ljubljani bo izbrana vrsta za tri dni odšla na zadnji del priprav v Kranjsko Goro, v ponedeljek pa se Maljkovićevi varovanci podajajo v Litvo. V sredo jih že čaka prvi obračun. Najprej bo Sloveniji nasproti stala Bolgarija. Na prvenstvo bo z izbrano vrsto potoval tudi Rašo Nesterović, ki je postal uradni ambasador slovenske košarke. Podobno vlogo bo imel tudi Peter Vilfan.

Blažič ali Rupnik?
Do odhoda v Litvo bo z reprezentanco treniral Miha Zupan. Krilni center peterburškega Spartaka je zaradi težav s hrbtom ostal brez nastopa na prvenstvu. Poleg Kranjskogorčana je v izbrani vrsti še 13 igralcev. Maljković bo moral tako seznama črtati še eno ime. Selektor je zatrdil, da se bo odločal med Jako Blažičem in Luko Rupnikom, dodal pa je še, da je zaradi sestave ekipe bližje odhoda tri leta mlajši Rupnik.

S KZS-ja pred tekmo z Litvo pozivajo vse navijače, ki si bodo tekmo ogledali v živo, da se odpravijo proti Stožicam pravi čas. Zaradi del na Dunajski cesti bo zaprta cesta, ki vodi z Dunajske do Vojkove. Tako bo na Vojkovi veljala posebna prometna ureditev, taka, kot velja na evroligaških srečanjih Uniona Olimpije.