Goran Dragić je proti Srbiji dosegel 21 točk. Foto: EPA
Goran Dragić je proti Srbiji dosegel 21 točk. Foto: EPA
Zoran Dragić je bil eden redkih, ki je presegel pričakovanja. Foto: Reuters

Goran Dragić je bil prvi slovenski strelec na obračunu za sedmo mesto. Ljubljančan, ki sicer na prvenstvu ni pokazal svojih najboljših iger, je prispeval 21 točk, kar je bilo dovolj, da je na koncu postal celo najboljši strelec Slovenije na turnirju. "Težko je igrati take tekme in najti motiv. V garderobi smo se dogovorili, da bomo od prve minute igrali trdo. Želeli smo potrditi trdo delo, ki smo ga vložili v ta projekt v zadnjih dveh mesecih. Srbija ima odlično ekipo in veseli smo, da nam jo je uspelo premagati," je povedal 25-letni organizator igre.
Lorbek: Kar nekaj tekem je bilo dobrih
Drugi najuspešnejši strelec Slovenije v Litvi je bil Erazem Lorbek, ki je bil le za malenkost slabši od Dragića (11,1). Lorbek je bil po tekmi zadovoljen, saj je Slovenija kot ekipa pokazala dobro predstavo: "Srbi so od samega začetka zaigrali s cono. Mi smo to izkoristili in jih kaznovali z zadetimi meti izza črte. Take tekme ni lahko odigrati. Hitro lahko pride do padca koncentracije. Mislim, da smo se sicer dobro držali in predvsem dobro odrezali kot ekipa. Srbi so nam s to consko postavitvijo v obrambi dopustili precej odprtih metov. Predvsem Jaka Lakovič in Sašo Ožbolt sta znala to izkoristiti. Naredili smo to razliko, ki se je na koncu izkazala celo za odločilno."
Košarkar Barcelone je blestel na prejšnjem evropskem prvenstvu, ko je bil celo izbran v prvo peterko turnirja. "Vedno lahko igraš bolje. Mislim, da smo kar nekaj tekem odigrali dobro. Imeli smo tudi nekaj nesreče na tekmi z Rusijo, ki je vplivala na nasprotnika v četrtfinalu. Nato je sledila še takoj tekma z Litvo. Bilo je težko. Nismo dosegli uvrstitve v kvalifikacije za olimpijske igre, kar je neuspeh. Mislim pa, da smo igrali kar v redu," je pod prvenstvom črto potegnil Lorbek.
Zoran verjame, da bo na domačem več sreče
Med boljšimi v slovenskem taboru je bil na prvenstvu Zoran Dragić. Že na prvem velikem tekmovanju je bil "Zoki" med glavnimi nosilci igre, na koncu pa četrti strelec reprezentance. "Tokrat smo bili bolj sproščeni kot na drugih tekmah. Koncentracijo nam je uspelo obdržati skozi vso tekmo. Nadzorovali smo rezultat. Stekel nam je še met in smo dokazali, da lahko. Nismo imeli sreče na tem prvenstvu, verjamem pa, da jo bomo imeli na domačem leta 2013," je povedal mlajši izmed bratov Dragić.
"Komaj sem čakal, da se prvenstvo začne. Želel sem dokazati, da spadam v to reprezentanco. Dal sem vse od sebe, saj moje srce bije za Slovenijo. Žal ni bilo Boštjana Nachbarja. Tako sem moral tudi sam pokazati več, če smo želeli zapolniti to vrzel," je svoje igre opisal 22-letni branilec in se uzrl tudi na prvenstvo, ki bo čez dve leti v Sloveniji: "Nismo uresničili ciljev, vendar sedmo mesto od 24 udeleženk tudi ni tako slabo. Čaka nas leto dni premora. Nato pa so vse misli usmerjene v prvenstvo, ki bo v Sloveniji."

Iz Kaunasa,