Goran Dragić je bil za grško obrambo nerešljiva uganka. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Goran Dragić je bil za grško obrambo nerešljiva uganka. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Yoaniss Bourousis in Mirza Begić
Slovenija je bila odlična v skoku. Največ jih je zbral Mirza Begić (8). Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Analiza po tekmi Slovenija - Grčija

Prvi organizator igre je proti enim glavnih favoritov prvenstva igral fantastično. Prispeval je 28 točk, ujel pet odbitih žog in vpisal še štiri podaje: "Vedeli smo, da ne marajo hitre igre. Še posebej v prvih dveh četrtinah smo bili agresivni v obrambi, s skokom pa smo prišli do lahkih košev. Skok je bil ključ do zmage, priigrali smo si 25 točk naskoka, a smo padli. Leta 2007 smo izkusili, ko smo imeli tisto prednost, da se moraš, tudi če imaš prednost 30 točk, boriti do konca. Zahvalil bi se igralcem in vsem navijačem."

"So res prvaki v vračanju v igro. Ko sem bil na klopi, sem razmišljal, pa ne da se ponavlja Španija ... Res sem vesel, da smo premagali tako dobro ekipo. Če bomo tako igrali proti kakšni drugi ekipi, jo bomo prej zlomili. Imaš veliko prednost, pa Grki še naprej igrajo enako. Ne divjajo, te uspavajo in s tem so se vrnili. Če bi igrali proti kakšni drugi ekipi, bi verjetno zmagali za 40," je dejal 27-letni Ljubljančan, ki je iz tekme v tekmo boljši, in še dodal, da upa, da bo neporažen niz v Stožicah trajal do konca.

Tekmo odločil skok
Starejši izmed bratov Dragić je priznal, da je bil na trenutke zelo utrujen in je komaj tekel. "V določenem trenutku njegove noge niso bile najbolj sveže, kar se je videlo pri metu za tri točke, saj je grška obramba zelo trda," je to potrdil tudi Božidar Maljković, ki je v zadnji četrtini "Gogiju" zaradi tega tudi namenil nekaj počitka.

"Tekmo smo dobili v skoku, saj smo imeli kar 21 skokov v napadu. Recimo 26 minut smo igrali, kot smo se dogovorili. Po dveh zgrešenih prostih metih Nachbarja smo padli kot proti Hrvaški. To mi ni všeč. Moramo 40 minut igrati zavzeto, predvsem v obrambi. Najprej smo recimo dali 25 točk v protinapadih, v zaključku tekme pa nič, saj naša obramba ni bila na isti ravni. Točke smo dosegali po individualnih akcijah, ne kot ekipa, kar mi ni všeč. Navijači so bili res izjemni in so nam dali neverjetno podporo," je imel selektor tudi nekaj kritik na račun svojega moštva.

Spanoulis igra poškodovan
"Grčija je odlična zasedba z izjemnim značajem, če samo pogledamo, kaj so ti igralci vse osvojili. Samo res velika ekipa se po zaostanku 26 točk vrne. Od grških prijateljev sem slišal, da igra Spanoulis poškodovan. Tak junak se redko rodi, verjetno je gledal Galisa in od njega vzel to nepopustljivost," je dodal Maljković.

Grški selektor Andrea Trinchieri je po tekmi tudi povedal, da stanje pri poškodbi Kostasa Papanikolaoua ni dobro in da gre verjetno za hud zvin gležnja: "Skok je bil ključ za slovensko zmago. Tako smo morali dolgo igrati obrambo in s tem se dogajajo napake. Imeli smo voljo in željo, da bi se vrnili, a smo zgrešili tisti met dobro minuto pred koncem, ko bi se povsem približali."

Analiza po tekmi Slovenija - Grčija