Nicolas Batum je v povprečju dosegal po 11,6 točke, 5,1 skoka in 2,3 podaje na tekmo, Boris Diaw pa 10,4 točke, 4,6 skoka ter 3,4 podaje. Foto: EPA
Nicolas Batum je v povprečju dosegal po 11,6 točke, 5,1 skoka in 2,3 podaje na tekmo, Boris Diaw pa 10,4 točke, 4,6 skoka ter 3,4 podaje. Foto: EPA
Francozi so v Ljubljani prvič postali evropski prvaki. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Collet izjemno povezal francoske zvezdnike
Odmevi po zanesljivi finalni zmagi Francozov
Analiza po tekmi Francija - Litva
Zvezdniki prvenstva: Boris Diaw
Francoski košarkarji prvič evropski prvaki
Tokratni zvezdnik kamerami TV SLO: Nicholas Batum

V finalu, ki so ga Francozi za prvi naslov evropskega prvaka dobili z 80:66, so se Litovci na začetku v obrambi osredotočili na izjemnega Parkerja, kar je v pripravi na tekmo poudaril tudi selektor Vincent Collet. Tako se je Parker v napadu popolnoma podredil ekipi in razigraval soigralce. V prvem polčasu je bil izjemno razpoložen Batum, v drugem pa je glavno breme ob Parkerju v napadu nosil Diaw.

Diaw in Parker najboljša prijatelja
31-letni Diaw, ki je dober mesec starejši od Parkerja, je skupaj s prvim zvezdnikom francoske reprezentance sodeloval pri vseh uspehih. Košarkarja se poznata še iz srednješolskih let in sta po toliko letih še vedno najboljša prijatelja. Diaw je bil tudi Tonyjeva poročna priča, zdaj pa skupaj igrata še v klubu, saj se je Boris pred dvema letoma iz Charlotta preselil v San Antonio.

"Zares smo zadovoljni. S Tonyjem sva se pogovarjala v garderobi in se spominjala leta 2000. Dolgo smo potrebovali, a smo vztrajali," se je tako kot Parker na novinarski konferenci po tekmi Diaw po finalu spomnil evropskega naslova do 18 let. Tedaj je Parker postal MVP, v Zadru pa sta si odlična košarkarja obljubila, da bosta vztrajala ter poskrbela še za prvi naslov evropskega članskega prvaka.

Leta trdega dela za naslov
Diaw je eden tistih, ki je vedno z veseljem oblekel dres z državnim grbom in je bil tudi v nedeljo eden tistih, ki je ob koncu najglasneje pel marseljezo: "Vemo, koliko to pomeni za Francijo. Za to smo se tudi tako trudili in trdo delali. Francija še ni osvojila zlate medalje. Zdaj smo na vrhu Evrope, kar je izvrstno. Toda to ni prišlo čez noč. Za tem so leta in leta trdega dela."

Diaw je s Francijo osvojil že bronasto medaljo leta 2005 in srebro leta 2011, zdaj pa si je končno okoli vratu obesil še kolajno najbolj žlahtne kovine: "Tako tudi gre. Korak za korakom. To je normalna pot. Ne gre čez noč in osvojiš kar tako zlato medaljo. Več kot deset let smo delali za to. Napredovali smo in najprej prišli do brona, nato nam je uspelo osvojiti srebrno medaljo, zdaj pa imamo zlato. Napredek ni bil hiter, a nam je uspelo."

Zdaj je treba ostati na vrhu
"Vedeli smo, da je težko zmagati in da se za to potrebuje dolgo časa. Proces napredovanja je dolg. Treba je ostati miren in potrpežljiv. Vesel sem, da smo osvojili ta naslov za naše navijače in našo državo. Ponosen sem na vse igralci, za ves vloženi trud skozi leta. Še bolj smo veseli, ker je dejansko za nami toliko let trdega dela. Mnogi pravijo, osvojili so medaljo po dveh mesecih trdega dela. Res je, toda nekateri smo v reprezentanci že vrsto let in ves čas smo delali s ciljem, da osvojimo to zlato. Trdo smo delali, odpravljali napake in napredovali leta. Imeli smo vzpone in padce, s čimer smo dobili potrebne izkušnje, ki so nam tokrat pomagale,"
je pristavil 203 centimetre visoki eden najbolj vsestranskih košarkarjev na svetu, ki v reprezentanci igra na položaju krilnega centra, v karieri pa je dejansko že igral na vseh položajih.

"Naš cilj je bil, da pridemo na evropski vrh, a zdaj je treba tu tudi ostati. Veseli smo, da smo to osvojili, a želimo si še več. Tudi v naslednjih letih bomo to zlato poskušali še nadgraditi. Imamo še veliko energije in motiva," je cilj za naprej razkril Diaw, ki je pravi kapetan Francije, zna motivirati igralce, in ko je treba, tudi povzdigniti glas v garderobi: "Za nami je nepozabna izkušnja in zares sijajno doživetje, ki bo za vedno imelo mesto v mojem srcu. S tem smo postali še močnejši. Vedeli smo, da bo težko. Uspelo nam je, bili smo agresivni, tudi v napadu nam je steklo. Vsak je prispeval svoj delež. V tretji četrtini se je meni odprlo, prej je bil dober Batum, Parker je vse skupaj povezoval. Enostavno smo zmagali kot ekipa."

Za Francozi tekma njihovega življenja
Diaw je v finalu dosegel 15 točk in zbral šest skokov. Še dve točki več je ob prav toliko ujetih odbitih žogah prispeval Batum. Poleg izjemne igre v napadu je 24-letni košarkar, kot je to že v navadi, blestel tudi v obrambi, saj je dobro ustavljal na prvenstvu zelo razigranega motorja litovske igre Mantasa Kalnietisa: "Dobro smo preučili Litvo, si ogledali številne njihove tekme. Zavedali smo se, da bomo morali igrati dobro v obrambi. Vedeli pa smo, da če bomo igrali obrambo tako, kot je treba, da bomo uspešni, da se potem ne morejo meriti z nami. Glavni cilj je bil ustaviti organizatorja igre Kalnietisa. On je glavno litovsko orožje in gonilna sila ekipe. To je bila moja naloga. Je visok organizator igre, zato sem ga pokrival jaz. Dobro smo ga omejili in z dobro obrambo nam je steklo tudi v napadu."

Na prvenstvu je imel sicer član Portlanda od vseh Francozov še največ rezerv, a v finalu je dokazal svojo kakovost: "Je zadnja tekma na turnirju in največja tekma naših življenj. 40 minut je treba dati zares vse od sebe. Tokrat smo dejansko dali in res sem ponosen na vse nas." Kljub vsemu je bil za Parkerjem, ki je še drugič zapored postal prvi strelec EuroBasketa, drugi francoski strelec. Tretji je bil Diaw. Vsi trije so kot edini v vrsti Colleta dosegali v povprečju več kot deset točk na tekmo.

Parker Batumu: To je tvoj večer
V reprezentanci je za Batumom podobna zgodba kot za Parkerjem. Leta 2006 je s Francijo v Grčiji postal evropski prvak do 18 let in osvojil tudi naziv MVP, kot je to šest let prej uspelo Parkerju. Batum je bil ob Tonyju že v Litvi, ko so Francozi postali podprvaki. Kot pravi vodja je organizator igre pred finalom stopil do Batuma in mu dejal, naj dokaže, da je najboljši "swingman" (košarkar, ki lahko igra na položaju dve in tri) stare celine: "Finale je bil moj večer, čeprav na prvenstvu nisem blestel. Tony mi je tudi v soboto rekel, da je to moj dan, da moram zasijati in da bo moja tekma ter da moram pokazati, kdo je najboljši "swingman" v Evropi, in to mi je tudi uspelo."

"Na evropskem prvenstvu se igra košarka na najvišji ravni. Treba je dokazati, da si vrhunski košarkar. Če želim biti velik igralec, moram stopiti v ospredje. Tokrat smo zmagali kot ekipa. Vsak je prispeval delček v mozaik zmage. Ponosen sem na vse, ki so stopili na parket. Vsak je odlično opravil svojo nalogo. Izjemno! Prvič smo na vrhu. Zares je vse skupaj emocionalno. Smo ponosni. To je velik dosežek za Francijo in francosko košarko ter vse v naši državi," je dodal 203 centimetre visoki vsestranski košarkar.

Zahvala Sloveniji za gostoljubnost
Batum, ki v Ligi NBA velja za enega najboljših v obrambi, predvsem je odličen bloker, je pa tudi verjetno najboljši strelec v francoski izbrani vrsti, se je za konec zahvalil Sloveniji in Ljubljani, kjer so Francozi prebivali ves čas EuroBasketa: "Zahvalil bi se Sloveniji. Skoraj tri tedne smo preživeli v Ljubljani. Bilo je lepo in ljudje so fantastični. Tudi ko smo premagali Slovenijo, so ohranili spoštovanje do nas. Hvala, Slovenija, hvala, Slovenci. Rad imam vašo državo in še se bom vrnil."

Collet izjemno povezal francoske zvezdnike
Odmevi po zanesljivi finalni zmagi Francozov
Analiza po tekmi Francija - Litva
Zvezdniki prvenstva: Boris Diaw
Francoski košarkarji prvič evropski prvaki
Tokratni zvezdnik kamerami TV SLO: Nicholas Batum