Tony Parker je postal novi superjunak francoskega športa, zlatim Francozom pa razumljivo ni ušel niti sprejem pri francoskem predsednku Francoisu Hollandu. Foto: EPA
Tony Parker je postal novi superjunak francoskega športa, zlatim Francozom pa razumljivo ni ušel niti sprejem pri francoskem predsednku Francoisu Hollandu. Foto: EPA
Francija - evropski prvak 2013
V pogovoru s slovensko veleposlanico Veroniko Stabej so novi evropski prvaki izrecno pohvalili samo Ljubljana, ki jih je navdušila zaradi zelenih površin in možnosti za trening in tek v Tivoliju. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Francois Hollande in zlati košarkarji Francije
Takole je ob nagovoru košarkarjem izgledal pogled na 170 cm visokega predsednika Hollanda. Foto: Reuters

Več sto navijačev je košarkarje pričakalo že na letališču Charles de Gaulle, uradni sprejem pa je za košarkarje zvečer v Elizejski palači priredil tudi predsednik Francois Hollande. Sprejema v predsedniški palači se je udeležila tudi slovenska veleposlanica v Parizu Veronika Stabej.

Navdušeni nad Ljubljano in gledalci
Novopečeni evropski prvaki so vsi po vrsti pohvalili organizacijo in pozitivno vzdušje ter gostoljubnost ljudi na turnirju. Tony Parker je izrazil navdušenje nad Ljubljano, ki ga je očarala zlasti zaradi izrednega vzdušja, ki je vladalo med prvenstvom in podpore, ki so je bili deležni od slovenskih gledalcev, ki so jih vzeli za svoje čeprav so ravno Francozi v četrtfinalu razblinili slovenske sanje o medalji.

"Gre za zelo lepo deželo, ki sem jo nedavno obiskal tudi sam in sem bil zelo toplo sprejet. Ljubljana je lepo mesto z izredno gostoljubnimi ljudmi, kar ste doživeli tudi sami, saj vas je slovenska publika na finalu močno podpirala," je ob nagovoru poudaril predsednik Hollande.

Na sprejemu so bili od francoskih politikov le še ministrica za šport in mladino Valérie Fourneyron, ki je v Sloveniji v živo spremljala finale EuroBasketa ter nekdanji francoski premier Lionel Jospin.

Vsak osmi Francoz videl finale
V središču pozornosti je bil tudi v Franciji prvi zvezdnik ekipe Tony Parker, trikratni prvak lige NBA, zato je navijače še toliko bolj prizadela njegova ponedeljkova izjava, da je za leto 2014 njegova nadaljnja košarkarska pot vprašljiva. A Parker dodaja, da gre le za eno leto premora, na prvenstvu stare celine 2015 v Ukrajini in nato na olimpijskih igrah 2016 v Rio de Janeiru se nastopu ne bo izogibal.

Zanimanje za košarko je bilo v končnici v Franciji zelo veliko. Na malih zaslonih si je finale in prvo francosko košarkarsko zlato ogledalo več kot sedem milijonov ljudi, čeprav je hkrati potekal tudi veliki nogometni derbi med dvema najbogatejšima kluboma Paris SG-jem in Monacom (1:1).

Šele začetek francoske serije uspehov?
Tega se je zavedal tudi Florent Pietrus, ki je v Parizu dejal: "Nismo še popolnoma doumeli, kaj nam je uspelo. A vem, da so vsi stali za nami in nas podpirali." Želja Francozov pa je, da je evropsko zlato v Sloveniji, ki so ga načrtovali že na zadnjem EP, le prvo. Pogoj ostaja, da bo jedro ekipe s Parkerjem, Nicolasom Batumom, kapetanom Borisom Diawom in Antoinom Diotom ostalo skupaj.

"Za našo, mlajšo in novo generacijo je to začetek dolge serije, vsaj tako upam," je v Parizu še dejal Diot, ki pa pravi, da so to le dolgoročni načrti, kratkoročno je v načrtu le obilno slavje po zlati medalji.