Božidar Maljković je izpostavil hitro češko igro, ki je Sloveniji povzročala kar nekaj preglavic. Foto: EPA
Božidar Maljković je izpostavil hitro češko igro, ki je Sloveniji povzročala kar nekaj preglavic. Foto: EPA
Proti Španiji bo potrebno za enakovreden boj nedvomno zadeti več odprtih metov. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

"Kot smo pričakovali in kot smo se tudi pripravljali, je bila težka tekma. Imeli smo priložnosti za višjo prednost, a nismo uspeli izkoristiti. Češka se ni predala in morali smo se do zadnjih sekund boriti zazmago. Ni bila naša najboljša tekma, a imamo zmago. To je najbolj pomembno ," je tekmo opisal ob Jaki Lakoviču najboj izkušen v slovenski ekipi Nachbar. "Boki" je imel ob koncu tekme dvakrat priložnost, da odloči tekmo s črte prostih metov, a od štirih poskusov je zadel le enega.

Izjemno težka priprava na Čehe
Slovenci niso bili pri metu. Proste mete so metali 13/24, za tri le 5/23, za dve pa 17/41. Proti neugodnim Čehom je selektor priznal, da je tudi pričakoval, da njegovi igralci ne bodo pri metu: "Bila je težka tekma in zelo težkapriprava na to ekipo. Češka igra najboljšo "run and gun" košarko v Evropi poleg Francozov in Špancev. Jan Vesely, na primer, igra zelo pametno v napadu. Lahko igra na pozicijah 3, 4 ali 5. Satoransky je res dober, prav tako Jelinek, ki jih poznam iz Španije. Zelo težko delo je bilo za nas, tekma je bila nervozna. Zgrešili smo veliko prostih metov, a prva zmaga je najbolj pomembna."

Na koncu je imela Slovenija tudi nekaj sreče, saj sta najbolj izkušena češkakošarkarja Jiri Welsch in Luboš Barton hitro zapravila zadnja napada: "Rekel sem igralcem, da moramo biti ekipa dobrih ljudi, kakti tokrat nam je pomagal bog in dobre vile. Dobro so igrali Čehi, so zelo nevarni. Čestitam jim na izjemni predstavi. Vsak lahko vsakega dobi, kar ponavljam že ves čas. To se je tokrat že zgodilo, recimo Nemčija ugnala Francijo."

Vsak dejansko lahko premaga vsakega
Po dobrih igrah so morda bila pričakovanja prevelika, a od reprezentance se na domalem prvenstvu, ko igra na krilih publike, povsem upravičeno pričakuje dober izid: "Veliko se pričakuje od te ekipe. Ko so prišle vse odpovedi, bi najraje kar rekli, da odpovedujemo prvenstvo. Fantje so si sami dali breme, ker so odlično igrali na pripravljalnih tekmah. Nobena ekipa ni tako dobro igrala. Igrali smo odlično, premagali smo močno Rusijo in izneačeno tekmo s Francijo."

V četrtek Slovenijo čaka že nov nasprotnik, aktualni evropski prvaki Španci. Maljkovićev načrt za kosanje z močnim nasprotnikom je, da se Španije ne ustraši in pretirano spoštuje: "Španija je glavni faovrit za osvojitev skupine. Lahko z njimi odigramo dobro samo, če ne bomo želeli od njih avtogramov. Ne smemo jih preveč spoštovati. Veliko sem delal z njimi. Tudi selektor Juan Orenga je igral pod mojo taktirko v Malagi. Rad imam te fante. Malo kar pripradam španski košark, saj sem toliko časa deloval tam. Všeč mi je kako igrajo in zelo jih spoštujem. Ni slučajno, kar so naredili. Vložili so veliko sredstev za močno ligo in delo z mladimi. Tu sploh ni treba izgubljati besed. Vsi jih dobro poznate. Polovica jih igra v NBA, polovica v ligi ACB, ki jen ajboljša v Evropi. So tudi zelo izkušeni. Alex Mumbru je recimo bolj izkušen kot vsi naši."