"Poskrbeli smo za katastrofo. Žal mi je igralcev, navijačev, turške federacije, celotne Turčije, kjer je košarka izredno priljubljena, je drugi šport v državi. Storil sem veliko napak, ena izmed teh je tudi, da smo se prepozno začeli pripravljati na prvenstvo (zbrali so se 15. avgusta, op. a.). Mislil sem, da bo dovolj časa, ampak očitno ni bilo tako." Foto: EPA
Yannis Bourousis
Prvi mož tekme je bil zagotovo Bourousis (21 točk, 4 skoki). Foto: EPA
Kostas Papanikolaou
Grki v zadnji del igre vstopili z lepo prednostjo, ki jim jo je uspelo zadržati in celo povišati - strelsko razpoloženima Stratosu Perperoglouju in Kostasu Papanikolaouju se je pridružil še Sloukas Kostas. Foto: EPA
Kotti Tuuka in Andrea Cinciarini
Italijani so v Kopru poleg Grkov pokazali najbolj všečno igro, včeraj pa so jim nasproti stali Finci, ki pa so na koncu morali priznati premoč azzurrom (62:44). Foto: EPA
Finski navijači
Razprodana dvorana Bonifika, najglasnejši in najštevilnejši navijači na delu, peklensko vzdušje v dvorani, na igrišču pa še neporaženi ekipi, ki sta v Kopru prikazali najbolj kolektivno igro. Foto: EPA
Luca Diener in Sasu Salin
Najboljši strelci: Datome 10 točk pri Italijanih, Salin in Rannikko sta ostala pri točkah, doseženih v prvem polčasu (oba po osem točk). Foto: EPA
Jeffrey Taylor
Švedi so dobili vse četrtine, to je bila njihova prva zmaga v Kopru. Na koncu je bilo prepričljivih 81:62. 25 točk je dosegel Jeffery Taylor. Foto: EPA
Vasilij Karasjov
Na klopi 'zbornaje komande' je "pogorel" selektor Vasilij Karasjov. Foto: EPA

Eni izmed favoritov skupine D oziroma ena izmed ekip, ki so jo uvrščali med kandidate za medalje, v treh tekmah ni dosegla niti ene zmage, kar pomeni, da bo Turčija izkušnjo na EuroBasketu 2013 končala že po prvem delu.

Legendarni Tanjević, ki je pred tremi leti Turčijo na domačem svetovnem prvenstvu popeljal do srebrne medalje, je po tekmi z Grčijo (84:61), na glas razmišljal o razlogih za katastrofalno igro Turkov na prvenstvu: "Poskrbeli smo za katastrofo. Žal mi je igralcev, navijačev, turške federacije, celotne Turčije, kjer je košarka izredno priljubljena, je drugi šport v državi. Storil sem veliko napak, ena izmed teh je tudi, da smo se prepozno začeli pripravljati na prvenstvo (zbrali so se 15. avgusta, op. a.). Mislil sem, da bo dovolj časa, ampak očitno ni bilo tako."

Vidno ganjen, na robu solz, je bil tudi nekdanji član Slovana Emir Preldžić. "Prvi poraz nas je ubil, potem je šlo vse navzdol," je na vprašanja sedme sile težko odgovarjal nesojeni slovenski reprezentant. Na pripombo, da bodo morda zdaj brez pritiska začeli igrati pravo igro, pa je odgovoril: "Zdaj je za vse prepozno, ja, igrali bomo za navijače, ampak prepozno je za vse. Težko je kaj reči, ven smo, tega nismo pričakovali, sploh ne. Mislil sem, da bomo zlahka šli v drugi krog, vsi smo to mislili, očitno je bila to naša napaka. Videli smo se v drugem krogu, še preden smo tja prispeli."

Tekma je bila na začetku izenačena, zdelo se je, da je Turkom, a ne tudi prvemu zvezdniku ekipe Hidayetu Türkogluju - v dobrih 30 minutah igre je dosegel le dve točki, še ti iz linije prostih metov (proti košu je neuspešno metal devetkrat) -, končno uspelo ujeti pravi ritem. Po prvi četrtini so za Grki zaostajali za pet točk, v drugi četrtini se je nadaljevala izenačena igra, ob koncu prvega polčasa je semafor kazal 35:41. Pri Turkih je veliko boljšo igro prikazal Ersan Ilyasova (osem točk), pri Grkih pa je bil nezaustavljiv Yannis Bourousis (13 točk).

V tretji četrtini je Grkom z uspešnimi meti z razdalje uspelo zbežati na prednost 15 točk, še naprej pa je turškim centrom povzročal preglavice Bourousis. Turki so spet prikazali brezidejno igro, tako da so Grki v zadnji del igre vstopili z lepo prednostjo, ki jim jo je uspelo zadržati in celo povišati - strelsko razpoloženima Stratosu Perperoglouju in Kostasu Papanikolaouju se je pridružil še Sloukas Kostas - v zadnjih desetih minutah je dosegel deset točk. Semafor je na koncu tekme kazal 84:61.

Prvi mož tekme je bil zagotovo Bourousis (21 točk, 4 skoki), med Grki so izstopali še Sloukas (14 točk), Perperoglou (12 točk) in Papanikolaou (11 točk). Pri Turkih je dvomestno število točk dosegel le Ilyasova (13 točk).

Grki so sicer nastopili brez svojega prvega zvezdnika Vassilisa Spanulisa, ki je tekmo zaradi poškodbe gležnja spremljal v hotelski sobi. Prav ta poškodba pa je Italijanu na klopi Grkov Andrei Trinchieriju povzročila kar nekaj dodatnega dela, moral je namreč postaviti nov način igre. Po uvodni pohvali igralcem za odlično igro je dejal: "V eni noči smo morali spremeniti celoten napad, saj je brez Spanulisa igra drugačna, na prosti dan smo z igralci vadili novo taktiko, sledili so navodilom, razdelili smo si naloge Spanulisa."

Danes Grke čaka tekma proti prav tako neporaženim Italijanom, kako pa tekmo doživlja Italijan na klopi Grkov: "Veste, nekdanji menedžer me je nekaj naučil, da jo boš, ko igraš tekmo in ko jo daš na osebno raven, enkrat dobil, ampak potem sledita dva poraza. In ne bom naredil te napake. Igrali bomo proti še eni odlični ekipi, to je vse, kar me zanima."

Dvoboj neporaženih Italije in Finske
Italijani so v Kopru poleg Grkov pokazali najbolj všečno igro, včeraj pa so jim nasproti stali Finci, ki pa so na koncu morali priznati premoč azzurrom (62:44).

Razprodana dvorana Bonifika, najglasnejši in najštevilnejši navijači na delu, peklensko vzdušje v dvorani, na igrišču pa še neporaženi ekipi, ki sta v Kopru prikazali najbolj kolektivno igro. Prvi polčas sta bili ekipi ves čas blizu, nobeni izmed ekip ni uspelo "pobegniti". Igra ni bila ravno atraktivna, dobra obramba na obeh straneh ni omogočila hitre igre, tako eni kot drugi, sicer odlični strelski ekipi, sta v napadu delovali precej brezidejno, prisiljeni koši z razdalje niso bili uspešni. Ob koncu prvega polčasa je semafor kazal 31:26 za Italijo. Pri Fincih sta najboljšo igro v tem delu tekme prikazala Teemu Rannikko in Sasu Salin, nekdanja člana Uniona Olimpije (oba po osem točk), pri Italijanih pa se je znova zbudil kapetan ekipe Luigi Datome (v četrtek proti Turčiji ni dosegel niti točke), v prvih 20 minutah je dosegel osem točk.

Finci so tretjo četrtino odprli odlično, z delnim izidom 6:2 so se Italijanom približali na le točko zaostanka, ampak pri Italijanih sta se razigrala najboljša igralca prejšnje tekme Pietro Aradori in Nicolo Melli - zadeval in skakal je v ključnih trenutkih (na koncu tekme je njegova statistika pokazala, da je dosegel šest točk, šest skokov in blokado), Italija je tretjo četrtino tako končala z 12 točkami prednosti.

Italija je zadnjo četrtino odprla z dvema uspešnima trojkama (zadela sta Rosselli Guido in Andrea Cinciarini), Finci pa so se skušali vrniti z meti z razdalje, a to ni bil njihov strelski večer.

"Ni lahko Fincev, ki so odlični v napadu, prisiliti k tem odstotkom (27-odstotni met iz igre in 11-odstotni met za tri)," je dejal po koncu tekme italijanski trener Simone Pianigiani, ki je dodal: "To je rezultat žrtvovanja vseh nas. Nekaj posebnega je, da jih prisiliš, da v zadnjih treh četrtinah dosežejo le 9, 8 in 10 točk."

Italijani so zadnjih deset minut mirno pripeljali do konca, slavje na tribunah med italijanskimi navijači se je tako začelo, še preden je sodnik zapiskal konec tekme. Najboljši strelci: Datome 10 točk pri Italijanih, Salin in Rannikko sta ostala pri točkah, doseženih v prvem polčasu (oba po osem točk).

Prvi zvezdnik Italije Marco Belinelli je na tekmi dosegel sedem točk, po tekmi pa je tekmo pokomentiral tako: "Skozi celotno srečanje smo odigrali trdno, dobro obrambo, zaustavili smo finske strelce. Igramo dobro tako v obrambi kot v napadu, danes smo pokazali, da smo zelo dobri tudi s taktičnega vidika, smo pa tudi odlično fizično pripravljeni."

Mladi Nicolo Melli je po tekmi dejal: "Odličen prvi polčas, nismo zadevali, ampak smo igrali dobro obrambo, tako da se niti Finci niso mogli razigrati. V drugem polčasu smo še nekoliko izboljšali obrambo, tako da smo dosegli lahke koše in zlahka prišli do nove zmage. Odlično se razumemo, dosegli smo tri zmage na treh tekmah, nihče ni stavil na nas še štiri dni nazaj. Upam, da bomo tako igrali celo prvenstvo."

Niti sam selektor Italije ni pričakoval, da bodo Italijani dominirali v skupini D, kdaj pa je dojel, da lahko sežejo tako daleč: "Imeli smo težke priprave, zaradi poškodb smo morali igralce premikati na različne položaje. Pripravljalne tekme smo odigrali dobro, a nisem vedel, kaj pričakovati, saj so tekme na samem prvenstvu drugačne. Verjel sem v fante ves čas, ampak nisem bil 100-odstotno prepričan, da lahko odigrajo na takšen način. Ponosen sem."

Tudi Rusi odhajajo domov
Domov ne odhajajo le Turki, od nadaljnjega tekmovanja se poslavlja še en velik favorit skupine D, Rusija. Na kolena so jih spravili Švedi, ki so vodili praktično skozi celotno srečanje in jim prizadejali že tretji poraz na prvenstvu (81:62).

Na klopi "zbornaje komande" je tako "pogorel" selektor Vasilij Karasjov: "Kaj lahko rečem? Nismo imeli ekipe na igrišču. Imeli smo le igralce. Niso opravili dobrega dela. V bistvu nismo imeli igralca, ki bi lahko prevzel niti v svoje roke, to je razlog, da smo izgubili."

Švedi so dobili vse četrtine, to je bila njihova prva zmaga v Kopru. Na koncu je bilo prepričljivih 81:62. 25 točk je dosegel Jeffery Taylor, 22 in 13 točk pa Jonas Jerebko. Za poražence, ki nimajo več možnosti za drugi del, je Aleksej Šved dosegel 15 točk.

Dolores Subotić, @DoloresSubotic