Zoran Dragić je bil prvi strelec Slovenije s 14 točkami, s trojko pa je postavil končni izidi 80:73. Foto: www.alesfevzer.com
Zoran Dragić je bil prvi strelec Slovenije s 14 točkami, s trojko pa je postavil končni izidi 80:73. Foto: www.alesfevzer.com
Hrvati za uvod prvenstva boljši od Slovencev
Himni Slovenije in Hrvaške v zagrebški Areni

Želja Slovenije je bila pred uvodnim obračunom, da bi ponovila defenzivno predstavo z zadnjega pripravljalnega obračuna, ko je šele po podaljšku klonila v Banjaluki pred Srbijo. Toda želja se ni izšla in tudi obramba, ki je bila na zadnjih prijateljskih tekmah zaščitni znak izbrane vrste, tokrat ni bila na želeni ravni. Predvsem so imeli Slovenci težave v skoku, kjer so Hrvati ujeli kar 15 žog v napadu, Slovenci pa so zbrali le 16 obrambnih skokov.

Težave so imeli predvsem slovenski visoki igralci, saj je bil s šestimi skoki najboljši pri Sloveniji Jaka Blažič. "V skoku enostavno nismo bili enakovredni. Tu nosim velik del odgovornosti tudi jaz. V napadu smo imeli nekaj odprtih metov, ki smo jih zgrešili. Nismo bili razpoloženi in tako se ne da premagati takšne Hrvaške. Nad svojo igro sem razočaran, a ni druge. Vse skupaj je treba pozabiti in se posvetiti naslednjemu dvoboju. Tako je v športu, da je slab spomin dobra stvar," je o skoku po tekmi spregovoril kapetan Jure Balažić. Slovenski visoki košarkarji so namreč skupaj ujeli samo osem odbitih žog.

Individualna kakovost prepričljivo na hrvaški strani
Drugi skakalec je bil s štirimi skoki Zoran Dragić, ki je bil s 14 točkami tudi prvi slovenski strelec: "Dobro smo začeli. V tretji četrtini pa je padla koncentracija. Dobili smo prelahke koše. Ko so grešili proste mete, so potem v skoku dobili novo priložnost, in to je bilo kar odločilno, saj se je nekajkrat zgodilo. Hrvaška ima dobre posameznike, a lahko bi dobili to tekmo. Malo nam je zmanjkalo, a zdaj nas čaka še pomembnejša tekma. Gruzija bo še bolj motivirana, ker je klonila pred Nizozemsko."

Po uspešnem začetku, ko so Hrvate v prvih treh napadih prisilili v tri izgubljene žoge, so Slovenci padli v obrambi, kar sta s trojkama presekala košarkarska bisera Mario Hezonja in Dario Šarić. Četudi je na primer Ante Tomić imel v prvem polčasu težave z osebnimi napakami, so Hrvati ogromno položajev reševali z individualnimi akcijami. Prednjačil je Bojan Bogdanović, ki je z igro s hrbtom proti obročem povzročal slovenskim košarkarjem ogromno težav in izsiljeval osebne napake. Na njem so se v obrambi z Dragićem izmenjali še Mitja Nikolić, ki je debitiral na velikem tekmovanju, Jaka Klobučar in Blažič.

Padec koncentracije prevelik
Kljub težavam Tomića je pod košem izvrstno delo opravil Luka Žorić, ki je bil nekajkrat prehiter za slovenske visoke košarkarje. Na koncu je dal 17 točk, še tri več pa je prispeval Krunoslav Simon, ki je prav tako povzročal Slovencem veliko preglavic, ko je v peti minuti vstopil na parket, pa je tudi Hrvaška začela igrati bistveno bolje. 13 točk je dodal Hezonja, ki je zadel dve pomembni trojki, z atraktivnim zabijanjem v protinapadu pa na noge dvignil Areno, v kateri je sicer dobrih 4.000 slovenskih navijačev z neprestanim bučnim navijanjem preglasilo gostitelje.

Slovenija je imela v zadnji četrtini pri zaostanku za šest točk nekaj napadov, ko bi se lahko popolnoma približala, a številne so Zdovčevi varovanci zaključevali z meti z razdalje (10/28), kjer niso bili pri metu, (pre)poceni pa so izgubili tudi nekaj žog. Selektor je po tekmi poudarjal disciplino in osredotočenost, kar je izpostavil tudi Dragić: "Ko je padla koncentracija, smo grešili mete. Iskali smo nekaj, s čimer bi prelomili, a nam ni uspelo. Imeli smo odprte mete, a nismo zadeli. Če bi zadeli polovico odprtih metov, bi bila drugačna zgodba. Ni nas tako drago stal met, kot nas je slab skok."

Misli usmeriti proti Gruziji
"Pri vodstvu v drugem delu smo prišli do odprtih metov, a nismo zadeli. Tudi, ko smo zaostajali za šest, smo zgrešili. Enkrat sem bil za tri neuspešen jaz, drugič Balažić. Kriviti met za neuspeh nima smisla. Veliko napak smo naredili pri zapiranju, a smo vseeno drago prodali svojo kožo in namučili Hrvate. Žal smo izgubili, a moramo to hitro pozabiti. Enako bi bilo ob zmagi. Osredotočiti se moramo na Gruzijo, ki se je opekla proti Nizozemski,"
je dejal Klemen Prepelič, ki je bil ob prihodu na parket med najbolj razigranimi pri Sloveniji, a si je nakopal težave z osebnimi napakami.

"Navijači so bili izvrstni. Hrvaške so preglasili tudi v trenutkih, ko smo bili v podrejenem položaju. Srečni smo, da so za nami. Upam, da bodo v čim večjem številu tudi proti Gruziji, kar nam bo v veliko pomoč," je dodal Prepelič, tudi Dragić pa se je že ozrl proti Gruzijcem: "Mislim, da bo dovolj časa za pripravo. Moramo se spočiti in moramo popolnoma osredotočeni v to tekmo. Motiv ne bo problem. Moramo se umiriti. Nismo prvič na evropskem prvenstvu. Vemo, kako poteka. Moramo pozabiti to tekmo in se pripraviti na naslednjo, saj si sledijo v napornem ritmu."

Iz Zagreba

Hrvati za uvod prvenstva boljši od Slovencev
Himni Slovenije in Hrvaške v zagrebški Areni