Arena je dobila tudi nagrado na svetovnem arhitekturnem festivalu. Foto: MMC RTV SLO
Arena je dobila tudi nagrado na svetovnem arhitekturnem festivalu. Foto: MMC RTV SLO
Medalji z EP-ja 1989 in svetovnega prvenstva 1990. Foto: MMC RTV SLO

Reprezentance spijo v hotelu Panorama na Trgu Krešimirja Ćosića, nasproti je legendarna dvorana Dom sportova, ki je takrat gostila celotno prvenstvo. Jugoslavija, ki je nasprotnike premagovala v povprečju kar za 20 točk, se je sprehodila do naslova evropskega prvaka, kar je naslednje leto v Argentini še oplemenitila z naslovom svetovnega prvaka, v Italiji leta 1991 pa potrdila z ubranitvijo evropskega naslova.

Pri vseh treh uspehih je sodeloval tudi Jure Zdovc, zdajšnji slovenski selektor je tedaj tvoril udarno branilsko navezo z neponovljivim Draženom Petrovićem. Dobrih deset minut hoje od trga, poimenovanega po Ćosiću, ki je kot edini jugoslovanski košarkar dvakrat postal svetovni prvak, je trg košarkarskega Amadeusa iz Šibenika, kjer je tudi dvorana Cibone, ki jo je Petrović dvakrat popeljal do naslova evropskega klubskega prvaka. Ob domovanju zagrebških volkov, ki je poimenovan po ikoni hrvaške košarke, pa je tudi muzej posvečen velikemu Draženu. Čeprav je bil iz Šibenika, pa je Zagreb tudi Draženovo mesto.

Petrović je bil na evropskem prvenstvu 1989 najkoristnejši posameznik in skupaj z Dinom Rađom ter Žarkom Paspaljem uvrščen v peterko turnirja. Junija je minilo že 22 let, kar se je Dražen smrtno ponesrečil na bavarski avtocesti, a spomin na legendo svetovne košarke je še vedno živ, tudi na letošnjem evropskem prvenstvu, na katerem tekme hrvaške reprezentance ob parketu spremljajo vsi nekdanji reprezentanti gostiteljice predtekmovalne skupine C. Od generacije z olimpijskih iger 1992, ko je bila Hrvaška v Barceloni srebrna, pogrešajo le Tonija Kukoča.

Letošnje prvenstvo, ki je prvič v štirih državah in tako že skupinski del v štirih dvoranah z veliko zmogljivostjo, gosti Arena. Zagrebška lepotica je bila odprta konec leta 2008, gradnja pa je stala skoraj 90 milijonov evrov. Večnamensko dvorano so odprli rokometaši Hrvaške in Rusije ter glasbena skupna Prljavo Kazalište. Manj kot mesec po odprtju je gostila svetovno prvenstvo v rokometu. Gostila je tudi Final Four Lige ABA, na katerem je leta 2010 igrala tudi Union Olimpija, v finalu pa je Partizan z noro trojko Dušana Kecmana premagal Cibono. Ob številnih koncertih so v dvorani tudi gostovali rokometaši Zagreba, košarkarji Zagreba in hokejisti Medveščaka.

Dvorana, ki za prvenstvo sprejme 12.000 gledalcev, sicer pa za košarkarske tekme tudi prek 16.000, spominja na najmodernejše komplekse iz Lige NBA. Urejena je tudi okolica dvorane, tik ob njej pa veliko nakupovalno središče, ki ga med celotnim prvenstvom oblegajo navijači. Ideja, kakršna je bila tudi v Ljubljani, a ni bila izpeljana; stoženska okolica ostaja gradbišče.

Iz Zagreba