Z dobrimi 15 točkami na tekmo je Zoran Dragić prvi slovenski strelec. Foto: www.alesfevzer.com
Z dobrimi 15 točkami na tekmo je Zoran Dragić prvi slovenski strelec. Foto: www.alesfevzer.com
V osmini finala bo nasprotnik Slovenije Latvija. Tekma bo v Lillu v soboto ob 12.00. Foto: www.alesfevzer.com
Ocena slovenskih nastopov v Zagrebu

Že pred pripravami je bilo glede reprezentance prelitega ogromno črnila. Ponovila se je zgodba s številnimi odpovedmi in Jure Zdovc je imel na voljo bistveno drugačno zasedbo, kot jo je načrtoval. Približno osem košarkarjev, ki bi zelo verjetno potovali na evropsko prvenstvo, manjka. Oslabljena izbrana vrsta je med pripravami ves čas rasla v igri in v Zagreb odšla z dobro popotnico, ko se je dvakrat dober upirala aktualnim svetovnim podprvakom Srbom, ki so zdaj na prvenstvu še brez poraza.

Tekmovanje v Areni je Slovenija, ki je imela znova izjemno podporo navijačev (okoli 5.000 proti Grčiji), začela s porazom proti Hrvaški, nato je premagala Gruzijo ter Nizozemsko, izgubila še z Grčijo in za konec ugnala še Makedonije. Vse tri zmage so bile kar zanesljive, saj so Slovenci ves čas vodili. Tudi na dvobojih s favoriziranima moštvoma je Zdovčeva zasedba nudila dober odpor, za presenečenje pa je bilo storjenih preveč napak. Proti Grčiji je bil preslab prvi polčas, proti Hrvaški pa obramba in skok. Težave povzročajo tudi občasni mrki, kakršni so bili proti Grčiji, na začetku drugega polčasa proti Nizozemski in druge četrtine proti Makedoniji, ko se je v napadu ustavilo in so se nasprotniki popolnoma približali oziroma v grškem primeru povedli z visoko prednostjo.

V napadu glavna Dragić in Blažič
Selektor je kljub težavam sestavil kompaktno ekipo, iz nekaterih igralcev potegnil doslej največ in nekateri pod Zdovčevo taktirko igrajo doslej najboljšo košarko. Zdovcu je uspelo najti tudi napadalno razigrane košarkarje. Glavni je Zoran Dragić, ki je prvi strelec, odličen pa je bil predvsem na zadnjih dveh tekmah. Proti Grkom je blestel Jaka Blažič, ki ga je letos Zdovc prebudil. Proti Gruziji je bil odličen Jaka Klobučar, precej bolj zrelo igra tudi Klemen Prepelič, velik napredek pa je pokazal predvsem Alen Omić. Preseneča tudi Miha Zupan, Mitja Nikolić korektno opravlja svoje delo v obrambi, kar velja tudi za Nebojšo Joksimovića, ki ima nekaj več težav v napadu, a vendarle ne igra na svojem položaju. Rezerve imata Jure Balažić in Uroš Slokar, ki ga je poškodba 'vrgla' iz forme, a sta z izkušnjami nepogrešljiva člana reprezentance. Malo priložnosti pa sta dobila Sašo Zagorac in Luka Rupnik.

Grčija, ki jo je Zdovc označil za najboljšo reprezentanco v Evropi, je v Zagrebu brez poraza dokazala svojo moč. Hrvaško so Grki premagali v napeti končnici, vse druge tekme pa so zanesljivo dobili. Izbrana vrsta je izjemno čvrsta in disciplinirana, motor igre je fantastični Vasilis Spanulis, izkušeni zasedbi, ki že vrsto let igra skupaj, pa so dodali nekaj nadarjenih košarkarjev, ki so še dodana vrednost. Grčija nedvomno spada v najožji krog favoritov, po prikazanem pa lahko razmišlja tudi o sanjskem razpletu in ponovitvi let 1987 in 2005.

Razočarali domači navijači
Hrvaška je morda celo trenutno najbolj nadarjena evropska ekipa. Vrsta Velimirja Perasovića sicer ni igrala tako suvereno kot Grčija, a z odličnim Bojanom Bogdanovićem, ki je v Areni dobil pretres možganov, lahko premagajo vsako ekipo. Tudi Hrvati pričakujejo medaljo, največje razočaranje v Zagrebu pa so domači navijači. Slovenski so pripravili bistveno boljše vzdušje, "gledališka" domača publika pa sploh ni napolnila dvorane na vseh tekmah. Arena je bila polna le proti Sloveniji in Grčiji. Klavrno je Hrvaška predtekmovanje končala s porazom proti Gruziji.

Pred prvenstvom se je kot Sloveniji najbolj nevarno ekipo omenjalo Gruzijo, ki se je dolgo mučila in igrala slabo, a se rešila, ko je nadigrala Makedonija, na krilih tega uspeha pa je z zmago nad Hrvaško potrdila pot v Lille. Veliko simpatij so na evropskem prvenstvu pridobili Nizozemci, ki ji je malo zmanjkalo za osmino finala. Na evropskem košarkarskem zemljevidu povsem neuveljavljena ekipa je posebno zgodbo spisala že s prebojem na EuroBasket, tudi v Zagrebu pa so se izkazali za neugodne nasprotnike, ki so prav vsem nudili dostojen odpor. Makedonci so bili pred štirimi leti še četrti v Evropi, a od tedanje generacije je ostal le Vlado Ilievski, ki je zdaj končal reprezentančni pot, sedanje moštvo pa še zdaleč nima tako kakovostnih posameznikov kot zasedba, ki je barve branila v Litvi.

Iz Zagreba

Ocena slovenskih nastopov v Zagrebu