Slovenci so že preizkusili parket na stadionu Pierra Mauroya. Foto: MMC RTV SLO
Slovenci so že preizkusili parket na stadionu Pierra Mauroya. Foto: MMC RTV SLO
Slovenski košarkarji trenirali v Lillu
Slovenci že v soboto ob 12.00 z Latvijo

To bo osmi dvoboj Slovenije in Latvije, ki je v medsebojnih obračunih zbrala le dve zmagi. Obe pa sta zelo pomembni. Dobila je edini medsebojni dvoboj na velikih tekmovanjih, ko je leta 2001 v Turčiji z zmago po podaljšku (99:93) končala slovenski nastop na evropskem prvenstvu. Nerešljivo uganko je tedaj Sloveniji predstavljal Kaspars Kambala, ki je dal kar 24 točk. Deset jih je dodal tudi zdajšnji latvijski selektor Ainars Bagatskis, enak točkovni izkupiček pa je uspel njegovemu pomočniku Robertsu Štelmahersu, ki je v karieri oblekel tudi dres Olimpije.

Slovenci dobro poznajo tekmeca
Reprezentanci sta se pomerili tudi med pripravami za letošnje prvenstvo. Latvija, ki je gostila skupinski del EP-ja, je bila na pripravljalnem turnirju v Rigi boljša z 72:66. Tedaj pri domači zasedbi ni igralo nekaj ključnih mož, Slovenija pa je razočarala predvsem v obrambi. Žanis Peiners je prispeval 19 točk, Dairis Bertans, ki je prvi latvijski strelec na prvenstvu, pa 16.

Pri Sloveniji je bil s 14 točkami najuspešnejši Zoran Dragić. "Tekmeca dobro poznamo. Igrali smo pripravljalno tekmo, kjer pa ni bila nobena reprezentanca v polni postavi. Verjamem, da smo dobro pripravljeni na njih. Zelo smo motivirani. Naš cilj je četrtfinale," je povedal prvi strelec Slovenije na eurobasketu. "Pozorni moramo biti na met za tri. Radi tudi hitro stečejo v protinapad. Ključna bo seveda obramba, kjer moramo biti osredotočeni vseh 40 minut. Če se nam uspe odlepiti, ne smemo dopustiti, da se s serijo trojk vrnejo."

Že Zdovc utrujen, kaj šele igralci
Slovenija je v petek zvečer prvič trenirala na stadionu Pierra Mauroya, ki bo za košarko sprejel 27.000 gledalcev. Domovanje francoskega prvoligaša Lilla bo prvič gostilo košarkarsko tekmo. "Vse skupaj je čudno. Saj je lepo, a na neki način čudno, malce temno in hladno, a je za vse enako," je o prizorišču izločilnih bojev povedal Jure Zdovc.

Slovenski košarkarji so v noči s četrtka na petek iz Zagreba, kjer so odigrali skupinski del, odleteli proti Franciji, parket na stadionu pa preizkusili po osmi uri zvečer. Latvija je imela trening popoldne, jutri pa lahko obe trenirata v zgodnjih jutranjih urah, a je jasno, da bosta to odpovedali: "Raje igram ob 12.00 kot ob 15.00, a če bi imeli normalen ritem. Po neprespani noči in tudi trening je dosti pozno, pa le 45 minut … Smo kot cirkusanti, a tako je. Ni lahko. Jaz sem utrujen, kaj šele igralci. Nekatere stvari se mi zdijo nelogične, a smo se osredotočili na tekmo. Za fante mislim, da so koncentrirani. Moramo odigrati dobro tekmo. Verjamem, da bomo pravi."

KOŠARKA
39. EVROPSKO PRVENSTVO
OSMINA FINALA, Lille
Sobota ob 12.00:
LATVIJA - SLOVENIJA (4)
Ob 14.30:
GRČIJA - BELGIJA (2)
Ob 18.30:
ŠPANIJA - POLJSKA (1)
Ob 21.00:
FRANCIJA - TURČIJA (3)
Nedelja ob 12.00:
HRVAŠKA - ČEŠKA (6)
Ob 14.30:
SRBIJA - FINSKA (5)
Ob 18.30:
IZRAEL - ITALIJA (7)
Ob 21.00:
LITVA - GRUZIJA (8)

Iz Lilla

Slovenski košarkarji trenirali v Lillu
Slovenci že v soboto ob 12.00 z Latvijo