Veselje slovenskih košarkarjev na veličastnem sprejemu na Kongresnem trgu. Foto: BoBo
Veselje slovenskih košarkarjev na veličastnem sprejemu na Kongresnem trgu. Foto: BoBo
Goran Dragić
Kapetan z visoko dvignjenim pokalom! Foto: BoBo
20.000 navijačev na sprejemu za zlate junake
Navijači iz vse Slovenije prišli v Ljubljano na sprejem

"Z 18 leti je dokazal, da je pravi lider, in verjamem, da bo v prihodnosti še veliko medalj," je povedal Dragić.

Slovenska košarkarska reprezentanca, prihodnja štiri leta prva evropska velesila, se je iz Carigrada vrnila domov. Na Kongresnem trgu je kljub slabemu vremenu junake 40. evropskega prvenstva navdušeno pozdravilo kar 20 tisoč navijačev. Ob 20.30 so ob huronskem vpitju in zvokih Avsenikove Golice prišli na glavni oder, sledila je predstavitev vseh vpletenih v neverjetno zgodbo, ki je skoraj tri tedne presenečala košarkarsko Evropo.

"Aleksandar Đorđević je rekel, da bi morali Slovenci namesto mrežice iz Carigrada prinesti tablo, ker smo dosegli toliko trojk od table. Na žalost nismo našli ključa 24, da bi tablo vzeli s seboj," je začel Goran Dragić, ki se je spomnil svojega predhodnika na položaju organizatorja igre. "Spominjam se dni, ko mi je bil Jaka Lakovič mentor. Rad bi se mu zahvalil ... Jale, rad te imam." Seveda je Gogi dobil tudi tisto, kar pritiče najboljšemu igralcu prvenstva. Vsi so mu skandirali: "MVP, MVP, moj kapetan."

Luka Dončić, največji talent evropske košarke, ki je bil z Dragićem izbran v najboljšo peterko prvenstva, je navijače pomiril z oceno, da poškodba gležnja, ki jo je staknil v finalu proti Srbiji, ni hujša: "Teden ali dva, pa se vrnem."

Izjemen odziv občinstva je doživel tudi Anthony Randolph. Vse je navdušil, ko je množico v polomljeni slovenščini pozval: "Kdor ne skače, ni Sloven'c, hej, hej, hej."

In množica je res rajala, skakala, mahala z zastavami. Česa podobnega Kongresni trg še ni doživel! Ogromen aplavz so dobili tudi vsi preostali reprezentanti in seveda "poveljnik" Igor Kokoškov, ki je povedal, da je treba biti ponosen na to, kako so fantje predstavljali slovensko košarko.

Klemen Prepelič se je spet zahvalil vsem: "Hvala! Predstava vseh nas je bila življenjska. Za to smo zaslužni vsi. Ko smo videli, da so naši navijači naredili prevlado nad srbskimi na tribunah, si nismo mogli dovoliti, da izgubimo na igrišču."

Jaka Blažič se je pošalil, da je naslov prvaka nekaj normalnega. "Ne vem, zakaj ste tako presenečeni. Mi smo to vedeli že od začetka. Vesel in ponosen sem, da sem Slovenec in da ta uspeh delim danes z vami."

Le za politike ni imel nihče potrpljenja. Ministrico Majo Makovec Brenčič so izžvižgali.

.

Množico sta pred prihodom košarkarjev ogrevali skupina Kingston (posebej za sprejem je pripravila novo navijaško himno Alle alle Slovenija je prvak Evrope) in Nuša Derenda. Lep sprejem so doživele tudi slovenske odbojkarice, srebrne na domačem SP-ju do 23 let.

Že ob pristanku letala je bilo na Brniku izredno vzdušje, zbralo se je približno tisoč ljudi. Goran Dragić, ki je prinesel pokal iz letala, je v prvi izjavi za TV SLO o tem, ali bo končal kariero ali pa si bo premislil, ponovil, da bi nadaljeval le s selektorjem Igorjem Kokoškovom in da ga vsi bližnji silijo, naj si premisli. "Oči pritiska, Zoran pritiska, žena pritiska (naj nadaljujem reprezentančno kariero). Samo čakam, da bodo še otroci. Glava se mora najprej ohladiti!"

20.000 navijačev na sprejemu za zlate junake
Navijači iz vse Slovenije prišli v Ljubljano na sprejem