Zaradi uigrane ekipe je bilo kar težko izpostaviti enega samega košarkarja. Precej medijev je pohvalilo Luko Dončića, ki sta mu do trojnega dvojčka zmanjkali le dve podaji. Foto: EPA
Zaradi uigrane ekipe je bilo kar težko izpostaviti enega samega košarkarja. Precej medijev je pohvalilo Luko Dončića, ki sta mu do trojnega dvojčka zmanjkali le dve podaji. Foto: EPA
Prvi odzivi po prvi uvrstitvi v finale

Srbski B92 piše, da je "Slovenija zgazila aktualnega prvaka Španijo in se zasluženo uvrstila v svoj prvi finale na velikih tekmovanjih. Videli smo šolo Igorja Kokoškova, njegovi varovanci so za tri točke metali nerealno dobro 14/25. Slovenija je prava paša za oči in se je zasluženo prebila v finale. Že od samega začetka turnirja igrajo najlepšo košarko, kar so pokazali tudi v polfinalu."

Španci takega poraza ne pomnijo od leta 2005
Podobno navdušeni so tudi na Hrvaškem, kjer večina še obžaluje hitri izpad njihove reprezentance v osmini finala proti Rusiji. Jutarnji je strnil misli: "Sosedom je uspelo to, kar smo mi sanjali. Lahkotnost, natančnost, čvrsta obramba in raznovrstnost v napadu so bili razlog, da je Slovenija senzacionalno prepričljivo potopila branilce naslova. Španci takega poraza ne pomnijo od leta 2005, ko jih je Francija v boju za bron premagala za 30 točk."

V Sloveniji vlada norišnica
Precej medijev je bilo navdušenih nad Luko Dončićem (11 točk, 12 skokov in 8 podaj). Številni so poudarjali, da sta 18-letniku zmanjkali le dve podaji do zgodovinskega trojnega dvojčka. Pri Indexu so prepričani, da je bil najboljši igralec, zapisali pa so še, da v Sloveniji vlada prava norišnica: "Čudežna Slovenija je razbila Španijo."

"Dončić končal španske sanje"
Razmerja na igrišču so bila popolnoma jasna, zato so podoben slog ubrali tudi v Španiji. Novinarji Marce so poudarili, da se je Slovenija z odlično igro prebila v svoj prvi finale. Poudarili so tudi nemoč furije v napadu: "Slovenska obramba je popolnoma onemogočila španski napad, hitro so pokrivali svoje igralce." Pri Asu so poudarili, da Dončić igra v Španiji: "Slovenec Dončić je končal evropske sanje Španije. To je res težka noč za špansko košarko." Poudarili so še, da je res težko dolgo vztrajati na vrhu Evrope in očitno prihaja nov čas."

Široka klop
Reuters je slovensko predstavo opisal kot "vrhunsko", pri spletni strani Evrolige pa so seveda precej prostora namenili košarkarjem, ki igrajo v tem tekmovanju, poudarili so izjemno široko slovensko klop, saj je kar devet igralcev doseglo vsaj pet točk.

Evropa bo Slovenijo lahko na tem prvenstvu zadnjič občudovala v nedeljo zvečer, ko bo na vrsti tekma za zlato medaljo ...

Prvi odzivi po prvi uvrstitvi v finale