Josh Adams je bil z 19 točkami prvi ljubljanski strelec. Foto: www.alesfevzer.com
Josh Adams je bil z 19 točkami prvi ljubljanski strelec. Foto: www.alesfevzer.com

Čeprav je sezona še zelo dolga, pa s slabim začetkom slovenski prvaki za napredovanjem v izločilne boje zaostajajo za dve zmagi. Že vso sezono Jurici Golemcu preglavice povzročajo poškodbe. Ko je že mislil, da bo po premoru lahko računal na širši kader, pa so se okrevanja zavlekla, zdaj pa se je na bolniškem seznamu znašlo še novo ime – Marko Radovanović. Že predtem je ostal tudi brez Jana Kosija, tako da ima na voljo le tri visoke košarkarje.

V postavi je tokrat Kosi sicer bil, a enako kot Lovro Gnjidić le na klopi le za številko. Tako je imel Golemac le osmerico, od tega pa je imel Mirko Mulalić minimalno minutažo. Tako kot v Laktaših, kjer so sicer po slabem začetku slovenski prvaki odigrali zelo dober drugi polčas, je bilo tudi tokrat prisotnih veliko nihanj v igri, kar je tudi posledica omejene rotacije.

Prvi domači strelec je bil z 19 točkami Josh Adams, 18 jih je ob sedmih podajah dodal Yogi Ferrell, 16 Marko Jeremić, 15 pa Amar Alibegović, ki je imel tudi osem skokov.

Zmaji bodo v naslednjem krogu gostovali v Litvi pri Lietkabelisu. Foto: www.alesfevzer.com
Zmaji bodo v naslednjem krogu gostovali v Litvi pri Lietkabelisu. Foto: www.alesfevzer.com

Bili so bolj agresivni, intenzivni, energični, fizični … Preveč točk smo dobili še posebej v drugem polčasu, ko so se sprehajali pod obroč. Nismo uspeli zaustaviti njihovih glavnih igralcev. Imeli smo nekaj priložnosti, a smo sprejeli potem tudi nekaj slabih odločitev v napadu. V igri je bilo preveč padcev, kar nas je stalo zmage.

Jurica Golemac

Že po dobrih treh minutah je Ronen Ginzburg posredoval z minuto odmora, potem ko so zmaji udarno začeli dvoboj. Takoj zatem je Ferrell povišal domačo prednost na devet, je pa tri minute kasneje 'timeout' vzel tudi Golemac, potem ko so gostje iz Ukrajine prišli na -4. Po njem je Adams, ki je v prvi četrtini dosegel devet točk – Ferrell jih je osem –, zadel trojko, Olimpija pa je po prvih desetih minutah vodila s 24:18.

V prvi četrtini je Prometej izgubil pet žog, Ljubljančani pa le eno, a so dve takoj na začetku druge in gostje so se povsem približali. Kar nekaj napadov so zmaji (neuspešno) zaključili po individualnih akcijah, gostje pa so ob koncu 16. minute pa so s košem najnevarnejšega igralca Giana Clavella prvič povedli. Olimpija je ponovno prevzela pobudo, toda slabo odigrala zaključek četrtine, tako da je Prometej na odmor odšel s prednostjo. Trojko je ob sireni za 39:40 zadel Clavell.

Adams ob koncu zgrešil trojko za izenačenje

Cedevita Olimpija izgubila še proti Prometeju

Tako kot je zaključil 817 prvega, je Clavell tudi drugega odprl s trojko. Prometej je v prvem polčasu zadel le trikrat za tri (17%), v dobrih treh minutah drugega dela pa vse štiri poskuse in povedel z dvomestno razliko. Gostje so zlahka izigravali domačo obrambo, toda zaključek četrtine je pripadel zmajem, ki so na krilih Jeremića in njegovih metov z razdalje ujeli priključek (64:66).

Na začetku zadnje četrtine je Matic Rebec, ki bo vsaj še en mesec igral v Stožicah, saj je podaljšal kratkoročno pogodbo, s trojko popeljal Olimpijo v vodstvo, nato pa je izza črte zadel še Edo Murić. Zmaji so v zadnji četrtini zbrali več napadalnih skokov kot predtem v celem srečanju, česar pa niso unovčili, saj je Prometej dobri dve minuti pred koncem s serijo 7:0, ko Ljubljančani skoraj tri minute niso zadeli, povedel za pet. Jeremić je zadnji minuti vlil upanje s trojko, napad zatem je z izgubljeno žogo zapravil Ferrell, nato pa je 15 sekund pred koncem Adams s črte prsotih metov približal na -3. Po veliki napaki gostov je Rebec prišel do žoge, našel Adamsa, ki pa je izz črte zgrešil za izenačenje.


5. krog,:
CEDEVITA OLIMPIJA – PROMETEJ
89:94 (24:18, 15:22, 25:26, 25:28)
1200; Adams 19, Ferrell 18, Jeremić 16, Alibegović 15, Omić 11, Rebec in Murić po 5; Clavell in Agada po 21, Kennedy 20, Stephens 10, Balvin 7, Tkačenko 6, Lukašov 5, Lipovij in Hogue po 2.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

JL BOURG – BURSASPOR 80:89

REYER VENEZIA – LIETKABELIS 74:71

CLUJ NAPOCA - BRESCIA 91:86

RATIOPHARM ULM - JOVENTUT 54:68

Lestvica:                         
JOVENTUT                 5  4 1  9
JL BOURG                 5  4 1  9
BURSASPOR                5  3 2  8
REYER VENEZIA            5  3 2  8
PROMETEJ                 5  3 2  8
CLUJ NAPOCA              5  2 3  7
BRESCIA                  5  2 3  7
RATIOPHARM ULM           5  2 3  7
LIETKABELIS              5  2 3  7
CEDEVITA OLIMPIJA        5  0 5  5