Šampionska ekipa, ki bo naslednjo sezono precej drugačna. Zapustil naj bi jo tudi trener Aleksandar Džikić, ki je imel spet povsem premočeno srajco, na fotografiji pa ga vidimo z novo frizuro, saj so mu njegovi soigralci pobrili glavo. Foto: MMC RTV SLO/Jan Pirnat
Šampionska ekipa, ki bo naslednjo sezono precej drugačna. Zapustil naj bi jo tudi trener Aleksandar Džikić, ki je imel spet povsem premočeno srajco, na fotografiji pa ga vidimo z novo frizuro, saj so mu njegovi soigralci pobrili glavo. Foto: MMC RTV SLO/Jan Pirnat
Zoran Dragić
Zoran Dragić se je pred sezono odločal, ali igrati za Union Olimpijo ali za Krko. V novomeški ekipi je naredil velik korak naprej in bil izbran za najboljšega igralca finalne serije državnega prvenstva. Foto: MMC RTV SLO/Jan Pirnat
Sašo Udovič
Med gledalci je bil tudi nekdanji nogometni reprezentant Sašo Udovič. Foto: MMC RTV SLO/Jan Pirnat
Krka ubranila naslov
Slavje Krke ob naslovu prvaka

Novomeščani so letos zares prijetno presenetili. Malokdo je pred sezono verjel, da so državni prvaki sposobni tako vrhunskih predstav in rezultatov. Začelo se je z zmago v slovenskem superpokalu, kar je bil uvod v novo sezono. Sledile so konstanto dobre igre v Ligi NLB. Krka je celo nekaj časa vodila na jadranski lestvici, na koncu pa redni del končala kot tretja in se uvrstila na zaključni turnir. Vmes so se Novomeščani preizkusili tudi v Evropi. Osvojili so pokal Eurochallenge, ki je po kakovosti sicer tretje najmočnejše na stari celini, in kot drugi slovenski klub v vitrino pospravili evropsko lovoriko.

Prvič se je zgodilo, da Olimpiji dvakrat zapored ni uspelo postati državni prvak. Na krilih polne dvorane in glasnih navijačev, ki so sicer kar nekajkrat prestopili meje (na igrišče je poleg ogromnega števila papirjev priletel med drugim tudi kakšen pljunek), je Krki uspelo četrtič postati najboljši košarkarski kolektiv v Sloveniji. Trener Aleksandar Džikić, ki so mu med proslavljanjem naslova pobrili glavo, je osvojil tretji slovenski naslov.

Za Novomeščani je sanjska sezona
Po podelitvi se je "Džile", ki ga košarkarski navdušenci v Novem mestu enostavno obožujejo, najprej zahvalil navijačem in pozneje razkril glavni ključ za zmago: "Uspešno smo igrali v obrambi kombinacijo conske postavitve in obrambe mož na moža. Proti temu je zelo težko napadati." Po koncu tekme so srbskemu strokovnjaku igralci pobrili glavo.
Krka je znova veliko dela opravila z dobrim skokom (39:25). Najuspešnejši je bil s 13 ujetimi odbitimi žogami Zoran Dragić, ki je bil izbran za najkoristnejšega igralca finala. 21-letni branilec je prispeval še 12 točk.

Najboljši strelec tekme je bil z dvema več domači kapetan Jure Balažič. "Težko je opisati občutke. Lani nam je uspelo v Tivoliju, letos pa smo slavili doma, kar je še lepše. Vsi navijači proslavljajo z nami to zares sanjsko sezono. Ko je bilo najtežje, nas je publika dvignila in zares bi se jim v tem primeru zahvalil. Verjeli smo, da se bomo borili za naslov prvaka, a kaj takega nismo pričakovali. Presegli smo vsa pričakovanja. Tudi sanjati si ne bi upal kaj takega," je evforično po tekmi povedal Balažič.

Sezono končali na najlepši način

Poleg Dragića je v finalni seriji blestel tudi Dušan Djorjdević. Srbski organizator igre je odlično vodil Krko na parketu. Ves čas je pod njegovo taktirko novomeška vrsta igrala v visokem ritmu, vsi padci v igri pa so se največkrat zgodili, ko Djordjevića ni bilo v igri. "Brez besed sem. Na najlepši način smo zaključili to uspešno sezono, ko smo se uvrstili na zaključni turnir NLB lige in potem še osvojili Eurochallenge. Ta naslov pa je le krona izjemne sezone. Presrečen sem in rad bi se za vso podporo zahvalil našim navijačem. Pred sezono nisem vedel, kaj pričakovati. Dokazali smo, da igramo dobro. Te uspehi so zasluga celotnega moštva in prav vse smo zasluženo osvojili," je povedal Djordjević, ki je tokrat vpisal 13 točk.

Ilievski jezen na razmere v klubu

Razočaranje je bilo pri zmajih veliko. Dobro sezono, ko se jim je po sušnih letih znova uspelo uvrstiti med Top 16 Evrolige in ko so izpolnili praktično vse zastavljene cilje, so pokvarili prav v finalu. Igra in pristop Olimpije nista bila prava, preveč je bilo nihanj ter v vsako tekmo so zmaji praktično vstopili z -10 razlike in zares začeli igrati šele v drugi četrtini.

Kapetan Goran Jagodnik, ki je letos v zeleno-belem dresu doživel drugo košarkarsko pomlad, v finalu ni prikazal takih predstav kot na začetku in sredi sezone: "Za nami je težka serija. Na vsaki tekmi je praktično odločala ena žoga. Krka je dokazala, da je dobra ekipa. Sodniški kriterij – ne govorim o tem kot razlogu za naš poraz - je v finalu dopuščal grobo igro, kar bolj ustreza Krki. Čestital bi nasprotniku za osvojeno lovoriko in upam, da so tudi gledalci uživali." Na zadnjem srečanju je Jagodnik dosegel devet točk in sedem skokov.

Vlado Ilievski po koncu obračuna ni mogel skriti razočaranja in jeze ob porazu. Razloge za neuspeh organizator igre vidi tudi v razmerah v klubu: "Ljudje v klubu morajo razmisliti o samem delu. Menjava ekipe in trenerja ter ta nestanovitnost ekipe vse na koncu prinese tak rezultat. Lahko bi bilo sicer tudi drugače in bi mi dobili to tekmo ali pa prejšnjo v Ljubljani. Ta sezona je bila sicer lepa in je popotnica za naprej. Te igrice, ki se grejo okoli kluba, in kdo bo ostal in kdo ne ter da se ekipa tako menja, pomenijo korak nazaj. V nasprotnem primeru, da bo dalj časa deloval predsednik kluba, da se od trenerja ne zahteva le rezultata, ampak, da zgradi kvalitetno ekipo, potem lahko gre naprej. S tem proračunom v Evroligi se sicer lahko ponovi pravljica, kakršna je bila letos, a dolgoročno je težko pričakovati uspeh."

Krka ubranila naslov
Slavje Krke ob naslovu prvaka