Union Olimpija je po šestih letih spet dobila uvodno tekmo Evrolige. Foto: Sandi Fišer
Union Olimpija je po šestih letih spet dobila uvodno tekmo Evrolige. Foto: Sandi Fišer
Zmaji naslednji teden v četrtek gostujejo pri Armani Jeans Milanu, nato pa 4. novembra v Stožice pride slavni Panathinaikos. Foto: Sandi Fišer
Kennyju Gregory je iz igre metal 8/14, v podaljških pa je blestel predvsem v obrambi, ko je "zalepil" tudi dve "banani". Njegovo statistiko kazijo štiri izgubljene žoge. Foto: Sandi Fišer
Prijetno presenečenje je bila tudi igra Giorgija Šermadinija. Gruzijec je v 16 minutah igre dosegel 11 točk. Foto: Sandi Fišer
Sašo Ožbolt
Sašo Ožbolt je dosegel 4 točke (met 1/6) in prispeval 5 podaj ter 4 skoke. Foto: Sandi Fišer
Na tribunah se je zbralo okoli 9.000 gledalcev. Zdaj ni skoraj nobenega dvoma, da bo tekma s Panathinaikosom razprodana. Foto: Sandi Fišer
Zmaji sanjsko začeli Evroligo

V dvoboju za košarkarske sladokusce so turški pivovarji klonili šele po dveh podaljških (95.90). Statistično je bil najbolj učinkovit posameznik srečanja Kevinn Pinkney. Ameriški center v zeleno-belem dresu je dosegel statistični indeks 26. V ključnih trenutkih je zadel dve zelo pomembni trojki, poleg tega pa je ohranil tudi mirno kri na črti za proste mete. "Vsako tekmo verjamem, da lahko zmagamo. Danes smo si to zaslužili. Veliko stvari se je dogajalo na igrišču in zunaj njega, vendar smo odločno pristopili in zasluženo zmagali. Bil sem kar utrujen po rednem delu, a nam je publika dala dodaten motiv in energijo z glasnim spodbujanjem po vsakem košu, tako da ni bilo težko," je takoj po tekmi dejal Pinkney, ki je tako kot Igor Rakočević na nasprotni strani dosegel 23 točk.

Okrepitve dokazale svojo vrednost
Nove okrepitve so šele na začetku tedna dobile dovoljenje za nastop in praktično vsi so potrdili zaupanje v njihove sposobnosti. "Realno gledano z ekipo, s katero smo igrali zadnje tekme, ne bi bili niti blizu Efesa. Pinkney, Gregory in Šermadini so dokazali, da so dobre okrepitve. Za Vrkića in Perryja sem prepričan, da to še bosta. Imamo 12 kvalitetnih igralcev in v Evroligi bo minut dovolj za vse. Glavno je, da Olimpija zmaguje," je pomemben delež novih igralcev poudaril Goran Jagodnik.
Novi kapetan ljubljanske zasedbe je skupaj s Pinkneyjem v odločilnih trenutkih prevzel odgovornost v svoje roke. Priljubljeni "Jagoda" je prispeval 21 točk, v ključnem delu tekme pa je znal izsiliti osebne napake in nato še realizirati proste mete (izza črte prostih metov 8/9). "Na igrišču je bilo zelo lepo. Na koncu se je vse izteklo po naših željah. Imeli smo tudi nekaj sreče, a ta spremlja hrabre. Veselimo se te zmage. Vesel sem, da se je zbralo toliko ljudi in upam, da bo čez 14 dni še več gledalcev. Efes Pilsen je zelo kvalitetna ekipa. Odločila je praktično ena žoga. Važno je, da dve točki ostajata v Stožicah. Lahko gremo optimistično v nove tekme," je še dodal najstarejši med zmaji.
Vzdušje preseglo pričakovanja
Zvesti privrženci Olimpije so še kar nekaj časa po koncu srečanja navijali v dvorani. Samo vzdušje in glasno spodbujanje zmajev sta dokaz, da je Ljubljana željna vrhunske košarke, za katero je bila ob vseh težavah v zadnjih letih prikrajšana. Nad samim vzdušjem v stoženski lepotici so bili navdušeni tudi glavni akterji na parketu. "Po pravici povedano nisem pričakoval takega vzdušja. Lahko le upamo, da bo vsako tekmo tako," je dejal prvi strelec Olimpije Pinkney.

Kenny Gregory
pa je pristavil: "Upal sem, da se bo zbralo tako lepo število gledalcev in pripravilo tako vzdušje. Zdaj lahko le upamo, da bomo z dobrimi igrami to ohranili in morda še povečali obisk." Prav 31-letni Američan je poleg Pinkneyja od novih igralcev pokazal največ. Izkazal se je s konstanto igro skozi vse srečanje. Prispeval je 16 točk, s šestimi ujetimi odbitimi žogami pa je bil skupaj s Pinkneyjem tudi najboljši v tem elementu v domači vrsti. Navdušil je z dvema lepima zabijanjema in nekaterimi uspešnimi obrambnimi akcijami.

Gregory: "Ena najbolj razburljivih tekem v karieri!"
O sami tekmi je izkušeni krilni košarkar povedal: "Nedvomno je bilo to eno izmed najbolj razburljivih srečanj, kar sem jih odigral v karieri. Oboji smo imeli številne priložnosti za zmago. Mislim, da je glavno, da se nismo predali. Tudi ko smo izgubljali, smo še naprej igrali enako zavzeto tako v napadu kot tudi v obrambi."
Morda je nekoliko razočaral le Maruqe Perry. V Evropi dobro uveljavljeni organizator igre se je zadnji priključil moštvu in prepričan je, da bo hitro ujel pravi ritem: "Opravili smo svoje delo, kar je najpomembnejše. Navijači so opravili odlično delo. Njihova energija nam je bila v veliko pomoč. Zdaj je treba vzeti le tekmo za tekmo in rezultat ne bo izostal. Sam se še prilagajam, ampak ekipa je prava. Iz treninga v trening bomo boljši."

Šermadini prepričan o zmagi nad Panathinaikosom
Naslednja domača tekma, ki bo 4. novembra proti še slovitejšemu nasprotniku - atenskemu gigantu Panathinaikosu, bo še posebej pomembna za Giorgija Šermadinija. Visoki gruzijski center je v Ljubljano prispel na posodo prav iz vrst velikana evropske košarke Paa. "Za nami je zelo težka tekma. Vsi smo zadovoljni, da smo zmagali. Treba je le nadaljevati v takem ritmu. Vsekakor bo Panathinaikosu težko igrati tu. Lahko igramo tudi z njimi, igramo lahko z vsakim. Zame bo tekma nekaj posebnega in pričakujem zmago Olimpije," je povedal Šermadini, ki verjame, da lahko v Stožicah kapitulira tudi velika vojska Željka Obradovića.

Končno sreča tudi na strani zmajev

V naslednje tekme se je ozrl tudi Sašo Ožbolt. Junak zmage proti Krki tokrat ni imel strelskega dne, a je bil zadolžen za pokrivanje izjemnega strelca Rakočevića. "Vtisi po taki tekmi so res fenomenalni. Na koncu smo za spremembo imeli nekaj več sreče. Mislim, da smo si to zaslužili, saj smo si res prigarali to zmago. Res neverjetna tekma. Tudi gledalci so prišli na svoj račun in na srečo se je vse izšlo na naš in račun navijačev," je po zmagi prešerno zatrdil Sašo, ki je tudi prepričan, da lahko Olimpija po dveh evroligaških srečanjih ostane neporažena. "Smo samozavestni. Verjamemo, da lahko dobimo tudi tekmo v Milanu. Armani Jeans ni tako kvaliteten in prepričani smo, da lahko vzamemo dve točki in tak začetek bi bil res neverjeten. Rezerve so tako v napadu kot tudi v obrambi. Sam met nam ni stekel in tudi obramba ni bila na nivoju s prejšnjih tekem."

Zmaji sanjsko začeli Evroligo