V Evropskem pokalu v povprečju daje malce manj kot deset točk na tekmo, v Ligi ABA pa dobrih šest. Povprečje mu nekoliko kvarijo tiste tekme, ko je bil na parketu le kratek čas, kadar pa je imel občutnejšo minutažo, pa jo je praviloma dobro izkoristil. Foto: Partizan NIS/Dragana Stjepanović
V Evropskem pokalu v povprečju daje malce manj kot deset točk na tekmo, v Ligi ABA pa dobrih šest. Povprečje mu nekoliko kvarijo tiste tekme, ko je bil na parketu le kratek čas, kadar pa je imel občutnejšo minutažo, pa jo je praviloma dobro izkoristil. Foto: Partizan NIS/Dragana Stjepanović

Ni imelo veliko slovenskih košarkarjev priložnosti oziroma bolje rečeno privilegija igrati za slovitega srbskega strokovnjaka. Rašo Nesterović je kot mladinec prišel k Partizanu, ki ga je tedaj legendarni Žoc že popeljal na vrh Evrope. Zdajšnji generalni sekretar KZS-ja je le kratek čas sodeloval z njim, saj je bil sicer član mladinske selekcije. Pri Panathinaikosu so pod njegovo taktirko zaigrali naturalizirani Arriel McDonald, Jaka Lakovič, Sani Bečirović in Jurica Golemac, za kratko pa je pod njegovim vodstvom dres Fenerbahčeja nosil Gašper Vidmar.

Vesel, kako se stvari odvijajo

Treme pred prvim stikom z Željkom ni bilo. Sem pa res komaj čakal, da ta preizkušnja pride, da se delo začne in pokažem, kar znam. Želja je bila res velika.

O Željku Obradoviću

Pred letošnjo sezono se je na veliko presenečenje Obradović vrnil v klub, kjer je končal igralsko kariero in tako uspešno začel bogato trenersko pot. Sestavil je kakovostno zasedbo, ki je mešanica izkušenih tujcev in nekaterih domačih igralcev ter zelo nadarjenih mladeničev, ki jim Željko namenja tudi zajetno priložnost. Eden teh je obetavni Gregor Glas, 20-letni slovenski branilec, ki postaja vse pomembnejši člen slovite črno-bele zasedbe: "Zelo sem zadovoljen, česa takega na začetku sezone nisem mogel pričakovati. Tudi nisem imel nekih velikih pričakovanj. Bolj ali manj razmišljam le o delu in kako treniram. Verjamem, da mi bo to prineslo vse drugo. Res sem vesel, kako se stvari odvijajo."

Kako tudi ne bi bil. 197 centimetrov visoki Krčan je avgusta prišel k Partizanu na preizkušnjo, na pripravah pa je prepričal Obradovića in septembra tudi podpisal triletno pogodbo: "Na priprave sem šel s pozitivno miselnostjo. Zadal sem si le eno stvar – da dam na vsakem treningu res vse od sebe in pokažem, kar znam. Želel sem biti popolnoma osredotočen na delo in vse, kar se bo dogajalo. To je bilo odvisno od mene, s stvarmi, na katere pa ne morem vplivati, pa ne bi bilo smiselno, da bi se obremenjeval. Glavna stvar je bila, da sem bil posvečen treningom."

Po koncu prejšnje sezone, ko je navdušil pri Dynamicu in bil med najboljšimi strelci srbske lige, je v pogovoru za MMC povedal, da bi rad šel stopničko višje, a še vedno v klub, kjer bo imel neko vlogo v ekipi in se bo hkrati lahko razvijal v pravi smeri. Prerasel je klub iz Dorćola, a ostal v Beogradu, vse želje pa so se uresničile pri tako močni ekipi, ki sodi v krog favoritov za slavje v Ligi ABA in Evropskem pokalu: "Na začetku zagotovo nisem pričakoval, da bom v takem klubu imel večjo vlogo. Sem sem prišel predvsem zaradi ljudi, ki vodijo ta klub. Predvsem seveda zaradi trenerja. Verjel sem v proces in kaj mi vse skupaj lahko dolgoročno prinese."

Obradovićeva posvečenost delu je neverjetna

Pred sezono 2019/20 je iz koprske Primorske odšel v srbsko prestolnico k Dynamicu, kamor je sledil Miru Aliloviću. Potem ko se je njegova epizoda v Srbiji končala, je Alilović postal pomočnik trenerja pri Cedeviti Olimpiji, s katero je bil v stiku tudi Glas, toda dogovora ni bilo: "Nisem bil razočaran, da se ni izšlo. V tistem trenutku sem pri sebi čutil, da to ni prava stvar zame. Da ne bom dobil prave vloge. Ko se je potem ponudila priložnost, da se pridružim Partizanu na pripravah, sem razmišljal le o tem. Drugih ponudb mi sploh niso predstavili. Popolnoma sem se osredotočil le na to in se stoodstotno pripravil. Razmišljal sem le o tem in upal na najboljše."

Pred dobrimi tremi leti je s 17 leti, štirimi meseci in 16 dnevi postal najmlajši, ki je oblekel slovenski dres. Foto: Partizan NIS/Dragana Stjepanović
Pred dobrimi tremi leti je s 17 leti, štirimi meseci in 16 dnevi postal najmlajši, ki je oblekel slovenski dres. Foto: Partizan NIS/Dragana Stjepanović

Alilović je, ko sta še sodelovala pri Dynamicu, zanj dejal, da zares trdo dela, obenem pa je dovzeten tako za nasvete kot za kritiko. Da se trdo delo izplača, zdaj Gregor dokazuje pod vodstvom Obradovića: "Iz dneva v dan poskušam biti boljši, se dokazovati in izkoristiti vsako priložnost. Če se trudiš in dobro delaš, boš dobil priložnost. Zelo sem hvaležen, da je tako. To je nekaj najlepšega. Delo daje rezultat, uspešna igra je plod trdega dela. Vedno sem bil pripravljen sprejeti kakršno koli kritiko. Zavedam se, da je vse to dobronamerno in da mi te stvari lahko samo koristijo oziroma pomagajo. Vesel sem, ko slišim od trenerja kar koli. Vse to skušam upoštevati in izkoristiti."

Obradovičevih nasvetov je veliko, vse zato, da njegovi varovanci ves čas napredujejo in se razvijajo v vrhunske igralce: "On bo z vsakim govoril v trenutku, ko vidi, da na neki način lahko pomaga. Kadar koli je kaj narobe, bo popravil, ko je kaj prav, bo pohvalil. Res lahko rečem same pozitivne stvari. Popolnoma je predan košarki in delu. To je zanj najpomembnejše. Za vsakega od nas želi, da iz dneva v dan napreduje. Vsako stvar, za katero misli, da nam bo pomagala, bo ponovil, kolikokrat bo treba, samo da se nekaj naučimo. Neverjetna je njegova posvečenost. Lahko smo hvaležni za ta privilegij, ki ga imamo."

Partizan včasih tudi v gosteh, kot bi bil doma

Derbi z Zvezdo je res nekaj posebnega. Imel sem to priložnost, da sem ga doživel. Žal se ni izšlo po naših željah. Vzdušje je bilo posebno, neverjetno. Vsi komaj čakamo, da bomo mi doma, da še nam občinstvo pomaga, in upam, da bo takrat razplet drugačen.

O derbiju s Crveno zvezdo

"Ta priložnost je res posebna. Mogoče se tega sploh še ne zavedam. Osredotočen sem in skušam odnesti čim več. Vem, da lahko napredujem samo tako, da se čim več naučim. Smo mlada ekipa in zavedamo se, da moramo trdo delati. Le tako lahko rastemo kot ekipa," je dodal Glas, ki je na začetku sezone dobil le malo priložnosti, zdaj pa postaja vse pomembnejši v Partizanovi rotaciji. Ko je dobil konkretnejšo minutažo, je zaupanje z učinkovitimi predstavami slovenski ostrostrelec, ki je sposoben zadevati z vseh položajev, hkrati pa je dober tudi v prodoru, upravičil. V izjavah ga je Obradović nekajkrat celo javno pohvalil, kar Krčanu razumljivo predstavlja dodatno motivacijo.

V obeh tekmovanjih so Beograjčani izgubili po dvakrat in sodijo v sam vrh. Na treh tekmah v Evropskem pokalu in na treh v Ligi ABA je Glas dosegel dvomestno število točk. Izkazal se je z 20 proti močnemu Lokomotivu, 19 jih je dal Splitu, 18 pa Wroclawu. Z dobrimi predstavami je navdušil tudi navijače Partizana, ki veljajo za zelo zahtevne, a obenem zelo zveste. Na neki način je že postal ljubljenec Grobarjev: "Vsi čutimo to podporo. Navijači so res neverjetni, po vsaki tekmi so nas letos podprli. Tudi ko gremo na gostovanja, se včasih počutimo, kot da igramo doma. To je velik privilegij, tega se zavedamo in je neka dodatna motivacija za vse nas. Res smo hvaležni za tako podporo."

Na krilih navijačev je, kot pravi, tudi lažje igrati dobro obrambo, po kateri so tako ali tako znane vse Obradovićeve ekipe: "Najpomembnejša je koncentracija. To od nas zahteva. Le tako lahko napredujemo in si čim hitreje zapomnimo stvari, da čim prej damo čez proces učenja in rastemo iz dneva v dan. To je prva stvar, ki vodi do dobre obrambe. Poleg te posvečenosti in koncentracije je druga želja. Stojimo kot prava ekipa v vsakem trenutku. Na vsakem treningu delamo vsako stvar stoodstotno, kar potem le prenesemo na tekmo. Tretja stvar pa so navijači, ki nas vsako tekmo dvignejo še raven višje."

Upa, da bo znova dobil priložnost v reprezentanci

Sorodna novica Jeseniško odkritje Reala, ki se z odločnimi koraki uveljavlja v Španiji

Gregor je še vedno najmlajši debitant v dresu slovenske članske reprezentance. Lani je nato kandidiral za nastop v izbrani vrsti, ki se je pripravljala za olimpijski kvalifikacijski turnir, toda mesta med potniki v Kaunas si ni izboril. Je pa zato blestel v dresu selekcije mlajših članov, ki je osvojila t. i. "challenger". Glas je bil MVP turnirja: "Bilo je super. Res smo bili dobra ekipa, vzdušje je bilo vrhunsko. Škoda, da ni bilo na koncu pravega evropskega prvenstva, ker mislim, da bi lahko prišli zelo visoko. Zagotovo bi merili na medaljo. Sicer smo se imeli v Grčiji zelo lepo. Energija je bila prava, naša generacija je res zelo povezana. Škoda, da ni bilo z nami še Žige Samarja, ki se je poškodoval. Če bi bil še on, sploh ne bi bilo "fer". Že tako smo, ne bom rekel zlahka, ampak zelo prepričljivo zmagovali. Z njim bi bili še kar precej odstotkov boljši. Še enkrat pravim, škoda le, da ni bilo pravega prvenstva."

Z zadnjimi igrami je pošteno potrkal na vrata članske reprezentance, kjer bi si moral kmalu izboriti tudi pomembno vlogo. Pred izbrano vrsto so zdaj tri poletja z velikimi tekmovanji. "Slovenija je v Tokiu igrala res lepo. Vsi smo bili ponosni, škoda je le za tisti malce slabši konec. Vsekakor so si zaslužili medaljo. Vseeno bo priložnosti še veliko. Mislim, da je ekipa res močna na vseh položajih, moramo se le sestaviti in povezati, kot se je zdaj, in prepričan sem, da lahko merimo na najvišja mesta v katerem koli tekmovanju," je še povedal Glas. "Vedno sem rad del tega in vedno sem se z veseljem odzval. Upam, da bom vpoklican in bom lahko ekipi pomagal na kakršen koli način."

Glas se veseli obeh izzivov proti Finski

Na seznamu so reprezentančni kandidati in slovenski košarkarji, ki igrajo v najmočnejših tujih prvenstvih oz. ligah.

Košarkar (klub)TekmaMi.Točke (met)Sk.Po.
Nejc Barič (Split/HRV)

ABA: Partizan - Split 109:49

ABA: Split - Crvena zvezda 62:66

20

20

0 (0/2 za dve, 0/5 za tri)

5 (1/2 za dve, 0/2 za tri)

1

2

1

2

Jaka Blažič (Cedevita Olimpija)

Pokal: Zlatorog - Olimpija 62:86

ABA: Krka - Olimpija 83:90

13

36

7 (3/5 za dve, 0/4 za tri)

6 (1/4 za dve, 0/2 za tri)

4

4

3

1

Vlatko Čančar (Denver Nuggets/ZDA)

Dallas - Denver 103:89

Houston - Denver 111:124

11

15

0 (0/1 za dve)

11 (4/4 za dve, 1/3 za tri)

0

1

2

1

Jakob Čebašek (Leuven Bears/BEL)

BNXT: Leuven - Oostende 77:90

BNXT: Leuven - Aalst 103:73

25

34

14 (3/4 za dve, 1/2 za tri)

9 (2/5 za dve, 1/5 za tri)

1

7

4

6

Žiga Dimec (Anwil Włocławek/POL)

ENBL: Anwil - Brno 86:82

DP: Anwil - Stal 107:88

DP: Zielona Gora - Anwil 79:83

20

17

22

7 (3/7 za dve)

6 (2/3 za dve)

9 (3/4 za dve)

8

4

6

0

1

0

Luka Dončić (Dallas Mavericks/ZDA)

Dallas - Orlando 108:92

Memphis - Dallas 85:112

New York - Dallas 108:85

Dallas - Chicago 113:99

Houston - Dallas 106:130

Dallas - Golden State 99:82

Dallas - Denver 103:89

Oklahoma City - Dallas 86:95

31

32

36

35

/

34

34

31

23 (6/13 za dve, 1/6 za tri)

27 (12/16 za dve, 0/6 za tri)

21 (7/14 za dve, 1/9 za tri)

22 (6/17 za dve, 2/6 za tri)

/

26 (5/10 za dve, 2/8 za tri)

21 (6/12 za dve, 1/6 za tri)

14 (4/8 za dve, 2/6 za tri)

9

12

11

14

/

7

8

9

3

10

5

14

/

8

15

10

Goran Dragić (Toronto Raptors/KAN)

/

Zoran Dragić (Cedevita Olimpija)

/

Gregor Glas
(Partizan/SRB)

ABA: Studentski c. - Partizan 83:93

EC: Partizan - Trento 97:65

ABA: Partizan - Split 109:49

ABA: Partizan - Zadar 103:72

12

18

24

22

9 (3/3 za dve, 1/3 za tri)

7 (2/3 za dve, 1/3 za tri)

19 (3/4 za dve, 4/6 za tri)

5 (0/2 za dve, 1/5 za tri)

0

1

5

2

0

3

5

3

Blaž Habot (Cedevita Olimpija)

/

Alen Hodžić (Cedevita Olimpija)

Pokal: Zlatorog - Olimpija 62:86

ABA: Krka - Olimpija 83:90

29

5

8 (0/1 za dve, 2/5 za tri)

0

2

0

3

0

Gregor Hrovat (Elan Bearnais/FRA)

DP: Elan - Orleans 94:85

DP: Nanterre - Elan 101:77

28

27

17 (4/6 za dve, 1/4 za tri)

10 (2/2 za dve, 0/4 za tri)

6

3

4

3

Jaka Klobučar (brez kluba)

Jan Kosi (Krka)

DP: Krka - Podčetrtek 89:95

ABA: Krka - Olimpija 83:90

DP: Zlatorog - Krka 78:83

16

/

22

2

/

12 (5/6 za dve)

1

/

3

2

/

1

Martin Krampelj (Sioux Falls Skyforce/ZDA, razvojna liga)

Sioux Fallas - Memphis 105:113

Agua Caliente - Sioux Falls 96:95

Salt Lake City - Sioux Falls 93:103

Salt Lake City - Sioux Fallas 95:115

Sioux Fallas - Iowa 94:106

22

18

22

28

27

11 (4/4 za dve, 1/1 za tri)

2 (1/3 za dve)

6 (2/3 za dve, 0/2 za tri)

13 (4/9 za dve, 0/1 za tri)

14 (3/6 za dve, 1/4 za tri)

5

3

5

11

8

1

1

1

2

2

Luka Lapornik (Krka)

DP: Krka - Podčetrtek 89:95

ABA: Krka - Olimpija 83:90

DP: Zlatorog - Krka 78:83

33

28

22

7 (2/3 za dve, 0/8 za tri)

14 (2/3 za dve, 2/6 za tri)

14 (2/3 za dve, 3/3 za tri)

2

4

1

3

1

3

Miha Lapornik (Zlatorog Laško/Krka)

DP: Hopsi - Zlatorog 98:87

37

19 (2/8 za dve, 3/8 za tri)

3

6

Jurij Macura (Krka)

DP: Krka - Podčetrtek 89:95

ABA: Krka - Olimpija 83:90

DP: Zlatorog - Krka 78:83

25

15

12

17 (8/10 za dve)

6 (3/5 za dve)

0 (0/3 za dve)

12

7

2

0

2

0

Blaž Mesiček (OSE Lions/MAD)

DP: Lions - Duna Aszfalt 89:80

33

14 (3/8 za dve, 1/6 za tri)

8

5

Jordan Morgan (Reyer Venezia/ITA)

Edo Murić (Cedevita Olimpija)

Pokal: Zlatorog - Olimpija 62:86

ABA: Krka - Olimpija 83:90

21

18

11 (5/6 za dve, 0/1 za tri)

1 (0/3 za dve, 0/2 za tri)

3

4

2

0

Aleksej Nikolić (San Pablo Burgos/ŠPA)

poškodovan

Alen Omić (Cedevita Olimpija)

Pokal: Zlatorog - Olimpija 62:86

ABA: Krka - Olimpija 83:90

20

14

8 (4/5 za dve, 0/1 za tri)

7 (2/4 za dve)

6

2

2

1

Klemen Prepelič (Valencia/ŠPA)

EC: Ulm - Valencia 70:76

DP: Unicaja - Valencia 82:87

EC: Valencia - Bursaspor 86:68

24

20

20

2 (1/2 za dve, 0/7 za tri)

15 (1/6 za dve, 2/4 za tri)

11 (4/8 za dve, 0/5 za tri)

1

2

1

1

2

1

Rok Radović (Cedevita Junior/HRV)

DP: Alkar - Cedevita 82:85

DP: Sonik - Cedevita 62:70

24

28

2 (0/1 za dve, 0/2 za tri)

13 (4/7 za dve, 1/4 za tri)

4

7

1

1

Matic Rebec (Agribertocchi Orzinuovi/ITA, 2. liga)

DP: Orzinuovi - Udine 65:83

36

14 (3/3 za dve, 2/8 za tri)

115
Luka Rupnik (Yalovaspor/TUR)

DP: Gaziantep - Yalovaspor 81:54

20

5 (1/1 za dve, 0/4 za tri)

3

5

Žiga Samar (Fuenlabrada/ŠPA)

/

Žan Mark Šiško (Bayern München/NEM)

DP: Bayern - Bonn 100:81

EL: Bayern - Monaco 78:83

EL: Bayern - Žalgiris 74:65

DP: Bayern - Chemnitz 63:65

DP: Bamberg - Bayern 86:95

23

7

7

/

28

12 (0/1 za dve, 3/4 za tri)

0 (0/2 za dve)

0 (0/1 za dve)

/

8 (2/7 za tri)

1

1

0

/

1

7

2

1

/

4

Mike Tobey (Valencia/ŠPA)

EC: Ulm - Valencia 70:76

DP: Unicaja - Valencia 82:87

EC: Valencia - Bursaspor 86:68

19

21

14

11 (4/6 za dve, 1/2 za tri)

8 (4/4 za dve, 0/2 za tri)

6 (3/6 za dve, 0/1 za tri)

5

6

4

0

1

1Gl