Z zadnjo tekmo, ko so Spursi zanesljivo ugnali Atlanto, je bil Green že bolj zadovoljen. Dosegel je deset točk. Foto: MMC RTV SLO
Z zadnjo tekmo, ko so Spursi zanesljivo ugnali Atlanto, je bil Green že bolj zadovoljen. Dosegel je deset točk. Foto: MMC RTV SLO
Danny Green
Danny Green je stalni član prve peterke San Antonia. Foto: EPA
Danny Green
Green na šampionski paradi po osvojenem naslovu leta 2014. Foto: EPA

Pod taktirko karizmatičnega Gregga Popovicha si je 28-letni izvrstni strelec z razdalje izboril pomembno vlogo v moštvu in si dve leti po igranju v Sloveniji nadel šampionski prstan. Igranje za Spurse, ki so pod vodstvom novega selektorja ameriške reprezentance postali ena najuspešnejših franšiz v ligi, je v zadnjih letih nekaj posebnega in Popovich izbira le vrhunske igralce, s katerimi lahko vsako leto kandidira za naslov: "San Antonio je taka organizacija. Začne se pri vodstvu kluba in trenerju. Vedno poiščejo talentirane igralce, ki jih sestavijo v pravo moštvo, da vse deluje, kot mora. Vedno je v mislih naskok na naslov."

Že sezono po tem, ko je zapustil Ljubljano, je z Ostrogami zaigral v finalu. Tedaj je bil odličen in bil na dveh tekmah – Miami je serijo dobil s 4:3 – tudi najboljši strelec San Antonia. Skupaj je zadel 27 trojk, kar je še vedno rekord finalov najmočnejše lige na svetu. Kar Spursom ni uspelo leta 2013, pa jim je naslednjo sezono, ko so se Heatom oddolžili z zanesljivim slavjem v seriji s 4:1. Green je z osvojenim prstanom prišel v eminentno družbo. Obiskoval je univerzo North Carolina in z njo leta 2009 osvojil Ligo NCAA. S te slovite univerze je oba naslova uspelo združiti le še legendarnima Michaelu Jordanu in Jamesu Worthyju.

Letos še ni ujel pravega ritma
Po šampionski sezoni so imeli v San Antoniu kar nekaj težav s poškodbami in Green je dobil veliko priložnosti ter statistično odigral najboljšo sezono v karieri. V povprečju je dosegal skoraj 12 točk na tekmo: "Lani sem imel dobro sezono. V klubu smo imeli številne poškodbe, kar se je poznalo. Tako je bila moja minutaža večja in sem igral pomembnejšo vlogo. Ujel sem pravo formo in pravi ritem v napadu. Bil sem samozavestnejši in upam, da mi bo to kmalu uspelo doseči letos."

Letos pa za zdaj ne najde prave forme in je njegovo povprečje le dobrih sedem točk na srečanje: "Z letošnjo sezono še zdaleč ne morem biti zadovoljen. Kot ekipi nam sicer gre dobro. Igramo kar dobro in zmagujemo, a kar se tiče individualne igre, ne morem biti zadovoljen. Čaka me veliko dela, da ujamem pravi ritem. Na zadnji tekmi sem bil že bolj pri metu, a sem izgubil preveč žog. Iščem ta ritem, skušam igrati pametno in funkcionirati v našem sistemu. Obenem moram biti bolj agresiven tako v obrambi kot v napadu."

Pri Olimpiji ga je navdušil Blažič
V letošnji sezoni vsi v Ligi NBA govorijo le o Golden State Warriorsih. S podobnim pritiskom so se po besedah Greena soočali tudi Spursi, ko so branili naslov prvaka: "Letos se vsi ukvarjajo z Golden Statom. S tem smo se spopadali tudi mi. Ko braniš naslov, te vsak želi premagati in vsi govorijo o tebi. Ni lahko, še posebej z nami je bilo tako, ko smo se ukvarjali s številnimi težavami s poškodbami."

Green se je z veseljem spomnil sicer kratkotrajne epizode pri Olimpiji, kjer je dober vtis z dobrimi 11 točkami na tekmo pustil predvsem v Evroligi, in za MMC dejal: "To je bila zelo zanimiva izkušnja. Veliko sem odnesel od tega in se tudi veliko naučil. Spoznal sem veliko novih ljudi. Sistem je bil drugačen, kot sem navajen. Trenerjevo delo je bilo drugačno in začel sem bolj ceniti evropsko košarko, ko sem jo dobro spoznal. Seznanil sem se z Evroligo, kar je bila tudi neprecenljiva izkušnja. Upam, da se bom še kdaj vrnil v Ljubljano in si ogledal kakšno tekmo ter srečal stare prijatelje." Dodal je še, da ne spremlja, kaj se dogaja z ljubljanskim klubom, čeprav bi bil rad bolj na tekočem. Z nekdanjimi soigralci ni v stiku, kot najboljšega pa je izpostavil Jako Blažiča.