Simone Pianigani in Vlado Ilievski bosta imela glavno besedo pri sestavi ekipe Cedevite Olimpije. Foto: www.alesfevzer.com
Simone Pianigani in Vlado Ilievski bosta imela glavno besedo pri sestavi ekipe Cedevite Olimpije. Foto: www.alesfevzer.com

Zdaj 43-letni Makedonec, ki si je v Ljubljani ustvaril družino in dom, je v Stožicah na mestu glavnega kadrovika zamenjal Sanija Bečirovića. Nekoč odlični organizator igre je velik pečat pustil v dresu Olimpije, igral pa je tudi v številnih evropskih velikanih, kot so na primer Barcelona, Baskonia, Efes in Virtus Bologna. V sezoni 2007/08 si je kruh služil v tedaj izjemno močni Mens Sani iz Siene, znani pod sponzorskim imenom Montepaschi. Za krmilom v tistem času najmočnejšega italijanskega kluba je bil Simone Pianigiani, s katerim zdaj sodelujeta tudi v zmajevem gnezdu, saj je 54-letni strokovnjak iz Toskane novi trener Cedevite Olimpije.

Sorodna novica Tedeschi odprl nov triletni cikel kluba in potrdil prihod Hollatza

"Lepo se je vrniti v klub, ki mi je dal mogoče v karieri največ. Postavil me je na evropski zemljevid. Zahvala odgovornim, ki verjamejo vame in so mi dali to priložnost. Vedno so čustva, ko govorimo o Olimpiji, največja. Bil sem tudi v Zagrebu pri Cedeviti. Zdaj sem znova moči združil s trenerjem, s katerim sem mogoče dosegel največji uspeh v klubski karieri. Dal mi je priložnost, da sem bil del velike ekipe. Postali smo italijanski prvaki in prišli na Final Four, kjer smo nesrečno izgubili polfinale, potem pa končali na tretjem mestu. Imava odličen odnos, verjamem pa, da ga bova zdaj dvignila še na višjo raven. Verjamem, da bomo naredili vse, da bo ekipo v prihajajoči sezoni užitek gledati. Upam, da nas bodo navijači podprli v čim večjem številu. Obljubim lahko, da bom v to delo vložil vso svojo energijo. Olimpija kot klub in Ljubljana kot mesto sta vedno v mojem srcu. Resnično si želim, da ta projekt uspe in v tem ciklu spravimo klub na še višjo raven. Iskreno verjamem v uspeh," je ob predstavitvi v uvodu povedal Ilievski.

Pianigianija prepričali vizija in stabilnost kluba

Pred dobrim mesecem je vodstvo kluba z njim stopilo v stik, že predtem pa so bili v pogovorih s Pianigianijem. Ko je z mesta glavnega trenerja odšel Jurica Golemac, ki je, kot je povedal predsednik Cedevite Olimpije Emil Tedeschi, odgovornim sporočil, da nima več pod kontrolo garderobe, je bilo kmalu jasno, da so v Stožicah v Miru Aliloviću poiskali začasno rešitev. Ekipo je vodil do konca sezone, kmalu pa je klub v stik stopil z Dejanom Radonjićem. Za črnogorskim strategom se je začel pogovarjati še s Pianigianijem in s priznanim italijanskim strokovnjakom tudi našel skupni jezik. "Mislim, da ni šlo za paket, saj je bil Simone že prej v pogovorih s klubom. Tu je ključno vlogo odigral Tedeschi. Mislim, da tudi Simone do konca ni vedel, da bom jaz prevzel to funkcijo. Tako se je lepo poklopilo, saj gresta funkciji z roko v roki. Izšlo se je izvrstno, saj se že poznava in res dobro sodelujeva," je dodal Ilievski.

Ilievski je v treh obdobjih igral za Olimpijo, nazadnje pa je deloval pri Iliriji, kjer je bil predsednik. Foto: www.alesfevzer.com
Ilievski je v treh obdobjih igral za Olimpijo, nazadnje pa je deloval pri Iliriji, kjer je bil predsednik. Foto: www.alesfevzer.com

"Navdušen sem, da sem del tega velikega projekta. Vedno se v takih trenutkih pove nekaj pozitivnega. Od prvega sestanka dalje me je vodstvo prepričalo s svojo vizijo. Mislim, da ni veliko mest v Evropi, kjer bi imeli takšno. Vedo, kje želijo biti in kam želijo priti v naslednjih letih. Včasih sta vizija in stabilnost pomembnejši kot velik proračun. Smo v košarkarski državi. Ljudje v tem klubu so veliki profesionalci, s kakršnimi želim delati. Vsi spoštujejo raven organizacije, ki jo ima klub. Veseli me ta predanost. Zame sta vizija in stabilnost najpomembnejši. Sem v fazi kariere, ko me prepriča le, če čutim nekaj posebnega. Ta projekt je primer tega. Nova izkušnja in rad delam z ljudmi, ki mi dajo pravo energijo. Tedeschi je eden najuspešnejših poslovnežev v tej regiji in širše. Poslovno je realiziral svojo vizijo, skuša pa jo tudi v košarki," je pristavil Pianigiani, ki je imel po besedah Tedeschija več ponudb, med njimi zelo zanimive iz Italije, vendar je mesto zmaja prepoznal kot pravo okolje za svoje delo.

Hollatz bo imel zelo pomembno vlogo

Ilievski v dresu Siene, kjer je igral pod taktirko Pianigianija. Foto: EPA
Ilievski v dresu Siene, kjer je igral pod taktirko Pianigianija. Foto: EPA

Klub iz rodne Siene je popeljal do petih naslovov italijanskega prvaka in dveh tretjih mest v Evroligi. Mens Sana tedaj ni bila med najbogatejšimi kolektivi na stari celini, a je uspešno parirala največjim. Kasneje je vodil še Fenerbahče, Olimpio Milano in jeruzalemski Hapoel, s katerim je v izraelskem prvenstvu presenetil Maccabi. Tudi v Ljubljani bo delal z omejenim proračunom, kakšen bo slog igre zmajev, pa bo lahko več povedal, ko bo sestava igralskega mozaika dokončana. Glede na to, da bo v njej nekaj mladih igralcev, bodo morali biti agresivni in igrati z veliko željo, navdušenjem ter predanostjo, hkrati pa uživati na parketu, je poudaril. Glavno pa bo po njegovih besedah, da bo vsak imel za individualni cilj napredek, ki bo hkrati tudi skupni cilj ekipe.

Z Ilievskim sta že zavihala rokava in pripeljala prvo okrepitev. Nemški reprezentant Justus Hollatz je novi organizator ljubljanske igre. Verjetno mu bo pripadla kar glavna dirigentska palica, obenem pa pričakujejo v Stožicah še enega "playa", oziroma igralca, ki lahko igra na obeh branilskih položajih. Na vprašanje, ali je Cedeviti Olimpiji na položaju ena zanimiv tudi Žan Mark Šiško, otrok kluba, ki je zaradi osebnih razlogov izpustil večino sezone, zdaj pa se bo razšel z Bayernom, je Ilievski odgovoril: "Je možnost, ampak mislim, da smo daleč od tega. Zainteresirani bi bili, ampak mislim, da bo iskal drugo sredino za svojo vrnitev. Opcija je bil tudi Žiga Samar, ampak ostaja pri Albi, kjer bo drugi organizator igre, kot so mu obljubili. Za nas je bil zanimiv kot mlad igralec in slovenski reprezentant. V mlajših kategorijah morajo igralci videti, da mladi v našem klubu igrajo in jim zato ni treba iti v Madrid ali Barcelono."

Zanimiva možnost vrnitev Jake Blažiča

Za zdaj sicer še niso uradno potrdili, toda iz Ilirije bo Ilievskemu na drugi konec prestolnice sledil 23-letni Aleksander Šaškov. Ruski krilni center ima za sabo zelo dobro sezono v Tivoliju, predtem je igral za Nižni Novgorod v domovini in Italiji za Pesaro. V Sloveniji je pečat že pustil z igrami pri Heliosu, dres Olimpije pa je v sezoni 2016/17 že oblekel njegov starejši brat Semjon Šaškov. Januarja so slovenski prvaki podpisali pogodbo z Gregorjem Glasom, ki so ga nato posodili Mornarju. Obetavni slovenski branilec bo prihodnjo sezono nosil dres zasedbe iz Stožic. Pogodba s klubom veže tudi mlade košarkarje Roka Radovića, Sašo Cianija, Luko Ščuko, Karla Matkovića in Lovra Gnjidića, ter izkušene domače igralce Eda Murića, Alena Omića in Zorana Dragića.

Pianigiani naj bi s svojimi varovanci priprave začel 21. avgusta. Do takrat bo skoraj zagotovo tudi zaključena sestava moštva. Foto: www.alesfevzer.com
Pianigiani naj bi s svojimi varovanci priprave začel 21. avgusta. Do takrat bo skoraj zagotovo tudi zaključena sestava moštva. Foto: www.alesfevzer.com

Kapetan bo zaradi težke poškodbe kolena z zadnje tekme izpustil celotno prihajajočo sezono, za preostala dva iz izkušenega tria pa se še ne ve, ali ostajata med zmaji: "Oni imajo pogodbo. Ustvarjamo zgodbo, in če bodo sodili noter, bo super, če ne pa bomo iskali druge načine." Slovencev, ki bi igrali na ravni, na kakršni je Cedevita Olimpija, ni veliko, je priznal Ilievski, ki je dodal, da je zanimiv tudi Jaka Blažič, ki je bil tri leta kapetan zmajev do lanskega odhoda v Bahčešehir, a se potem v Turčiji ni najbolje znašel. Možnost podaljšanja, ki jo lahko uporabi igralec ali klub, je zapisana v pogodbi Amarja Alibegovića, ki pa je trenutno bližje izhodnim vratom.

Zaradi razvoja igralcev rezultat ne bo trpel

Pianigiani razmišlja velikopotezno, cilji zmajev visoki

Izključen ni niti odhod Gnjidića, možnost pa je pri mladem hrvaškem organizatorju igre, ki ni dobro izkoristil priložnosti v Ljubljani, tudi posoja. Verjetno bo znova posojen prav tako Ciani, na katerega pa klub resno računa v prihodnje: "Mogoče je Saša na meji, ali bo z nami ali ne. V tem trenutku bi iskreno verjetno potreboval še eno leto igranja nekje na posoji. Imel je smolo, da je dva ali tri mesece izpustil zaradi mononukleoze. Mogoče še ni pokazal vsega svojega potenciala. V prihodnosti resno računamo nanj, saj moramo na slovenske igralce, ki so višji od dveh metrov in so na neki ravni, gledati, kot da so najboljši na svetu. Z agentom smo se pogovarjali glede tega, torej da če gre še za eno sezono na posojo, ne pomeni, da nanj ne računamo. Želimo, da s pomočjo kluba, kjer se bo razvijal, naredi še korak naprej. Mogoče pa se bo na koncu izkazalo, da bo ostal z nami."

"S Simonejem delava z roko v roki in skupaj najdeva vsakega potencialnega igralca. Želim, da trener, ko pride na prvi trening, vidi ekipo, ki mu je všeč in se z njo dobro počuti. Realno nam pri sestavi ekipe ne manjka več veliko, malo pa tudi ne," je še povedal Ilievski in poudaril, da ne bo, čeprav bo nekaj mladih košarkarjev prevzelo večje breme, na škodo rezultata: "Ne bomo dajali prednosti razvoju pred rezultatom. Vsi hočemo zmagovati, tudi jaz kot nekdanji igralec in enako velja zdaj, ko sem v tej funkciji. Želim, da je klub rezultatsko uspešen, hkrati pa to tudi ne pomeni, da bomo zavirali razvoj. Želimo doseči cilje, ki jih bomo postavili, delali pa bomo tudi iz mlajših igralcev zmagovalce. Simone je to sposoben. Ima veliko izkušenj pri tem in verjamem, da bomo v tem uspešni. V ekipi bodo tudi izkušeni, ki bodo dali roko tem mladim. Pod črto pa lahko le rečem, da hočemo zmagovati."