Prvo ime tekme je bil Alex Stepheson, ki je dominiral pod obročema in bil prvi strelec ter skakalec srečanja. Dobro je igral do zdaj le na prvi tekmi to sezono, ko je Olimpija v superpokalu ugnala Krko, tokrat pa se je vendarle znova izkazal. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Prvo ime tekme je bil Alex Stepheson, ki je dominiral pod obročema in bil prvi strelec ter skakalec srečanja. Dobro je igral do zdaj le na prvi tekmi to sezono, ko je Olimpija v superpokalu ugnala Krko, tokrat pa se je vendarle znova izkazal. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Cedric Jackson je z nekaj potezami dokazal, da je prava okrepitev. Američan je proti Valencii pokazal, da je dober "play", ima odličen pregled nad igro, dober prodor in zna dobro podajati. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Nocoj so moji igralci pokazali določen značaj. Vse čestitke za to. Držali smo se dogovora iz garderobe. Igrali smo agresivno in odločno v obrambi. Vedeli smo, da le če prejmemo nizko število točk, lahko zmagamo. Bilo je nekaj napak v obrambi in precej v napadu, a vseeno, potrebovali smo to zmago. Ostajamo v igri za napredovanje. V garderobi smo se že dogovorili, da to zmago hitro pozabimo in se osredotočimo na tekmo Lige ABA v Laktaših, kjer nas čaka še pomembnejše srečanje.

Aleš Pipan
Jakov Vladović, ki se je lani izkazal v dresu Krke, je odigral najboljšo tekmo pri Olimpiji. Izkušeni Dalmatinec je s Cedricom Jacksonom uspešno vodil ljubljanske napade. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Nebojša Joksimović je po tekmi izpostavil agresivno igro Valencie. Sodniki so gostom, ko so naredili serijo, dovolili zelo grobo igro, čeprav je bilo nekajkrat povsem jasno, da so nepravilno zaustavljali zmaje, pa vseeno osebne napake niso bile dosojene. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Olimpiji napeta končnica proti Valencii

Brez dvoma so varovanci Velimirja Perasovića v Ljubljani veljali za nesporne favorite. Sodijo v sam vrh najmočnejše evropske lige, španske, Valencia, ki je že dvakrat slavila v tem tekmovanju, pa ima zasedbo, ki je nedvomno kakovostnejša od marsikatere v Evroligi. Perasovićeva vrsta je doživela prvi poraz na drugem najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju, na domačem prvenstvu pa imajo po treh krogih en neuspeh. V uvodu so za vsega točko klonili v Blaugrani proti Barceloni, pretekli konec tedna pa so v gosteh na kolena spravili tudi evroligaško Unicajo.

Slovenski reprezentant Uroš Slokar je podpisal šesttedensko pogodbo z nemško ekipo Alba Berlin, ki jo vodi Saša Obradović. 30-letni Slokar bo pri Berlinčanih, ki tako kot Union Olimpija tekmujejo v Evropskem pokalu, igral namesto poškodovanega Hrvata Leona Radoševića. Slokar je nazadnje nosil dres španske Gran Canarie. "Poznam nemško košarko in Albo iz evropskih tekmovanj. Alba je ena najboljših ekip v nemškem prvenstvu in počaščen sem, da bom igral zanjo. Govoril sem s trenerjem, ki mi je že predstavil soigralce," je ob podpisu pogodbe povedal Slokar.


Jackson in Vladović poskrbela za dobro organizacijo

Olimpija je prikazala najboljšo igro letos. Vso tekmo je bila igra v obrambi na zelo visoki ravni, močna Valencia pa je v Ljubljani dosegla le 64 točk. Tudi napad je bil tokrat boljši. Potrdilo se je, da bo napad z organizatorjema igre tekel bolje. Jakov Vladović in povratnik po poškodbi Cedric Jackson, ki je z nekaj akcijami dokazal, da je prava okrepitev, sta dobro opravila svojo nalogo. Vseeno pa je znova prišel hud padec in po seriji 15:0, ko so sodniki dopustili Valencii izjemno agresivno in na trenutke (pre)grobo obrambo, bi gostom skoraj uspel popoln preobrat, čeprav so še v zadnji četrtini zaostajali za 17. V oči pa znova bode katastrofalno izvajanje prostih metov zmajev, ki je bilo le 42-odstotno (10/24). Za primerjavo, Valencia jih je izvajala 94-odstotno (17/18).

Jackson je takoj po prihodu na igrišče dokazal, da je dobra okrepitev in potrdil besede Aleša Pipana, da je bila ekipa zgrajena okoli njega. Čeprav še ni popolnoma pripravljen, pa je moštvu dal dodatno širino in je poživil celotno igro, kar je izpostavil tudi njegov rojak Alex Stepheson: "Super, da se je vrnil. En igralec lahko pomeni izjemno veliko in naredi razliko. Cedric je igral pametno in bil je miren. Nedvomno je dal dodatno energijo, kar je pomagalo celotnemu moštvu."

Dvojni dvojček in tri blokade Stephesona
Ameriški center je tokrat igral odlično. Z indeksom 26 je bil statistično najboljši posameznik tekme, izkazal pa se je z dvojnim dvojčkom. Dobro je igral tako v obrambi kot tudi v napadu in nadzoroval igro pod obema obročema. Poleg 18 točk (8/10 iz igre), s katerimi je bil prvi strelec srečanja, je ujel še 11 odbitih žog, izkazal pa se je še s tremi blokadami: "Dal sem vse od sebe in že pred tekmo sem se želel trdo boriti, kajti na zadnjih tekmah nisem dobro igral in nisem se boril, kot bi se moral. Tokrat sem se želel oddolžiti, dati vse od sebe in biti agresiven ter dominanten pod obročem."

"Zares smo se borili in bili smo zelo osredotočeni ter pripravljeni na to tekmo. Pravi pristop in nepopustljivost sta se nam tokrat zares obrestovala. Valencia je odlična ekipa in vedeli smo, da ji bo uspela tudi kakšna serija. Želeli smo ohraniti svoj ritem in prednost, ki smo si jo priigrali. Nisem bil presenečen, da jim je uspel niz košev, vseeno pa me je kar malo zaskrbelo, ko jim je uspel tako velik niz v tako kratkem času in ker so prišli tako blizu. Ostali smo mirni in našli smo odgovor," je še dodal Stepheson.

"Valencia sodi med najboljše tri v Španiji"
Najboljšo predstavo v dresu Olimpije je prikazal tudi Vladović, ki je kot zadnji prišel v zmajevo gnezdo, skupaj z Jacksonom pa je tokrat poskrbel, da je bila igra organizirana tako, kot mora biti: "Normalno, da je za nami zelo težka tekma, saj Valencia po mojem mnenju sodi med tri najboljše španske ekipe. Moštvo s tako kakovostjo bi bilo povsem konkurenčno v Evroligi. Težko povem, koliko nam dejansko pomeni ta zmaga. Prekinili smo to negativno serijo. Tekmo smo začeli zelo čvrsto in tako tudi igrali večino obračuna. Izkoristili so padec v naši igri in se povsem približali, a na koncu smo strnili vrste in prišli do zmage, ki nam toliko pomeni."

Zadrčan je prispeval šest točk, z atraktivno podajo za hrbtom Alenu Omiću je poskrbel za potezo tekme, dobro minuto do konca pa še zadel odločilno trojko: "Na koncu mi je uspelo zadeti tisto trojko, glavno pa je, da smo zmagali. Vsa ekipa je izborila to veliko zmago. Počasi se tudi bolje privajam nanjo. Z moštvom sem dobrih deset dni in vsak dan je bolje. Čakamo, da bomo popolni, in verjamem, da bo šlo samo še navzgor."

Joksimović končal s poškodovanim gležnjem
Na parketu je pri Olimpiji največ časa prebil Nebojša Joksimović, ki je tudi dobro igral, a srečanja Koprčan ni mogel končati, saj si je poškodoval gleženj: "Bilo je hudo. Nisem mogel ostati na parketu. Že dolgo nisem imel takega izvina. Treba se je ohladiti in bomo potem videli, kakšna bo situacija."

Slovenski reprezentant je v statistiko vpisal devet točk in štiri podaje, dobro pa je znova opravil nalogo v obrambi, ko je uspešno zaustavil najnevarnejše gostujoče strelce: "Glavno, da smo reagirali na pravi način. Pred tekmo smo se dogovorili, da se je treba dobesedno stepsti z njimi, saj smo, ko smo gledali njihovo igro v obrambi, videli, da ravno to počnejo. Tepejo nasprotnika, so zelo agresivni in tako naredijo razliko. Vsilili smo jim svoj ritem, ki bi ga morali že na marsikateri tekmi do zdaj. Glavno, da smo naredili korak naprej in zmagali. V soboto nas čaka že nova tekma, ki nam pomeni še več kot ta, saj je čas, da začnemo zmagovati tudi v ABA ligi."

Nocoj so moji igralci pokazali določen značaj. Vse čestitke za to. Držali smo se dogovora iz garderobe. Igrali smo agresivno in odločno v obrambi. Vedeli smo, da le če prejmemo nizko število točk, lahko zmagamo. Bilo je nekaj napak v obrambi in precej v napadu, a vseeno, potrebovali smo to zmago. Ostajamo v igri za napredovanje. V garderobi smo se že dogovorili, da to zmago hitro pozabimo in se osredotočimo na tekmo Lige ABA v Laktaših, kjer nas čaka še pomembnejše srečanje.

Aleš Pipan
Olimpiji napeta končnica proti Valencii