Prigovarjanje Yogija Ferrella Tomislavu Hordovu, ki je sodil tudi na tekmi Krka – Crvena zvezda, ni obradilo sadov. Foto: www.alesfevzer.com
Prigovarjanje Yogija Ferrella Tomislavu Hordovu, ki je sodil tudi na tekmi Krka – Crvena zvezda, ni obradilo sadov. Foto: www.alesfevzer.com

"Res je bila dobra tekma. Fantje so igrali do zadnjega atoma moči. Čestitke Zvezdi za zmago, ki se je prav tako zelo dobro borila. Žal so sodniške napake odločile zmagovalca," je bil neposreden Golemac. Ogorčenje na domači klopi in na tribunah, kjer se je zaradi zdravstvenih razmer lahko zbralo le 750 gledalcev, ki so lahko uživali v zares zelo dobrem in izenačenem obračunu, sta izzvali potezi v zadnjih dveh napadih. Najprej se je sodniška piščalka oglasila, ko je Nikola Ivanović izigral še lani svojega igralca pri Budućnosti Melvina Ejima.

Sorodna novica Na pragu podviga je Olimpiji tudi malo zmanjkalo sreče

Bil je stik, črnogorski branilec pa je po dosojeni osebni napaki Kanadčana zadel dva prosta meta in goste popeljal v vodstvo. Na drugi strani, ko je ostalo še 7,5 sekunde, je odgovornost prevzel Yogi Ferrell, ki je že vrgel iz igre Nikolo Kalinića, prišel do odprtega meta, a ga zgrešil, ob tem pa ga je srbski košarkar udaril po roki, toda sodniki se niso oglasili. Američan je burno protestiral, a po zvoku sirene seveda neuspešno. Zvezda je drugič v tej sezoni Slovenijo zapustila z zmago za točko, tako kot v Novem mestu pa se znova veliko govori o sodnikih.

Zmaji so razočarani zapustili stoženski parket. Najodmevnejši skalp sezone oziroma zmago, ki bi bila velikega pomena za samozavest pred natrpanim sporedom, ki je pred njimi, so imeli na dosegu roke. V prvem polčasu, v katerem je blestel Jaka Blažič, ki je bil tudi sicer z 21 točkami in 11 skoki najboljši posameznik tekme, je branilka naslova nekoliko bolje metala iz igre in izgubila manj žog, Olimpija pa je bila malce boljša v skoku, vse skupaj ravno toliko, da je bil rezultat izenačen. V tretji četrtini so gostje na krilih Kalinića prevzeli pobudo, a pred zadnjimi desetimi minutami vodili le za točko.

S tako borbeno igro se zmaji nimajo česa bati

Crvena zvezda v končnici strla Olimpijo v Stožicah

Po dobro odigrani zadnji četrtini so štiri minute pred koncem prek Ejima gostitelji povedli, ko sta ostali še dve minuti, pa je s trojko Yogi priigral pet točk prednosti. Ejim je dobil skok po zgrešenem metu Kalinića in Ljubljančani so imeli napad za +7, toda po slabo odigrani akciji je zmanjkalo časa. Nato je bil izza črte uspešen Ivanović. Zoran Dragić se je zatem izkazal z lepo podajo pod obroč, kjer je Alen Omić zabil za 82:78, toda za tri je prek roke Blažiča zadel še Austin Hollins. Rdeče-beli so ujeli priključek, nato pa z uspešno obrambo zaustavili prodor Zacha Augusta. Na koncu je bil junak 12. zaporedne jadranske zmage Zvezde Ivanović, ki je pet od svojih osmih točk dosegel v ključnih trenutkih.

Olimpija je imela zadnji napad v vseh četrtinah. V prvih treh ga je zapravila po dolgih individualnih akcijah, ki so se končale z bolj kot ne neizdelanimi meti. Dvakrat je tako poskusil Jacob Pullen, ki je bil tokrat velik dolžnik. Do te tekme prvi strelec zmajev v Ligi ABA je ostal celo brez točk, ko je bila dirigentska palica v njegovih rokah, pa je vidno ritem napada zastal. "Pullen ima težave, ko je organizator igre. Yogi je imel težave z osebnimi napakami, tudi on pa še ni stoodstoten. Ves čas smo govorili, da žoga mora krožiti, da pride po njo in potem napada iz neke hitrosti. Preprosto ni bil njegov dan. Pogovarjamo se in delamo, da se takšne situacije ne bi dogajale," je pristavil Golemac. V zadnjem napadu je zaključil nato Ferrell, potem ko so Beograjčani dobro zaprli prvega strelca Blažiča.

Zadnja minuta tekme Cedevita Olimpija - Crvena zvezda

Težko je po takšni tekmi kar koli pametnega reči. V svojih rokah smo imeli 50 sekund pred koncem tekme štiri točke naskoka. Morali bi veliko pametneje odigrati v obrambi in napadu. Zaslužili smo si zmago z delom v zadnjih dneh in upam, da se nam bo tako v tej sezoni še vrnila kakšna zmaga.

Jaka Blažič, kapetan Cedevite Olimpije

Čeprav sta razplet srečanja in poraz v končnici pustila precej pelina, pa v zmajevem gnezdu lahko s tekme odnesejo marsikaj pozitivnega. Če so bili v sredo proti Gran Canarii, ko so se brez konkretnega treninga vrnili po karanteni, precej nebogljeni, so se tokrat konkretno zoperstavili evroligaški Zvezdi, ki brani jadransko krono, vodi v ligi in je glavni favorit, da še šestič osvoji regijo, s čimer bi se po naslovih izenačila s Partizanom. Pristop in energija sta bila od prve minute prava. Udarno so gostitelji začeli dvoboj, ko so trojke zadeli reprezentanti Edo Murić, Dragić svojo prvo v ljubljanskem dresu in Blažič.

Vsi trije slovenski olimpijci slovijo kot nepopustljivi borci, ki se bodo vrgli za vsako žogo, njihovemu zgledu pa so sledili tudi soigralci. "Po tekmi z Gran Canario smo rekli, da potrebujemo nekaj treninga, da dobimo fizično moč in energijo. Takoj se je videlo, da so za nami trije dnevi treningov. Zdaj jih spet ne bo veliko, a fantje so zdravi in verjamem, da se bomo dvigovali vsako tekmo. Razpored je takšen, da v bistvu časa za treninge ne bo. Toda če bomo tako nadaljevali, da se borimo do zadnjega drug za drugega, da res ni izgubljene žoge, se nimamo česa bati," je optimističen Golemac.

Crvena zvezda ima glavno besedo pri določanju termina

Lestvica:                             
CRVENA ZVEZDA         15 14  1 +222 29
PARTIZAN              16 13  3 +214 29
BUDUĆNOST             14 11  3 +115 25
CEDEVITA OLIMPIJA     15  9  6  +78 24
FMP                   14 10  4  +22 24
IGOKEA                15  8  7  +53 23
MEGA BASKET           15  7  8  +23 22
MORNAR                15  7  8   -1 22
STUDENTSKI C. DERBY   15  6  9 -103 21
CIBONA                15  5 10  -26 20
ZADAR                 15  5 10  -91 20
BORAC                 15  5 10  -99 20
KRKA                  15  3 12 -180 18
SPLIT                 16  2 14 -227 18

Tudi Zvezda, zaščitni znak katere je letos agresivna obramba, zaradi katere je v Evroligi osvojila sedem zmag, je imela v zadnjem obdobju težave s covidom. V petek so Beograjčani klonili v gosteh proti Asvelu, s predstavo v Stožicah pa je bil Dejan Radonjić že bolj zadovoljen. Predvsem je bila energija boljša kot v Franciji. Črnogorski strokovnjak je povedal, da ima ta zmaga velik pomen, saj je Olimpija kakovostna ekipa, ki je napravila zelo dobre kadrovske menjave in igra dobro košarko, še dodatno veljavo pa ima, ker je pred njimi zelo naporen urnik, ki ga zaostrujejo še vse prestavljene tekme zaradi koronavirusa.

Tudi pred zmaji je neugoden spored. V Ligi ABA jih v nedeljo ob 19.00 – dvoboj boste lahko spremljali na TV SLO 2 in MMC-ju – čaka zelo težko gostovanje v Podgorici, kjer jim je v tej sezoni Budućnost v Evropskem pokalu že odčitala konkretno lekcijo. Že v sredo (20.00) bodo v Eurocupu gostovali v Bourgu. "V torek ob 5.00 je začetek poti proti Franciji. Tako pač je. Ne smemo jokati. Zvezda ima kot evroligaš pravico odločati o terminu tekme. Mi smo želeli igrati v nedeljo, oni so rekli v ponedeljek," je dodal Golemac.